
Omawiał będę porcję dla 100g ryżu, można użyć więcej, wtedy bierzemy też analogicznie więcej innych składników, ale uwaga, to jest bardziej sycące niż normalny ryż!
Składniki:
100g ryżu białego (brązowego nie próbowałem)
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
1/2 puszki czerwonej fasoli
odrobina papryki
olej z oliwek albo inny zdrowy tłuszcz
1.Najpierw ryż do gara, i gotujemy
2.Bierzemy patelnię, podgrzewamy ją, i lejemy na nią sporo oliwy
3.Patelnia dalej się grzeje, a my kroimy naszą odrobinę papryki (ilości nie napisałem, zależy ile kto lubi) w małą kostkę
4.Teraz groszek, kukurydza, czerwona fasola i papryka - sru na patelnie
5.Smażymy to na wolnym ogniu, ew dolewamy trochę oliwy jeżeli jest jej mało
6.Wyłączamy gaz pod patelnią, i czekając aż ugotuje się ryż, sprawdzamy co nowego na forum
7.Ugotowany ryż płuczemy zimną wodą, potem go wyciskamy (zakładam że macie ryż w torebkach - w przeciwnym razie czekamy az trochę obeschnie)
8.Teraz wsypujemy ryż na patelnię, i włączamy pod nią spowrotem gaz
9.Mieszamy ryż z warzywami, podgrzewając wszystko
10.Ryz powinien być tłusty, jeżeli nie jest - dolewamy oliwy (ale nie do ognia - na patelnię)
11.Wymieszane? Tłuste? No to ładujemy sru do miski, i jemy!
Smacznego:P
(oczywiście te warzywa mozna zmieniać, albo część wywalić - zależnie od upodobań)
Przepis mojego autorstwa (haha, jest się czym chwalić) - Firefly
Jutro będę to robił, to jakieś zdjęcia pstryknę i wrzucę, żeby tak goło nie było