ale to jest dobre hehe. a może by tak warto wspomnieć o kuli bilardowej zawiniętej w koszulkę...he he. ale poważnie to uważam,że do broni narodowych możan tez zaliczyć kostki i kamienie beukowe i płyty chodnikowe.I proszę nie pisać więcej takich okropnych rzeczy jak fragment o jamniku...
"Polska plebejska broń narodowa"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W zeszłym roku widziałem niezły pojedynek na w/w w wykonaniu dwoch leciwych wojownikow z klanu " zlomiarzy " . Zwycięzca zabrał kawalki karoserii z Syrenki .
P.S - konie ze znawstwem komentowały starcie :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A mnie nurtuje pytanie, co to jest "jajco bosmanskie". 8O
Taki sprytny węzełek. Dość ciężki. I ciągnie 8)
Napisano Ponad rok temu
Innym sznurowym narzedziem byla tzw Pyta to byl taki splot z 4 lub 6ciu linek, nie mam zdjatka ale pewnie pamietacie - z tego byl boski strzal.
O przypomnialo to jest to samo co czesc z nas przywiazuje do folderkow, z tym ze robilo je sie tak po 60 cm no i grubsze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ps widziałem kiedyś gościa co mial łańcuch od motoru
Napisano Ponad rok temu
...żartowałem.
Mój kuzyn za czasów bujnej i durnej młodości używał węża ogrodowego o brubych ściankach, z wpuszczonym łańcuchem "gospodarskim". Działało to jak Lola Blondyna ZOMO, no i kuzyn nosił zaszczytne miano Króla Remizy, o pełnym uzębieniu nie wspominając.
Ponadto słyszałem, że jeżeli na Zachodzie zostanie znaeziony denat ze śladami po siekierze, to w pierwszej kolejności sprawdzają Polaków; sądzić z tego można, że w rankingu broni narodowej siekiera plasuje się wysoko.
Napisano Ponad rok temu
Z broni bardziej odległych to siekiera albo gazrurka.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
(nie mylić z XV w. 1,5m piechotną bronią drzewcową z czworogrannym grotem - Szydłem)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- Sztacheta
- Wąż ogrodowy obcięty, zaślepiony z jednej strony zasypany w środku piachem,opiłkami , nakrętkami itp. zaślepiony z drógiej strony.
-sierp tatowy, kosa
- orczyk
- cep w całości lub jego krótrzy element nazywany "bijok" to ta część co snopki okładała.
- brona w defensywie ale osobiście widziałem bronę ofensywną tz. rzucaną w przeciwników kolcami w ich stronę.
- Wąż ciśnieniowy od przyczep naczep itp. ze stalowym zaworem na końcu szczególnie w byłych PGR- ach i okolicy.
- Gazrurka , kranik od hydrantu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- wojskowy skórzany pas, klamrą do przeciwnika
- muchozol lub inny dezodorant plus zapalniczka
- kłonica, orczyk , widły
- sól z pieprzem
Co do wideł , cytuję mojego sąsiada św. pamnięci przesiedlenca z bieszczad -akcja "Wisła"
" I ja techo Lacha wził na wiły"
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
(Broń ta istnieje naprawdę. Dawno temu na obozie harcerskim byłem w składzie grupy pościgowej, która dopadła kilku miejscowych, co nierozsądnie najechali naszą wartownię, i odebrała jednemu z nich wspomniany przedmiot.)
pozdro
rydel
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zdjecia z zlotowego machania
- Ponad rok temu
-
Mój ci on
- Ponad rok temu