![:]](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/splash.gif)
Wiecej tu skladnikow niz w wystawnej kolacji ale moze cos w sobie ma
![:]](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/splash.gif)
a oto przepisik :
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,lekko prażonych (rozgrzany piekranik do 300 C,10 minut)
- 1 szklanka ziarna sezamowego,prażonego
- 1 i 1/2 szklanki suszonych moreli,zmiksowanych
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 i 1 /2 szlanki rodzynek,drobno pokrojonych
- 1 szklanka migdałów,sparzonych bez skór posiekanych lub zmielonych
- 1 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1/2 szklanki prażonych ziaren słonecznika,drobno posiekanych i zmielonych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich ,drono posiekanych lub zmielonych
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła orzechowego (możesz pominąć jeżeli nie znosisz jego smaku)
- 1 szklanka miodu
- 3/4 szklanki ryżu ugotowanego,odcedzonego,wysuszonego i zmiksowanego
- 1 tabliczka twardej gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości tłuszczu,starta na drobne wiórki
Płatki owsiane,wiórki kokosowe,rodzynki, ziarno sezamowe i słonecznika ,migdały ,orzechy,morele,mleko w proszku i ryż wymieszaj razem w miseczce.W rondelku podgrzej na średnim ogniu miód z cukrem,często mieszając aż do rozpuszczenia.Ciągle mieszając dodaj masło orzechowe.Jednorodną masę wlej do miseczki ze suchymi składnikami i dobrze rozmieszaj .Szeroką formę do pieczenia ciast wyłóż woskowanym papierem (lśniącym stroną do góry) i przelej do niej zawartośc miseczki,odstaw do ochłodzenia na 24 godziny.
Po wyjęciu z formy potnij formę na batony o rozmiarze jaki ci najbardziej odpowiada.W rondelku rozpuśc czekoladę,półkę w lodówce lub szeroką blachę do ciast wyłóż papierem woskowanym.Nurzaj batony w czekoladzie,trzymaj nad rondelkiem aż przestanie kapać i kładź na papierze.Gdy czekolada stężeje przenieś je do zamrażalnika.Przed wycieczką każdy baton zawijaj w folię śniadaniową.