BJJ JJ JUDO - roznice
Napisano Ponad rok temu
z moich informacji (nie wiem czy do konca poprawnych) wynika ze wszystkie pochodza od jednego (JJ ?) tak wiec jakie sa roznice ?
Napisano Ponad rok temu
jakie sa zasadnicze roznice miedzy tymi sztukami ?
z moich informacji (nie wiem czy do konca poprawnych) wynika ze wszystkie pochodza od jednego (JJ ?) tak wiec jakie sa roznice ?
Nie ma nigdy nie bylo i nie bedzie jednego Jiu Jiutsu.
Jiu Jitsu to nazwa grupy szkol ktore moga w poszczegolnych przypadkach calkowicie roznic sie od siebie.
Mozna dokonac pewnego uproszczenia i powiedziec iz Judo jest taka szkola Jiu Jitsu w ktorej nacisk polozono na nauke Rzutow i Trzyman a zaniedbano np. uderzanie.
Bjj jest szkola Jiu Jitsu w ktorej szczegolny nacisk polozono na walke na ziemi zaniedbojac np. uderzanie.
Jiu Jitsu samo w sobie ma tyle odmian iz ciezko mowic ogolnie.
Napisano Ponad rok temu
JJ- rzuty, duszenia i trzymania w troche miejszym stopniu niz judo, do tego dzwignie na wszystkie stawy(chyba z wyjątkiem małych stawów) + kopnięcia i uderzenia
Bjj- największy nacisk kładzie na walke w parterze, czyli dziwgnie(na wszystkie stawy, oprócz małych) i duszenia, wszelkieo typu przejścia w parterze i wogóle z 80% to parter, do tego góra, kopniecia, uderzenia, rzuty
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Ciekawy temat sam chciałem taki założyc Moze mi ktos zatem poowiedziec jakie techniki zostały opacowane przez zawodników bjj? bo np balacha kimura omoplata czy trojkat wystepuja w sambo tylko sie inaczej nazywaja nawet dzwignia na nadgarstek po nieudanej probie wyciagniecia balachy tez w sambo wystepuje. Wyprowadzcie mnie z błedu do mysle ze to bjj jest troche przereklamowane (bez urazy drodzy Państwo ja sie nie przypiepszam, ja naprawde chce wiedziec jakie to techniki )
Oczywiscie, ze wiekszosc technik jes podobnych. Ale "odmiennosc" bjj, polega na dojsciu do tych technik i strategi walki.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Tyle.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
I ja też szukam czegoś dla siebie.
- Ponad rok temu
-
pies... :|
- Ponad rok temu
-
realna walka
- Ponad rok temu
-
Jaka garda będzie wyjściową dla początkujących w MMA?
- Ponad rok temu
-
KICK-BOXING w Warszawie
- Ponad rok temu
-
KIck-boxing w Warszawie, Sulejówku, Marysinie, Miłosnej ??
- Ponad rok temu
-
Bokserska garda Mirka w MMA..?
- Ponad rok temu
-
Worki treningowe
- Ponad rok temu
-
WALKA Z BRONIĄ W RĘKU
- Ponad rok temu
-
Przykład i szacunek