Baton No i wreszcie zalegalizujemy go jakoś
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a na szkoleniach zauwazysz takiego czersto i czesto o nim mowa:)
Napisano Ponad rok temu
Baton dla kobiety? Delikatnej i niewyszkolonej w jego użyciu (takich przecież większość). Bzdura! Autorka artykułu nie wie chyba o czym pisze, a sprzedawca chce tylko zarobić proponując pałkę teleskopową dla kobiet, nawet tych "wysportowanych". Każdy bndzior, wobec którego zachodzi potrzeba użycia jakiejkolwiek broni, odbierze dziewczynie batona i ze złości może ją nim zatłuc. To nieodpowiedzialne pisać takie rzeczy!
Dzięki gość84, że mi te kwestie przypomniałeś, przynajmniej miałem okazję się wygadać przed ludźmi znającymi trochę temat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
słuzby mundurowe maja pałke teleskopowa nja wyposazeniu..dostajemy ja od państwa tak samo jak broń ...nic dziwnego, że maja i uzywaja..A ja widziałem na własne oczy w telewizorni, jak najnowsi nasi komandosi, spec-żandarmi, ćwiczyli ochronę VIP-a, i jeden z nich pozorując atak posługiwał się teleskopem. Chora sytuacja, stróże prawa się tym bawią, znaczy mają, to nie przekonacie mnie że nie używają.
co do legalnosci to podobno istnieja jakies opinie policji z komendy głównej o tym że pałka okreslonego producenta nie jiest bronia...chodzi tu o to , że niby tylko jakies konkretne modele sa zastrzezone do uzywania przez cywili a niektóre te policyjne sa zastrzezone...nie wiem jak to traktowac ale wydaje mi sie to trzecim rodzjem prawdy czyli > gówno prawdą.
pałka to pałka wg ustawy o broni i amunicji gdzie jest opisana dość szczegółowo > z twrdego materiału.a teleskop nie jest z plasteliny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
> z twrdego materiału.a teleskop nie jest z plasteliny.
czyli kiedy idę gdzieś z rattanową pałką w pokrowcu, to łamię prawo?
Napisano Ponad rok temu
widzialem teleskopy ktore podobno wycofane zostaly z jakiejs jednostki policji w ramach wymiany sprzetu na nowy. na 1 rzut oka - 21", chrom, hartowane, na chwycie guma. zaden high-end.
Napisano Ponad rok temu
Moze mi to ktos "wiedzacy" zetelnie wyjasnic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...słuzby mundurowe maja pałke teleskopowa nja wyposazeniu..dostajemy ja od państwa tak samo jak broń
A na broń wystawiają Wam pozwolenia, tak ? Na pałki teleskopowe też dostajecie imienne pozwolenia ?
Napisano Ponad rok temu
Art. 3. Przepisy ustawy nie dotyczą:
1) broni i amunicji stanowiących uzbrojenie Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Biura Ochrony Rządu, Straży Granicznej, Służby Więziennej oraz innych państwowych formacji uzbrojonych, w odniesieniu do których dostęp do broni i amunicji regulują odrębne przepisy,>
2) broni i amunicji stanowiących uzbrojenie żołnierzy armii państw obcych przebywających na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w związku z przedsięwzięciami wojskowymi realizowanymi wspólnie z Siłami Zbrojnymi Rzeczypospolitej Polskiej, a także na podstawie umów i porozumień międzynarodowych,
3) obrotu z zagranicą bronią i amunicją, technologiami i usługami mającymi znaczenie dla obronności, bezpieczeństwa lub ważnych interesów Państwa oraz wytwarzania, przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przywozu z zagranicy i wywozu za granicę broni i amunicji w celach przemysłowych lub handlowych, a także obrotu nimi na podstawie odrębnych przepisów,
4) przemieszczania amunicji przez przedsiębiorców oraz przedsiębiorców zagranicznych, w rozumieniu ustawy z dnia 21 czerwca 2002 r. o materiałach wybuchowych przeznaczonych do użytku cywilnego (Dz. U. Nr 117, poz. 1007).
Mowa tu o broni nie tylko palnej, ale o broni w ogóle, tak więc każdej na którą wymagane jest pozwolenie dla zwykłego śmiertelnika. Służb mundurowych to nie dotyczy.
Napisano Ponad rok temu
niestety...pozwolenie na pałke teleskopowa jest niemozliwe do uzyskania...przechodziłem ta sciezke dwa razy..ustawodawca oprócz ustawy wydaje przepisy wykonawcze..w tAKICH TO PRZEPISACH PODAJE, ŻE ZEZWOLENIA MOGĄ BYC WYDANE :Właśnie to samo rozpatruje się w topicu po sąsiedzku ( Pytań pare ogólnych ) gdzie Żelazny Wilk cytując wiadomą ustawę wykazał że ustawodawca przewidział pozwolenia na pałki , a więc mogą być legalne. Panowie, a może po prostu nikt nie śmiał o takie wystąpić ?
NA TO ,, NA TAMTO W CELU TAKIM ALBO W TAKIM...
NIESTETY nie przewidział wydawania pozwoleńia na pałke tak samo jak i na kastety czy ostrza ukryte w przedmiotach nei mających wyglądu broni czy nawet na nunchaku...
SKLEPY KTÓRE HANDLUJA PAŁKAMI DZIELĄ SIĘ NA DWIE KATEGORIE :
pierwsza: takie które mają koncesję i stosują prawo które mówi że pałka to broń a więc nikolmu jej nie psrzedajapoza podmiotami upowaznionymi np. policji...
druga: takie które maja koncesję i postarały sie o jakies dziwne oipinie biegłych nawet z policji!! którzy w nich stwierdzają , że pałki nie sa bronią w rozumieniu ustawy...osobiscie wydaje mi się to naciągane ale skoro organa powołane do.ścigania tego typu przestepstw nie reagują to znaczy, że sklepy maja racje!!!
albo po prostu nic o tym nikomu nie wiadomo ale skoro tysiące ludzi o tyj wie i mówi publicznie ogłaszając się w sieci to czyż organa mogą nie wiedziec ??? wiedzą.takie jest moje zdanie, i nic nie robią...
aż ktoś kogos pałka stuknie i zajdzie Pytanie :
A SKĄD KURWA ON TE PAŁKE MIAŁ ???????????
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
NA TO ,, NA TAMTO W CELU TAKIM ALBO W TAKIM...
NIESTETY nie przewidział wydawania pozwoleńia na pałke tak samo jak i na kastety czy ostrza ukryte w przedmiotach nei mających wyglądu broni czy nawet na nunchaku...
Cougar! Przede wszystkim przepisy wykonawcze nie mogą być sprzeczne z ustawą. To podstawa. Poza tym podaj mi jakakie są te przepisy wykonawcze odnoście wydawanie pozwolenia na broń jakąkolwiek, bo nie słyszałem o takich... A nie słyszałem, bo takich po prostu nie ma... Wydawanie pozwoleń na broń dla zwykłego śmiertelnika (mowa o broni do obrony osobistej) reguluje tylko ustawa o broni i amunicji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to wtedy wypadaloby odpowiedziec:aż ktoś kogos pałka stuknie i zajdzie Pytanie :
A SKĄD KURWA ON TE PAŁKE MIAŁ ???????????
bo:że pałki nie sa bronią w rozumieniu ustawy...
bo przecie:skoro organa powołane do.ścigania tego typu przestepstw nie reagują to znaczy, że sklepy maja racje!!!
Chyba ze nasze organy sa do d... ale przecierz nie sa wiec:skoro tysiące ludzi o tyj wie i mówi publicznie ogłaszając się w sieci to czyż organa mogą nie wiedziec ???
wiedzą.
Teoretycznie powinno byc ok. bo niby nieznajomosc prawa nie zwalnia od odpowiedzialnosci ale jak kupuje w koncesjonowanym sklepie to chyba jakies zaufanie spoleczne do takiej instytucji mam prawo miec.
No ale teoria i zdrowy rozsadek to jedno a polski sad to drugie(albo i trzecie ) wiec pewnie delikwent "dostanie po lbie" od sadu a sklep co najwyzej przestanie sprzedawac palki.
Ciekawe czy w tym kraju kiedys bedzie chociaz troche normalniej :roll:
Napisano Ponad rok temu
Cougar! Przede wszystkim przepisy wykonawcze nie mogą być sprzeczne z ustawą. To podstawa. [/qote]
Odpowiem za Cougara. Mogą i często bywają.Poza tym podaj mi jakakie są te przepisy wykonawcze odnoście wydawanie pozwolenia na broń jakąkolwiek, bo nie słyszałem o takich... A nie słyszałem, bo takich po prostu nie ma... Wydawanie pozwoleń na broń dla zwykłego śmiertelnika (mowa o broni do obrony osobistej) reguluje tylko ustawa o broni i amunicji.
Mało jeszcze wiesz kolego, a to, że o czymś nie słyszałeś, nie znaczy, że tego nie ma... Zanim zaczniesz wydawać kategoryczne osądy, zapoznaj się najpierw z przedmiotem. Na początek radzę przeczytać dokładnie ten akt prawny:
"Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 20 kwietnia 2004 w sprawie rodzajów szczególnie niebezpiecznych broni i aminicji oraz rodzajów broni odpowiadającej celom, w których może być wydane pozwolenie na broń
Do znalezienia np. na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wosiu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Battodo, Aikibudo?
- Ponad rok temu
-
Poznanski Team Batowy
- Ponad rok temu
-