Shaolin Kempo - Starochińska Sztuka Walki
Napisano Ponad rok temu
Zadam Ci casusa:
Adam stwierdził, że to pomyłka, że Shaolin Kempo ma rodowód starochiński, nie przedstawił dowodu na poparcie swojej tezy. Ja zaprzeczam.
Jakie mam szanse w procesie o zniesławienie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam jedną istotną wątpliwość do tego, co już zostało napisane:
Mart napisał:
Nazwiska są japońskie bo to Japończycy. Doshin So mieszkał w Chinach 17 lat. Uczył się sztuk walki. W 1946 wrócił do Japonii i założył Shorinji Kempo, zmarł w 1980. Japończycy, jak to Japończycy, nauczali stylu twardo. Niektórzy uczniowie powrócili do tego co uznawali za oryginalny przekaz ich nauczyciela.
Mianowicie, skąd ci twardo nauczani goście wiedzieli, jak wyglądał oryginalny przekaz? Co pozwoliło im wrócić do korzeni? Pojechali do Chin? Jeśli pojechali, to zmienili nauczyciela. Na kogo? Jeśli nie pojechali - sami "zmiękczyli" twardo nauczany styl? A może po prostu rzeczywiście nie zrozumiałem co napisałeś?
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
PS: temat wydzieliłem z wątku na Cross Budo, to chyba lepsze miejsce
Napisano Ponad rok temu
Zreszta w Googlu mozna jeszcze znalezc "Shaolin kempo karate", a nawet "shaolin kempo chuan fa" - tu juz w nazwie widoczna jest przewaga elementu chinskiego. :-) "Shaolin kempo" zwraca glownie strony niemieckie i holenderskie, "shorinji kempo" raczej miedzynarodowe, w tym tez japonska.
Niektorzy nie akcentuja az tak bardzo starochinskosci tego stylu: "Shorinji Kempo refers to the Japanese martial art formed by So Doshin in 1947."
Szkoda czasu na ta dyskusje.
O wiele ciekawiej by bylo, gdybys Mart opowiedzial wiecej o tym gdzie, u kogo, kiedy i z kim trenowal Doshin So. I jak mu szlo, i na ile wspolczesne techniki shorinji kempo roznia sie od technik ktore Doshin So cwiczyl w Chinach. I czy ta chinska szkola jeszcze istnieje, ma wspolczesnych przedstawicieli? I jak Shorinji trafilo do Polski, czy utrzymuje kontakty z kwatera glowna w Japonii, czy Wasze stopnie sa tam uznawane itp (bo Ty cwiczysz to japonskie shorinji kempo, tak? Nie jakas szkole o innych korzeniach, ktora tez sie tak samo nazywa...)
Napisano Ponad rok temu
Wbrew pozorom Shorinji Kempo jest bardzo tradycyjna i usystematyzowana sztuka walki w odroznieniu od Shaolin Kempo ktore jest po prostu mixtem tak jak i nazwa jest mixtem bo jest niepoprawna i w chinskim i w japonskim.
Napisano Ponad rok temu
Mój trener jest uczniem pana Kawakaze, ucznia pana Doshin So.
A z drugiej strony swoj styl nazywa Shaolin Kempo. Cos nowego. Stad tez pytanie, czy ich stopnie sa uznawane przez Organizacje Shorinji kempo. Bo jesli sa, to musza miec oprocz nazwy rowniez program i techniki Shorinji Kempo. To by bylo ciekawe, bo nie slyszalem, zeby w Polsce byla sekcja tego. Jedyna osoba o jakiej slyszalem, to maz mojej znajomej ktory to cwiczyl podczas studiow w Japonii. Mowila mi, ze przez pare lat mu jeszcze do domu przysylali jakies informatory, zanim tego zaprzestali.
Napisano Ponad rok temu
Tez tak myslalem, ale Mart napisal:
Mój trener jest uczniem pana Kawakaze, ucznia pana Doshin So.
Jesli Mart cwiczy u Grzeska Krauzego to napewno nie cwiczy Shorinji Kempo tylko Shaolin Kempo a w tym wykonaniu to nie ma wiele wspolnego z ukladami z Shorinji Kempo. Chyba ze jest ktos inny kto sie uczyl typowego Shorinji za granica a nie na kilkudniowym spotkaniu z przedstawicielem jakiegos stylu albo na corocznych 2 dniowych seminariach. Shorinji Kempo jest dosc dobrze zorganizowane i ma charakterystyczne techniki a oporcz tego w dobie internetu wystarczy jeden mail aby sprawdzic osobe w kwaterze glownej.
Druga sprawa co do starojaponskosci czy starochinskosci - a prosze bardzo kazdy moze sobie uzywac nazwy i okreslen jakie chce w koncu walka np kijem tez pochodzi nie od azjatow a juz od ludzi pierwotnych
Napisano Ponad rok temu
a ta wracajac
to chyba jest najrossadniejszeWydaje mi się, że nie warto się aż tak podniecać tą nazwą. Nazwa jest dosc koslawa, i zgaduje, ze w tej postaci jest uzywana pewnie tylko w Europie (bo wiemy co to Shaolin i kempo, a nie wiemy co to Shorin i quanfa). Tak wiec nazwa "Shaolin kempo" byc moze jest zwyklym przekladem z japonskiego na "nasze", ktory sie przyjal i zyje.
a jezeli ktos pragnie naprawde szczegolowych informacji na temat stylu Shaolin Kempo to prosze sie pytac shihana Krauze a nie mnie, nie czyje sie osoba kompetentna na tyle by odpowiadac na Wasze pytania.
ps. z mojej strony uwazam temat za zakonczony.
z pozdrowieniami Paweł18 :wink:
Napisano Ponad rok temu
To sa kraje w Europie w ktorych nauczane jest Shorinji Kempo
paweł18
tak apropo slowotworow pisze sie i mowi Grzeska Krauze a nie Grzeska Krauzego
poczytaj Miodka- wszystkie nazwiska w naszym jezyku powinno sie odmieniac chyba ze jest to niemozliwe.
Napisano Ponad rok temu
czego to kurde się człowiek nie nauczy jak poczyta posty o sztukach walki, taka z pozoru prosta rzecz - jak dać w mordę drugiemu - a ile w tym folozofii, sama nazwa metody przypier....nia wzbudza taka obfitośc dyskusji, że aż strach mysleć , co będzie, jak się zacznie klawiaturowanie technik przypier...nia
Napisano Ponad rok temu
Martiusz, powiedz, że to, czego Wy nauczacie, "Modern Jujitsu", nie jest mixtem. Też odwołujecie się do korzeni japońskich. Jaki masz cel wypowiadająć się z pozycji autorytetu, co jest mixtem a co nie jest?Shorinji Kempo a Shaolin Kempo to dwie rozne rzeczy.
Wbrew pozorom Shorinji Kempo jest bardzo tradycyjna i usystematyzowana sztuka walki w odroznieniu od Shaolin Kempo ktore jest po prostu mixtem tak jak i nazwa jest mixtem bo jest niepoprawna i w chinskim i w japonskim.
Napisano Ponad rok temu
To co wiem, pochodzi z rozmów i ja nie mam zamiaru rozpowiadać dalej historii osób trzecich.Rozumiem że sam nie potrafisz tego wytłumaczyć?
Ale mam dobrą wiadomość: w 30 rocznicę treningów wydano książkę o Grzegorzu Krauze. Chcesz namiary?
Haqqax, trenuję u Shaolin Kempo. Mogę opowiedzieć o Doshin So ale to samo znajdziesz w internecie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Martiusz, powiedz, że to, czego Wy nauczacie, "Modern Jujitsu", nie jest mixtem. Też odwołujecie się do korzeni japońskich. Jaki masz cel wypowiadająć się z pozycji autorytetu, co jest mixtem a co nie jest?
Ale My oficjalnie twierdzimy ze to jest MIXT - zreszta ten mixt w samej Polsce ma prawie 100 letnia tradycje
Odwolujemy sie do pochodzenia japonskiego ale nie podpieramy sie i nie wypisujemy o starojaponskim systemie nauczajac modern.
Zreszta zauwaz nikt tutaj w wypowiedziach nie czepia sie ani jakosci nauczania w danej sekcji ani prowadzacego tylko tego nazwa jest pomieszaniem slownictwa japonskiego i chinskiego.
Jeszcze jedno nie wmawiaj osobom ze Shaolin Kempo ma cos wspolnego z Shorinji Kempo bo nie ma w tym systemie zadnego pelnego ukladu z Shorinji Kempo opracowanego przez Doshin So. Wymienilem kraje europejskie gdzie jest nauczane Shorinji Kempo i jak widzisz Polski tam nie ma. Tak jak osoby ze Szwecji ktore znam nie kojarza aby ktos w Polsce nalezal do ich organizacji. Zreszta chcesz sie sam tego dowiedziec prosze bardzo pisac do organizacji Shorinji Kempo. Nieladnie jest sie podpierac dorobkiem innych nie robiac ich programu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co???? Shorinji Kempo nie ma w Polsce?? no ładnie, ładnie a czym zajmuje sie shihan Paweł Gieryć baletem czy akrobatyka ??? wiesz najwidoczniej zle zes szukal .....
Martiusz, powiedz, że to, czego Wy nauczacie, "Modern Jujitsu", nie jest mixtem. Też odwołujecie się do korzeni japońskich. Jaki masz cel wypowiadająć się z pozycji autorytetu, co jest mixtem a co nie jest?
Ale My oficjalnie twierdzimy ze to jest MIXT - zreszta ten mixt w samej Polsce ma prawie 100 letnia tradycje
Odwolujemy sie do pochodzenia japonskiego ale nie podpieramy sie i nie wypisujemy o starojaponskim systemie nauczajac modern.
Zreszta zauwaz nikt tutaj w wypowiedziach nie czepia sie ani jakosci nauczania w danej sekcji ani prowadzacego tylko tego nazwa jest pomieszaniem slownictwa japonskiego i chinskiego.
Jeszcze jedno nie wmawiaj osobom ze Shaolin Kempo ma cos wspolnego z Shorinji Kempo bo nie ma w tym systemie zadnego pelnego ukladu z Shorinji Kempo opracowanego przez Doshin So. Wymienilem kraje europejskie gdzie jest nauczane Shorinji Kempo i jak widzisz Polski tam nie ma. Tak jak osoby ze Szwecji ktore znam nie kojarza aby ktos w Polsce nalezal do ich organizacji. Zreszta chcesz sie sam tego dowiedziec prosze bardzo pisac do organizacji Shorinji Kempo. Nieladnie jest sie podpierac dorobkiem innych nie robiac ich programu.
albo twoi koledzy sa zle poinformowani
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jestem pełen podziwu
- Ponad rok temu
-
Lei Tai Ba Mo
- Ponad rok temu
-
Modliszka