To będzie potrawa zawierająca dużo węglowodanów, trochę białka, dużo tłuszczu - czyli kupa kalorii. Przepis jest bardzo prosty, i nie zasługuje na tą nazwę
Omawiał będę porcję dla 100g ryżu, można użyć więcej, wtedy bierzemy też analogicznie więcej innych składników, ale uwaga, to jest bardziej sycące niż normalny ryż!
Składniki:
100g ryżu białego (brązowego nie próbowałem)
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
1/2 puszki czerwonej fasoli
odrobina papryki
olej z oliwek albo inny zdrowy tłuszcz
1.Najpierw ryż do gara, i gotujemy
2.Bierzemy patelnię, podgrzewamy ją, i lejemy na nią sporo oliwy
3.Patelnia dalej się grzeje, a my kroimy naszą odrobinę papryki (ilości nie napisałem, zależy ile kto lubi) w małą kostkę
4.Teraz groszek, kukurydza, czerwona fasola i papryka - sru na patelnie
5.Smażymy to na wolnym ogniu, ew dolewamy trochę oliwy jeżeli jest jej mało
6.Wyłączamy gaz pod patelnią, i czekając aż ugotuje się ryż, sprawdzamy co nowego na forum
7.Ugotowany ryż płuczemy zimną wodą, potem go wyciskamy (zakładam że macie ryż w torebkach - w przeciwnym razie czekamy az trochę obeschnie)
8.Teraz wsypujemy ryż na patelnię, i włączamy pod nią spowrotem gaz
9.Mieszamy ryż z warzywami, podgrzewając wszystko
10.Ryz powinien być tłusty, jeżeli nie jest - dolewamy oliwy (ale nie do ognia - na patelnię)
11.Wymieszane? Tłuste? No to ładujemy sru do miski, i jemy!
Smacznego:P
(oczywiście te warzywa mozna zmieniać, albo część wywalić - zależnie od upodobań)
Przepis mojego autorstwa (haha, jest się czym chwalić) - Firefly
Jutro będę to robił, to jakieś zdjęcia pstryknę i wrzucę, żeby tak goło nie było
Ryż i duużo kalorii
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano Ponad rok temu
Ryż i duużo kalorii
Pomogłem? Daj plusa:)
Kawałek na ten tydzień:
http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc
Kawałek na ten tydzień:
http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc
Napisano Ponad rok temu
Re: Ryż i duużo kalorii
MOTTO: RYŻ, to oczywistość !!
__PODPOWIEDŹ:
RYŻ.1.
WIKIPEDIA:
Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.
IRL KRAKÓW.
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach.
PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!
Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy rozpowszechniają o ryżu i nie tylko o ryżu, jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM; czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!
Zobacz też:
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
__PODPOWIEDŹ:
RYŻ.1.
WIKIPEDIA:
Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.
IRL KRAKÓW.
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach.
PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!
Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy rozpowszechniają o ryżu i nie tylko o ryżu, jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM; czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!
Zobacz też:
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
kurczak curry- sos do ryżu |
Kuchnia |
|
|
||
Kwietniowy Paryż i staż z Tissier |
AIKIDO |
|
|
||
pogryzly mnie mrowki ;) |
Inne sporty |
|
|
||
Kryzys. |
CAPOEIRA |
|
|
||
Po powrocie z Paryża.. |
AIKIDO |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dieta dla ektomorfika
- Ponad rok temu
-
GRUPA KRWI 0 - HISTORIA
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Naleśniki!
- Ponad rok temu
-
Dieta dla grupy krwi 0
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Ile pijecie wody dziennie?
- Ponad rok temu
-
Dieta na zbicie wagi po wypadku
- Ponad rok temu
-
Owoce
- Ponad rok temu
-
mam 18 lat, 190 cm i ważę tylko 70kg
- Ponad rok temu
-
dieta na brzuch
- Ponad rok temu
-
Masło orzechowe
- Ponad rok temu