wasza osoba a treningi Aikido
Napisano Ponad rok temu
kszys
Napisano Ponad rok temu
podalem nazwe bo pisalem pierwszy raz i uwazam ze na początku dobrze jest się przedstawić :-) żebyście mogli wiedzieć kto pisze
Napisano Ponad rok temu
Czy moglibyście w perspektywie czasu podzielić się tym jak to zmieniło was jako osoby? Jaki wpływ miało na wasze zycie ? Dzieki. Pozdrawiam.
kszys
Witaj na forum! Co do mnie, to jak trenuję, to chudnę a jak ze względów zawodowych dłużej nie trenuję (co się parę razy w życiu niestety mi przytrafiło ) - to tyję
A tak poważnie - wybrałem aikido parę ładnych lat temu i jest ważnym kawałkiem mojego życia. A czy mnie zmienilo? Jak wpadam w poślizg na oblodzonym chodniku to perfekcyjnie padam, więc NFOZ oszczędza na gipsie dla mnie... I jestem lepszym człowiekiem, o czym może moja żona zaświadczyć, choć Szczepan w innym topiku w to nie wierzy
Napisano Ponad rok temu
Co to jest Nie mówcie mi że coś w klimatach karate tsunami? 8O
Zapodajcie info, bo tam historii nie ma :?
P.S.
I co to ma do jasnej znaczyć: "- Zawsze klękamy i kłaniamy się SHOMENOWI
Napisano Ponad rok temu
a) cialo: zwiekszona kondycja, refleks, gietkosc i koordynacja roznych czesci ciala (bez skojarzen )
duch : zwiekszony spokoj wewnetrzny (juz sie tak nie denerwuje jak kiedys o byle g***o)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fertesz, to literówka jest... U nich trening to prawdziwy show, więc na początek kłaniaja się showmanowi! A zresztą, takie sekcje to nie tylko w shudokanie znaleźć można, nieprawdażI co to ma do jasnej znaczyć: "- Zawsze klękamy i kłaniamy się SHOMENOWI
Napisano Ponad rok temu
Fertesz, to literówka jest... U nich trening to prawdziwy show, więc na początek kłaniaja się showmanowi! A zresztą, takie sekcje to nie tylko w shudokanie znaleźć można, nieprawdażI co to ma do jasnej znaczyć: "- Zawsze klękamy i kłaniamy się SHOMENOWI
Does the shomen have any religious significance? No. ... We bow to the shomen as a way
of showing respect to our practice, our teachers and our training partners. ...
Zródło: eastbayaikido.com/questions/16.html
Wyszukane dzięki google.pl
Uzdrawiam
Emerque
p.s. dalej mi się nie chce szukać
p.s.s. A teraz coś na temat. Co mi dało Aikido? Z najważniejszych: spokój ducha + zainteresowanie swoim rozwojem duchowym, odnalezienie celu w życiu (poza aikidockim), sprawniejsze ciało, trochę fajnych znajomości, super odpoczynek i naprawdę fajne wakacje (jak jeszcze miałem czas jeździć na obozy).
Napisano Ponad rok temu
Shomen Ni Rei - ukłon w stronę shomen
I powiedzcie mi, że u Was się tak nie mówi, na początku/końcu treningu.
I dla porównania:
Sensei Ni Rei - ukłon w stronę sensei
Kotaga Ni Rei - ukłon w stronę partnera (często spotykane na egzaminach) - tu nie jestem pewien pisowni.
Uzdrawiam
Emerque
P.S. Inne nie znaczy gorsze.
Napisano Ponad rok temu
Mówi się, mówi... Ale nie kłania się JAKIEMUŚ SHOMENOWI, a tak to napisano... To taka gra słów wyszła, ale przepraszam, już jestem uzdrowiony i więcej tak pisał nie będę (prawdopodobnie)Acha, jeszcze jedno:
Shomen Ni Rei - ukłon w stronę shomen
I powiedzcie mi, że u Was się tak nie mówi, na początku/końcu treningu.
I dla porównania:
Sensei Ni Rei - ukłon w stronę sensei
Kotaga Ni Rei - ukłon w stronę partnera (często spotykane na egzaminach) - tu nie jestem pewien pisowni.
Uzdrawiam
Emerque
P.S. Inne nie znaczy gorsze.
A inne... Czasem jest lepsze, czasem gorsze ale zawsze warte poznania, IMHO :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dowody! Najlepiej zdjęciowe!mi aikido poprawilo nzacznie kondycje i figure a pozatym jeszce wiele wiele rzeczy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dowody! Najlepiej zdjęciowe!mi aikido poprawilo nzacznie kondycje i figure a pozatym jeszce wiele wiele rzeczy
http://www.budo.net....=asc&start=2055
Napisano Ponad rok temu
młodzież - nie przerażaj!!! shomen - czyli przednia strona - inaczej ukłon w strone kamiza!!!
no co to jest shomen to chyba kazdy po 2 miesacach treningu powinien doskonale wiedziec :?
Napisano Ponad rok temu
To Pmasz:
Czy ta młodzież to było do mnie?! Bo ja taki przerażający jestem, jak mówi mi jedna młoda aikidoczka gdy razem ćwiczymy...
Napisano Ponad rok temu
Ellis - thanks, widziałem wcześniej inne (te z jojo i jeszcze jedno), tego jeszcze nie A tak na marginesie - to z akademika fotka jest? Bo taki twórczy porządek i prycze piętrowe
nie to na obozie aikido... wszyscy sie czepiaja tego balaganu..ale kurcze ja sama w pokoju nie miaszkala tylko z 3 dziewczynami jesczze ...sfotografowana czesc pokoju nie nalezala do mnie :?
Napisano Ponad rok temu
Jak będziesz ćwiczył rozsądnie i z radością, to efekty będą takie, że będziesz radosnym i miłym człowiekiem, jak Ellis na focie, do której masz link nieco wyżej . Jeśli zaczniesz filozofować i łamać obojczyki mniej bojowo nastawionym parterom, to wyłysiejesz i urośniesz - jak ja :? A jak jeszcze bardziej będziesz filozofował i trenował krawędziowo, to poza łysiną wyrośnie Ci broda - vide podobizna naszego Moda... poklon A potem? Cóż, łysina sie powiększy, broda urośnie, ciało się skurczy - no i mamy portrecik tego miłego starszego pana, co to w Waszym dojo może wisi, w każdym razie w wielu innych...
A tak poważnie - jak po roku będziesz czuł przyjemność z chodzenia na treningi, to reszta będzie nieważna!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Przeprosiny czyli lekcja pokory 2
- Ponad rok temu
-
Wypowiedzi na forum
- Ponad rok temu
-
mini relacja z mini stażu z sensei Fukutoku Miki
- Ponad rok temu