Baton No i wreszcie zalegalizujemy go jakoś
Napisano Ponad rok temu
bezposredni link do ustaw i rozporzadzen (giwera.pl - to nie forum, wiec regulaminu nie lamie)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Przepisy wykonawcze NIE MOGĄ być sprzeczne z ustawą, a to, że jak piszesz, często bywają, nie zmienia faktu, że NIE MOGĄ.
Co do rozporządzenia - fakt, zapomniałem o nim "kolego" Jednak jak widzisz nie wynika z niego regulacja dla broni określonej w ustawie jak pałki, kastety, nunczaku, ukryte ostrza itp.,a o to przede wszystkim chodziło. Pozdrawaiam "kolego".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hmmm - logiczny wniosek - jesli nie jest wymienione, ze na palki mozna dostac pozwolenie w jakimkolwiek celu, to znaczy ze nie mozna dostac pozwolenia.
Kaligula - właśnie! Choć ustawodawca przewidział w ustawie możliwość wydawania pozwolenia na te przedmioty, to brak jest odpowiednich rozporządzeń wykonawczych. Stąd pozwolenia na te przedmioty nie da się uzyskać. Choć jesli coś nie jest określone w rozporządzeniu, a jest dopuszczalne ustawą, to powinno się wydawać pozwolenia na podstawie przepisów ustawy, podpierając się innymi obowiązującycmi przepisami ogólnymi. Niestety, to u nas w kraju nie działa. Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To dopiero przezyje... niebezpieczny dla zycia i zdrowia (grozacy zawalem serca) ... atak panicznego smiechu jak podejdzie do niego policjant i zacznie mu tlumaczyc ze kij bejsbolowy to w Polsce jest BRON i tak jest traktowany przez prawo.Wiec jak juz koniecznie chce odbijac pilke w tym kraju musi sobie wziasc jakas sztachete lub kij od miotly.. ale zaraz zaraz to tez nie bo to przeciez palka z twardego materialu jest, wiec tez BRON (w sensie prawnym). Tego nikt zdrowy na umysle i do tego nie zyjacy w Polsce nie ma prawa przezyc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może pytanie brzmi niepoważnie ale dotyczy prawa wiec ma prawo tak brzmieć. Noga od kresła, rurka lub pręt traktowane są przez sądy jako pałki??? Może nie są to materiały wygodne do noszenia ale w samochodzie jest na nie pełno miejsca.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale jesli nosisz w rekawie 60cm rurke stalowa z petla na reke to nie wiem czym to wytlumaczysz
A może sobie właśnie rękę złamał i to takie improwizowane usztywnienie kończyny, a sam jest w drodze do szpitala?? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo, że tłumaczenie można dorobić różne ale nie każdy chce go słuchać. I jak zaznaczyłem nie noszę takich rzeczy przy sobie a raczej w samochodzie przez co o tłumaczyć sie łatwiej. Prosty kawałek kija o dł 70cm i średnicy ok 2,5 nie bardzo przypomina jaki kolwiek trzonek ale czy to policji przypomina palkę? Może potraficie mi cos powiedziec na podstawie zdarzeń, jakichś zatrzymań które miały już miejsce
Napisano Ponad rok temu
btw - czy kiedykolwiek byliscie przeszukiwani pod katem posiadania broni? tak na ulicy?
Napisano Ponad rok temu
Chodzi o to co wozić aby było maksymalnie skuteczne i mozliwie dozwolone i wytłumaczalne. Tak jak np scyzoryk którego używam bo mi kable przy przwerywaczu czasami nie stykają ale do motorniczego z pretem do przestawiania zwrotnic wolałbym wyjść z czymś twardszym niż ratan ale nie dziurawiącym gościa- uzycie broni odpowiadajacej stopniowi zagrożenia.
Nie wiem czy legitymacja klubowa w przypadku uzycia czegoś takiego nię zadziała na minus. Kij równie dobrze jak ratanowy może być dębowy lub z kamagongu - drewno ale niekoniecznie materiał miękki.
Może zapytam inaczej:
czy po incydencie w którym użyłem solidniejszego niż typowy klucza do odkręcania kół, trzymanego "przypadkiem" po siedzeniem zamiast w bagażniku policja potraktuje ten klucz jako broń??? Teleskop byłby bronią a co z innymi rzeczami, które z definicji tą bronią nie są(no własnie są czy nie) ale mogą być użyte jak pałka, z tym samym skutkiem i niekoniecznie jest rzeczą całkowice normalna ich wożenie pod siedzeniem?
Napisano Ponad rok temu
jesli bedziesz sie bronil przy pomocy jakiegos ciezkiego i twardego przedmiotu to nawet jesli jest to nielegalnie posiadana bron podpada to pod samoobrone i nie bedziesz odpowiadal za nic (jesli miales w reku mlotek albo klucz), lub jedynie za nielegalne posiadanie broni (jesli uzyles np. kija baseballowego bez atestu).
jesli zaatakujesz kogos albo ktos Cie wrobi w to, ze to Ty zaatakowales kogos, to cokolwiek bedziesz mial w reku, bedzie podpadac pod niebezpieczne narzedzie lub bron.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Battodo, Aikibudo?
- Ponad rok temu
-
Poznanski Team Batowy
- Ponad rok temu
-
o tym co najwazniejsze czyli rozwazania o ..."duszy&quo