Odmienianie nazw technik
Napisano Ponad rok temu
A co wy o tym sądzicie? Jakie w ogóle są prawa gramatyczne tym rządzące?
Mówicie: "w shiho nage..." czy w "w shiho nadze..."
Napisano Ponad rok temu
Jest to sprawa umowna i zależy od osoby która mówi. Jest jakaś tam ustawa o ochronie języka poslkiego.Ale dokładnie nie wiem co jest w niej napisane. W każdym razie wielu polonistów uważa,że należy spolszczać obcojęzyczne nazwy. Ale dla mnie to trochę głupie. Bo jak naprzykład wymówić słowo "Geant" po polsku albo weekend. Brzmi to fatalnie
Podsumowując:
Moim zdaniem nie należy odmieniać nazw technik Bo brzmi to dziwnie i jakoś tak hmm...kiepsko?
Niech shiho nage zostanie shiho nage a nie shiho nagą albo czymś gorszym
Napisano Ponad rok temu
Weźmy np"przewrót do przodu" ; niech teraz obcokrajowiec nie znający języka i zasad nim rządzących (to chyba całkiem jak większość z nas w kwestii jęz. japońskiego) zechce sobie uprościć sprawę i na treningach mówi "psefrud to psodu" - to mniej więcej wiadomo o co chodzi. A jeśli zechce dodać do tego jakieś prefiksy bądź sufiksy od swojego języka ?? ja wymiękam....
Jeśli też potraktujemy nazwy technik jak nazwy gatunków np. w botanice - to nie było by właściwe ich odmienianie a tym bardziej spolszczanie, bo nikt spoza naszego obszaru kulturowego nie wiedział by o co chodzi.
Myślę zatem, że dlatego zachowała się japońska forma nazw tych technik , by ludze z Polski, Niemiec , Anglii, Irlandii itd itp wiedzieli o co chodzi.....
W.
Napisano Ponad rok temu
Aczkolwiek słowo 'kokjunagi' (nie w sensie dopełniacza, tylko liczby mnogiej) mi się podoba.
Napisano Ponad rok temu
Co sądzicie o odmienianiu nazw technik? Ja jakoś zawsze byłem przyzwyczajony do nie odmieniania ich przez przypadki przez co jak usłyszałem "i dochodzimy to tenchi nagi" to mnie trochę zdziwiło....
A co wy o tym sądzicie? Jakie w ogóle są prawa gramatyczne tym rządzące?
Mówicie: "w shiho nage..." czy w "w shiho nadze..."
Napisano Ponad rok temu
ale jak sie szuka dziury w caly to mozna pisac , czemu nie.
Napisano Ponad rok temu
Przecież istnieje cały osobny alfabet, służący do zapisu słów obcych, to mimo wszystko o czymś świadczy.
Wywołałem ten problem, gdyż mam podobne zdanie do was (że nie powinno się odmieniać), natomiast słyszałem jak bardzo wielu nauczycieli spalszcza te nazwy tworząc niezbyt dźwięczne dziwactwa...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pytanie retoryczne
ps
odpowiedz - żaden
summa sumarum bezsensowne bicie piany
Napisano Ponad rok temu
Co za róźnica czy shiho-nage, czy sziho nadze, technika wiadomo jaka.
Mniej więcej tak między 'dupa', a 'dópa'.
Przypominam, że bicie piany jest podstawą egzystencji tego forum.
Napisano Ponad rok temu
no wlasnie...forum po to jest zeby zadawac pytania(czesto glupie) bo nigdy nie wiadomo co z tego wyniknie :roll:Przypominam, że bicie piany jest podstawą egzystencji tego forum.
jak zada sie typowe pytanie, np. co to jest KI?? to wszyscy sie burza ze juz bylo, ze bez sensu i wogole bylejaki topic...a jak cos nowego to ze bicie piany...
a ja takiego znam :)dodam do tego: ktory z instuktorów wymawia poprawnie nazwy technik?
pytanie retoryczne
ps
odpowiedz - żaden
Napisano Ponad rok temu
Kto teraz szomenuje? - jedno ze spolszczen mojego autorstwa...
Napisano Ponad rok temu
Heheheheheheheheheh, i szczególnie Ty możesz o tym mówić, Aiki
a ja takiego znam
A ja też
Tak więc mam podstawowe pytanie: skoro zadawnie pytań, które Ci się nasuwają na myśl jest bezsensownym biciem piany, to powiedz mi - po cholerę to forum??? Ja na wykonywaniu techniki skupiam się na treningu, a nie jak siedzę przed monitorem :wink:
Napisano Ponad rok temu
ciekawi mnie ktory to taki co mowi po japonsku techniki?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no wlasnie...forum po to jest zeby zadawac pytania(czesto glupie) bo nigdy nie wiadomo co z tego wyniknie :roll:
jak nie wiadomo?
wiadomo: dyskusja na temat czy aikido jest skuteczne :roll: :wink:
Napisano Ponad rok temu
ostatnie wyniki to jedna złamana reka i przestrzelone kolano (celowalem w udo ale ci tubylcy ruchliwi jacyś )
Napisano Ponad rok temu
jest skuteczne
ostatnie wyniki to jedna złamana reka i przestrzelone kolano (celowalem w udo ale ci tubylcy ruchliwi jacyś )
A zegarek i komórke zabrałeś?
Napisano Ponad rok temu
Aiki - a z czego celowałes Ki z palca kolano przestrzelilo, czy w Dublinie tfurczo sie włacza do systemu elementy proca dori 8)jest skuteczne
Ł. (zaciekawiony autentycznie)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Brak staży
- Ponad rok temu
-
tak SE myślę...
- Ponad rok temu
-
Zmęczenie a nauka