Zielony a miecza się czepia :D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie we Wroclawiu nieznam zadnej szkoly ale moze Sprubuj Opole
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tam maja ruzne sekcje blizej i dalej.
Ponadto We wroclawiu jest klub kendo : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] moze tam cwicza iaido.
Pozatym moze zerknij jeszcze tu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
aha, i żadnym sensei to ja nie jestem :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nazwiemy go "2 samurajow", albo "Bez Brody" albo" Marcin, who stept on tigers tail"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Marcin masz jeszcze te sms? Znajdziemy kolesia po ip, wezmiemy tak ze 3 samochody twoja ekipa w jednym moja w drugim ty wezmiesz boken/shinken cotam wolisz ja wezme kamery oswietlenie partu statystuw jakas japonska przenosna wioske i nakrecimy film fabularny!!!
Nazwiemy go "2 samurajow", albo "Bez Brody" albo" Marcin, who stept on tigers tail"
no to mi się podoba, ale nie mam tych esemesów, to było jakies pól roku temu, wiesz ja takich rzeczy nie kolekcjonuję.
Czym w koncu jest ta cholerna Dai-katana ? Slyszalem kiedys cos o takim cudzie ale nic doglebniej nie udalo mi sie dowiedziec (Jak w googlach szukam to mi ta durnowata gre znajduje jeno ) a slyszalem ze jest to jakas przekombinowana (wyolbrzymiona) wersja katany. Jakis mit ? Baja jakas czy wymysl jakis hollywodzkich gupkow czy cu ?
mit albo baja albo wymysł holyłódzkich głupków, też o czymś takich nie słyszałem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tachi
Miecze te wytwarzano w Japonii od wczesnego wieku V. Tachi były proste i posiadały jedną krawędź tnącą. W okresie Heian i na początku pojawienia się samurajów, miecze zostały lekko zakrzywione, aby ułatwić zadawania ciosów z grzbietu konia. Długość tego miecza wynosiła zwykle od 65 cm do 70 cm. Tachi zawieszano u pasa obi przy pomocy tasiemek.
no-dachi (lub daikatana)
Dłuższy od tachi z przedłużoną rękojeścią. Był noszony na plecach i stanowił groźną broń na polu bitwy. No-dachi nosili zazwyczaj jeźdźcy, a nie piechurzy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Iaido
- Ponad rok temu
-
Katana - Jak o nią dbać?
- Ponad rok temu
-