Ciężkie rozterki biednego nożomaniaka
Napisano Ponad rok temu
Stanąłem przed niezłym dylematem.
Zakochałem się i zamówiłem MT mini socom elite i przez 5 tygodni nic... w końcu oddali mi kaskę.
No i zdarzyła się niezła okazja i kupiłem BM mini AFCK II (dzięki Wojtas13, sprzęcik naprawdę super, stan idealny, jestem zachwycony) i strasznie mi się podoba.
Ale jak na złość odezwał się gość od MT i tak obniżył cenę (nie powiem ile, nie pytajcie, bo to promocja za to długie czekanie), że szkoda było nie wziąć.
Przez tydzień lub dwa mogę mieć obydwa, ale potem muszę jednego sprzedać.
Ciekaw jestem co Wy byście zrobili na moim miejscu. Acha, proszę nie głosujcie tak abym sprzedał (pewnie na budo-bazarze) tą lepszą opcję dla Was, tylko wczujcie się w moją sytuację
W grę wchodzi zostawinie tylko jednego, nie ma innej opcji.
Acha, obydwu też się nie pozbędę. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam K.O.
P.S.- Polecam przespanie się z problemem ,zawsze pomaga . Głosowałem na MT
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Amen.zostaw ten ktory lepiej spelnia Twoje oczekiwania i zadania jakie mu stawiasz
Chociaz z drugiej strony mini AFCK bedzie trudniejszy do "odzyskania" w razie, gdybys sie go pozbyl i kiedys chcial sobie go sprawic ponownie.
A reszte Ci opisalem na priva
Napisano Ponad rok temu
zostaw MT - ten malutki.
Potem nie pal - zbieraj "dutki"
zostaw BM, też malutki...
Napisano Ponad rok temu
Wierzcie mi, że ta BMka jest naprawdę cudowna...
Napisano Ponad rok temu
Mieli mieliCiekaw jestem czy Ci co głosują na MT mieli w ręku BM?.
Wole MSE bo... bo to MT, bo bardziej mi sie podoba, bo ma znacznie wyzszy szlif...
BMka tez bardzo fajna, ale zostawilbym MT.
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
Powiem Ci tylko że Mini Elite zaspokajał 98% moich miejskich nożowych potrzeb, zachowując dobre parametry, niewielkie rozmiary, wygodę noszenia, brak efektu "aaaale koosaaa 8O ". Idealny miejski EDC. Kiedyś kupię go osbie jeszcze raz
A mini AFCK chodzi za mną już jakiś czas... Podoba mi się i tyle.
Trudny wybór. Ja bym wybrał oba
Napisano Ponad rok temu
Kupiłbym oba
jasne. tekst z bladeforums: "buy both"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak dobrze pojdzie, to do konca roku powinienem dac rade obmacac niemiecka wersje (S30V i klinga skrocona do 8.5 cm).Masz rację że nie każdy. Prawie każdy. A miał ktoś może w ręku Automat BM 5000 Axis ? Bo ten to nie powinien mieć żadnego, jeśli dobrze rozumiem jego konstrukcję...
Na razie nic o BP nie slyszalem.
Napisano Ponad rok temu
Pierwsze wrażenia (zajebiście subiektywne):
- Microtech jest "zimny", taki techniczny su...syn, BM ma duszę (no może przesadzam, ale jest jakiś taki milusi)
- żaden nie ma BP, obydwa są wykonane idealnie
- wkładki w MT o kant dupy potłuc - są tak głęboko wklejone, że wogóle nie widzę dla nich uzasadnienia, tym bardziej, że są wkejone w takich miejscach i po jednej stronie, że prawie wogóle ich nie dotykam
- rękojeść ma tą samą długość (różnica milimetra na korzyść BM), ale MT się trzyma głęgiej (wcięcie pod kciuk w BM jest mocno przesunięte.
- MT jest bardziej kanciaste i trudniej obróci się w dłoni
- BM jest bardziej ergonomiczny ale patrz wyżej
- MT się łatwiej odblokowuje, w BM liner wżera się w kciuk przy otwieraniu
- MT ma dłuższą klingę ale długość ostrza jest taka sama, wielkość użytkowa klingi jest też taka sama bo BM ma kołek
- MT się szybciej otwiera - kołek górą + lekki flicing który jest właściwie niemożliwy z dziurką :-)
- MT musi się dotrzeć (mam nadzieję że to zrobi), BM chodzi płynnie (kupiłem używaną)
- obydwa mają świetny klips, ale ten w MT to po prostu mistrzostwo świata
- jeden jest Tip- UP, drugi Tip- down, trudno powiedzieć co lepsze, jest to kwestia przyzwyczajenia w wyciąganiu z kieszeni (inny układ chwytu)
- BM jest odczuwalnie cięższy, ale grubość mają właściewie identyczną, MT się tylko zwęża do tyłu
- obydwa tną jak złoto, trudno wskazać zwycięzcę
- czubki mają też bardzo podobne, MT ma wyraźnie szerszą klingę z wyższym szlifem
- nie lubię tych śrubek w MT, nie wiem jak ja go bedę konserwował
UF macie pytanie to pytajcie
Napisano Ponad rok temu
- MT ma dłuższą klingę ale długość ostrza jest taka sama, wielkość użytkowa klingi jest też taka sama bo BM ma kołek
Oczywiście MT ma kołek, kołek górą !!!!
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze mi sie nigdy nie obrocil - i nie wiem, jakby mial to zrobic za bardzo, rekojesc jest przeciez wygieta lekko.- MT jest bardziej kanciaste i trudniej obróci się w dłoni
- BM jest bardziej ergonomiczny ale patrz wyżej
No ale moze masz lapy wieksze.
Heee...?- MT ma dłuższą klingę ale długość ostrza jest taka sama, wielkość użytkowa klingi jest też taka sama bo BM ma kołek
To Ty masz AFCK, czy TSEKa?
Podrzuc mi maila na priv, to Ci wieczorem podesle filmik a propos niemozliwego "flickingu" w AFCK- MT się szybciej otwiera - kołek górą + lekki flicing który jest właściwie niemożliwy z dziurką :-)
Napisano Ponad rok temu
Rybak - Mam AFCK z dziurką owalną.
Napisano Ponad rok temu
Badałem jakiś czas temu MT MSE manual i nie spodobała mi się blokada, a nie chodzi tu o trzymanie i pewność, bo nożyk stabilnością po rozłożeniu przypominał fixed (przynajmniej tamten egzemplaż - cały czarny z Claw Logo). No i były jakies problemy z tym kawałkiem tytanu przykręconym do frame locka.
To tyle mojego zdania. A najlepiej dokupić drugi, pobadać i zostawić to co bardziej podchodzi.
Dla mnie w obydwu nożach są za smukłe klingi (wolę takie jak w monochromie) - łatwiej wyskrobać resztę masła z pudełka, czy pasztetu z puszki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kto nosi balka w "kydexie"?
- Ponad rok temu
-
A knife for me
- Ponad rok temu
-
Twartosci stali
- Ponad rok temu