Maxymalny rozkrok
Napisano Ponad rok temu
Ale kiedyś surfowałem sobie po necie (było to dawno) i szukałem se o bibojach No i natknąłem sie na taki trik, który ponoć ułatwia zrobienie szpagatu - robić maxymalny rozkrok i tak trzymać przez 60 minut :-) co 0o tym myślicie? moze ta godzina to przesada no ale takie 15 mint dziennie?? dawac znać
Napisano Ponad rok temu
caly system byl nawet hyba opisany.
Napisano Ponad rok temu
Inny sposob to wlasnie dlugotrwale przyzwyczajanie miesni do danej pozycji ... Miesnie relaksuja sie po pewnym czasie bo nie maja sily dalej stawiac oporu, dzieki czemu mozemy poglebic pozycje. Podobno stosowane w ruskim balecie do rozciagania
Aha stanie 60 minut w jednej pozycji moim zdaniem to troche przesada. Stoisz do czasu jak czujesz rozluznienie miesni i poglebiasz. I tak dalej.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(Niedziel, jestes tu jeszcze?)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Aha jak by wyskakiwal blad, ze nie moze znalesc to probujcie do skutku link jest napewno poprawny i narazie pliczek jest napewno na serwie.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
[EN]
[PL]
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Nie polecam takiego rozciągania na stojąco - kolana są zbyt mocno obciążone w płaszczyźnie bocznej. Jeśli już to najlepiej przy drabinkach, za które się łapiemy - nie pozwalamy aby cały ciężar ciała spoczywał na kolanach!Rozciaganie prioproreceptorowe PNF to cos podobnego tylko dziala troche inaczej. Stajesz w szerokim rozkroku (nie maksymalnym) napinasz miesnie nog i stojisz z napietymi przez jakies 10s potem rozluzniamy na kilka sekund (3) i poszerzamy rozkrok napinajac znowu miesnie. Powtarzamy tak az do oporu (a dokladnie do czasu gdy czujemy juz dosc mocny bol (NIE RWANIE)).
To samo można robić siedząc na podłodze i wtedy jest trudniej, bo nie pomaga nam ciężar ciała. :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Tygrys
p.s jeszcze mozesz robić tak zwane ćwiczenie pink panthera :Ptzn.naprzykład przy "motylku" ręce trzymasz pod kolanami i pchasz w góre ...a mięsniami nóg w dól(tylko to ma być całość w równowadze...)robisz tak przez załuzmy 3 min ipóxniej robisz normalnego motylka....zobaczysz będzie "głębszy"to tak zwane (chyba)odwrócone pnf....
Napisano Ponad rok temu
10 min. - bardzo dobry wynik, zwlaszcza, jesli sie zacznie od razu od lekkiego dyskomfortu
Napisano Ponad rok temu
najlepiej to robić to przy ścianie (lying v strech) kładziesz przy scianie tak aby nogi były w stosunku do ciała pod kątem 90 stopni....no i rozsszerzasz je jak najdalej mozesz starając się utrzymać kąt 90 stopni..i robisz dalej tak jak ci pisali...ja tak trzymam codziennie 10 min :)efekty są dobre...
mozesz to dokladniej opisac?????? bo moze to cos dobrego a ja nie kumam o co biega.
besides czy da sie nauczyc szpagatu w warunkach domowych? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja mialam na mysli cos takiego: kladziesz sie maxymalnie blisko sciany (mebli, drabinek itp.) tzn. tylek masz przy scianie, a nogi na sciane w rozkroku (proste w kolanach).
Tylko nie lez tak 60 min! Zacznij od paru minut, w zaleznosci od bolu. I zawsze w rozluznieniu.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscieczy da sie nauczyc szpagatu w warunkach domowych? :wink:
Napisano Ponad rok temu
tu macie angielską wersje..
Start by lying down with your back flat on the ground and your legs straight together in the air at a 90 degree angle. Try to have your legs turned out so that your knees are facing the side walls more than they are facing your head. Slowly bring your legs down to the sides, keeping your legs straight and turned out. When you reach the point where you cannot bring them down any further into this "lying" side split position, leave them there.
rozumiecie coś lepiej ?aha wyobraźcie sobie że podłoga to ściana [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam i sorry .
Tygrys
Napisano Ponad rok temu
Chodzi zapewne o to cwiczenie.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-