Walka 2 nozami z przeciwnikiem z 1 nozem?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy jest mozliwa, a jezli tak to jak trzymania powinny wygadac ... szukalem podobnego tematu ale nie znalazlem.(tylko byl o walce 2 mieczami).
Daj spokój, już jednym to jest wystarczająco trudne
Gdybym się miał tak "bawić" (treningowo oczywista) to bym w prawej szermierczym a w lewym odwrotnym i walczył tak jak umiem. To znaczy i tak walczę jednym nożem, a lewa do zbić, zasłaniania i chwytania (no teraz dziabania :wink: ) Po prostu nóż w lewej by mi ją dodatkowo chronił i szkodził przeciwnikowi, ale nic bym nią nie robił, bo nie umiem (i mógłbym się dziabnąć własną kosą )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...a w temacie 2 noze przeciw 1 to dwa dają sporą przewagę np. robisz atak pozorowany jednym nożem, a jak przeciwnik próbuje np. blokować/ciąć w atakujacą rękę to ty tniesz go swoim 2 w nadgarstek...
Ponadto myślę że 2 dają przewagę psychologiczną nad przeciwnikiem - musi uważać na oba ostrza na raz...
Jeszcze jedno: jak schowasz drugą rękę z nożem, albo drugi nóż tak ze nie będzie zbyt widoczny (w odwrotnym chwycie) to możesz zaskoczyć przeciwnika atakiem tej pozornie mniej groźnej ręki ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do takiego patyka - gdybym miał coś takiego to bym chyba rzucił w oczy przeciwnikowi i starał się przechwycić rękę z nożem...
Walkę 2 na 2 noze widziałem kiedyś na jakiejś płycie szkoleniowej - chyba P. Vanuka, ale dobrze nie pamiętam...
Napisano Ponad rok temu
...a w temacie 2 noze przeciw 1 to dwa dają sporą przewagę np. robisz atak pozorowany jednym nożem, a jak przeciwnik próbuje np. blokować/ciąć w atakujacą rękę to ty tniesz go swoim 2 w nadgarstek...
Próbowałeś? Jeśli nie ćwiczyłeś jakiego systemu walki na dwie pałki, noże lub czegoś podobnego to nie wróżę temu powodzenia. Jak ćwiczyłeś walkę np. rapierem i lewakiem lub coś innego egzotycznie średniowiecznego to może Ci pójdzie lepiej
Ponadto myślę że 2 dają przewagę psychologiczną nad przeciwnikiem - musi uważać na oba ostrza na raz...
Nie aż tak bardzo. Musi się trzymać poza zasięgiem ostrza. Wszystko jedno którego. Pewna niedogoność jest, ale chyba mniejsza niż drugi nóż u atakującego ;-)
Jeszcze jedno: jak schowasz drugą rękę z nożem, albo drugi nóż tak ze nie będzie zbyt widoczny (w odwrotnym chwycie) to możesz zaskoczyć przeciwnika atakiem tej pozornie mniej groźnej ręki ...
Hej, tu nie dział ulica, my tu o szlachetnej rywalizacji mówimy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a moze odwrotny uchwyt w lewej rece (praworeczna pozycja szermiercza) przydalby sie w zwarciu do dzgania przeciwnika w bok badz plecy ?
Napisano Ponad rok temu
-jeszcze sypanie piaskiem w oczy, plucie i rzucanie kamieniami
ps. a tak na temet to ćwicząc 2 nożami zraniłem się kiedyś w rękę, to była walka z cieniem a cień ów srogim był szermierzem....
Napisano Ponad rok temu
Dwa narzędzia powodują pewien ogromny w praltyce problem - synchronizację. Jeżeli ktoś nie tremuje tego długo to niech lepiej nie myśli o próbowaniu kiedykolwiek na serio. To nie jest tak ze po prostu sobie macham dwoma nożami\pałkami naraz. Do tego sa zupełnie inne kombinacje i podejście taktyczne. Nie znam sie na tym i w sumie chciałem tylko przestrzec :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wymaga to trochę uwagi, ale jak widać można nie zrobić sobie krzywdy...
Dwa noże: lewa pozycja, ułożenie rąk przypomina niską gardę bokserską
lewa ręka nisko chwyt odwrotny, atakuje na korpus i głowę
prawa wysoko koło brody chwyt normalny słuze do obrony głowy i ataków na górę
W ten sposób ostrza raczej nie wchodzą sobie w drogę, kazda ręka ma swoją strefę, ręce sie nie krzyżują...
Jak bedę miał okazje posparować 2:2 to napiszę.
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
eeeeeeee czego brakuje? lewaka? lewak to taki sztylet byl - do lewej reki sie go bralo dlatego sie tak nazywal...a ty chyba o jelcu mysliszWlasnie lewaka brakuje w nozu lae taki kawaleczek kijka moglby go swobodnie zastepowac. ale bardzie do blokowania i zaslony.
Napisano Ponad rok temu
1. walka na dwa miecze- praktycznie awykonalne, latwiej pociachac siebie niz przeciwnika; zawsze rozkladalem goscia z 2 mieczami, a jak juz wspominalem specem od miecza nie jestem...
2. miecz+topor- dziala dziala dziala! walczysz mieczem i w decydujacym momencie JEB toporkiem...
3. noz+noz...trza sprawdzic bedzie na jakims sparze
Napisano Ponad rok temu
aha - sorry za 2 posty, ale:
1. walka na dwa miecze- praktycznie awykonalne, latwiej pociachac siebie niz przeciwnika; zawsze rozkladalem goscia z 2 mieczami, a jak juz wspominalem specem od miecza nie jestem...
2. miecz+topor- dziala dziala dziala! walczysz mieczem i w decydujacym momencie JEB toporkiem...
3. noz+noz...trza sprawdzic bedzie na jakims sparze
To są jakieś jaja?
A jak to sprawdzasz? Np. z toporkiem. Co to za toporek? Choćby czy równie ciężki jak prawdziwy.
Jeden z ciekawszych postów od "braci teoretyków".
Przećwicz jeszcze
- 2 toporki vs miecz + włócznia
- maczuga + kindżał vs tomahawk + kiścień
Napisano Ponad rok temu
Nie-pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jak ustalacie wyniki walk? A pchnięcia?
Napisano Ponad rok temu
taa miecz jest zajebiscie ciezki. chyba cos 200 gram ponad jeden kg, a i lzejsze egzemplarze sa. Z czego polowa wagi to glowica, zeby wywazony byl. jest nieostry i zaokraglony na czubku. Czesc organizacji nie dopuszcza pchniec, czesc dopuszcza (wiekszosc odtwarzaczy poznosredniowiecznych nie dopuszcza, ci wczesno sredniowieczni, ktorych znam, dopuszczaja)Przecież rozumiem, że nie o ostry topór chodzi. Ale jak w takim razie z mieczem? Przecież miecz jest ciężki. Ostry czy jak się dobrze łupnie żebra połamie.
Jak ustalacie wyniki walk? A pchnięcia?
nadal nie pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mam sóre
- Ponad rok temu
-
Pomocy!
- Ponad rok temu
-