Pływanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
samo bieganie czy cos jeszcze?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja plywam regularnie ( w miare mozliwosci ) i w momencie kiedy przeplywam okolo 4-5km ( tj po okolo 2tyg "lapania kondycji" ) na rozgrzewce jestem nie do zajechania
kazde cwiczenie areobowe ponosi wytrzymalosc jesli jest wykonywane regularnie.
Napisano Ponad rok temu
pływanie - regularne - naprawdę podnosi kondycję, poza tym działa rozluźniająco i jeszcze rzeźbi cielsko :wink:
ja pływam co tydzień. jak miałam roczną przerwę w treningach (złamana noga) to dzieki pływaniu odbudowałam mieśnie nogi i jakoś przetrwałam ten okres. polecam
Napisano Ponad rok temu
Uniwersalnym efektem cwiczen aerobowych jest poprawienie wydolnosci ukladu oddechowego i to wlasnie moze sie przelozyc z np plywania na inne formy aktywnosci.
Dlatego wlasnie najpopularniejsze jest bieganie w sportach walki bo najbardziej przypomina forme poruszania sie na treningach
Co do plywania to i tak jedna z najfajniejaszych form aktywnosci aerobowej i chyba najbardizej wszechstronna (najwiecej zaangazowanych miesni, najprzyjemniejszy w wykonywaniu, nie zalewamy sie potem , czesto polecane przy kontuzjach i rehabilitacji i takie tam) problem tylko w utrzymaniu w miare stalego tempa przez dluzszy okres czasu (45 min jednym tepem naprzyklad).
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zależy jak pływasz i jak biegasz.Jak myślicie czy pływanie może też poprawić kondycje tak jak bieganie? Załużmy że pływał bym co tydzień w sobote i niedziele.
U mnie np. pływanie jest gorsze, bo po chwili pływania zaczynam się opieprzać i po pływaniu jestem do końca dnia ospały.
A jak biegnę to już biegnę i nie ściemniam. Biorę prysznic i czuję się lepiej niż przed bieganiem.
Za to łatwiej o kontuzję i przeforsowanie podczas biegania.
No i (czytając to forum) jak biegasz w mieście to możesz oberwać. (To oczywiście żart.) :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Cholerne zwiekszenie wytrzymalosci miesni
2. Prawie trzykrotne zwiekszenie wydolnosci pluc (zbadane na spirometrii)
3. Jednoczesny trening wszystkich partii miesni
to tak w punkcikach. Raczej nie kazdy moze plywac 10 razy w tyg po 2 godzinki ale nawet takie 2-3 razy w tyg duzo dadza. Po pol roku plywania 2-3 razy w tyg nie powinienes miec problemow z przeplynieciem 80-120 dlugosci basenu (2-3 km) za jednym zamachem (zalezy to jeszcze czy bedziesz plywal solidnie czy tlukl sie od sciany do sciany babcina zabka) i oczywiscie taki wzrost kondycji przelozy sie oczywiscie na inne dziedziny. Plywanie to przedewszystkim poprawienie wydolnosci pluc i oskrzeli wiec glownie dla tego powinienes sie wziac za ta zabawe. No i jesio na koniec dodam ze proponuje plywanie glownie stylem dowolnym (kraulem).
Pozdroweczka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zgodzie sie z przedmówcami .Wszystko zależy jakie tępo sobie wybierzesz ,możesz być padniety nawet po 200 m .Ja polecam trening interwałowy .
A po interwalach nie jstes padniety ?
Mnie interwaly strasznie katuja. Ale za to potem kondycha jest duzo lepsza.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening obwodowy=utrata wagi=utrata wytrzymałości???
- Ponad rok temu
-
Kolano
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia w domu- czy mozna?
- Ponad rok temu
-
biceps-problem....
- Ponad rok temu
-
tai chi i nie tylko w Czestochowie?
- Ponad rok temu
-
Środki antykoncepcyjne - szkodzą zdrowiu czy nie?
- Ponad rok temu
-
co i jak??
- Ponad rok temu
-
co na siłowni
- Ponad rok temu
-
Lekarz sportwy w Katowicach
- Ponad rok temu
-
torebka stawowa