Taekwondo a ..ulica?
Napisano Ponad rok temu
Ksywka dlatego, ze nigdy nie chodzę prostą linią, tylko zawsze po skosie.
Napisano Ponad rok temu
Renata Beger Kocha taekwondo (...).
Jak to co? Samoobrona!A co to ma wogole wspolnego z tematem (...)
Napisano Ponad rok temu
Mało ważne jest to czy ktoś ćwiczy karate,kung-fu,czy Taekwondo...Ważne natomiast jest to czy wkłada serce w treningi i szczerze wyraża siebie...Trzeba zdać sobie sprawe że wielu ludzi ćwiczy rekreacyjnie... Jak człowiek ćwiczący 2 razy w tygodniu może być skuteczny? Najważniejsza jest psychika...i podejście do treningów.Pozdrawiam :-)
Zgadzam się z tobą.
Człowiek ćwiczący 2 razy w tygodniu przez np. rok z maximum zaangażowania może być 10 razy skuteczniejszy na ulicy od gościa który ćwiczy np. Muay Thai 3 lata ale byle jak.
Nie wiem czy wszyscy się z tym zgadzają ale takie jest moje zdanie.
Napisano Ponad rok temu
bardzo ważne też jest czy gość ma jakies uliczne doświadczenieMało ważne jest to czy ktoś ćwiczy karate,kung-fu,czy Taekwondo...Ważne natomiast jest to czy wkłada serce w treningi i szczerze wyraża siebie...Trzeba zdać sobie sprawe że wielu ludzi ćwiczy rekreacyjnie... Jak człowiek ćwiczący 2 razy w tygodniu może być skuteczny? Najważniejsza jest psychika...i podejście do treningów.Pozdrawiam :-)
Zgadzam się z tobą.
Człowiek ćwiczący 2 razy w tygodniu przez np. rok z maximum zaangażowania może być 10 razy skuteczniejszy na ulicy od gościa który ćwiczy np. Muay Thai 3 lata ale byle jak.
Nie wiem czy wszyscy się z tym zgadzają ale takie jest moje zdanie.
w okresie intensywnych treningów miałem nieprzyjemną sytuację na ulicy i mi się nie poszczęściło:/(a sparringów się nie bałem, nawet lubiłem się trochę, to tu duzo mówic, ponapier*alać) ale nie dałem rady chyba przede wszystkim psychicznie - element zaskoczenia, pierwszy raz w życiu taka sytuacja, człowiek zupełnie nieprzygotowany i gotowe; łebki miały po te 18-20 lat i całkiem obiektywnie wdeptałbym ich w ziemię na sparringu(co innego że jak mnie dojeżdżali miałem skręconą nogę), tyle że w takiej sytuacji trzeba się nauczyć przeradzać strach spowodowany zaskoczeniem w agresję - niektórzy to mają wrodzone, inni muszą się nauczyć na błędzie... morda nie szklanka, najgorsze są nieprzespane noce z urażoną dumą
Napisano Ponad rok temu
Ale co by nie mowic tkd jest skuteczne na ulicy, wszytskie elementy samoobrony, boksu i kopniec polaczone w calosc potrafia zdzialac wiele!!
Napisano Ponad rok temu
Zaczepiło mnie kiedyś na ulicy trzech gości. Jeśli wziąć pod uwagę przewagę liczebną, skończyło się - powiedzmy - remisem, a w trakcie późniejszej analizy miałem wrażenie, że mogłem ich bez trudu załatwić.
Dodam jeszcze, że na dowiedziałem się później, że na tej samej ulicy pobito kogoś do nieprzytomności, ale nie wiem czy to byli ci sami.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
najlepszym styl;em na ulice jest albo omijanie problemow albo szybki bieg po co ryzykowac ??
Zgadzam się, nawet jak się coś trenuje (sporty walki oczywiście) nie ma po co bez koniecznej potrzeby ryzykować.
Siły należy użyć tylko wtedy gdy nie ma już zupełnie innego wyjścia z sytuacji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jezeli zas ktos chcialby sie czepiac WTF'u to jak juz wiele osob mowilo powiem ze, to zalezy od klubu, trenera i naszego podejscia do cwiczen. U nas akurat zawsze mamy wmawiane aby trzymac garde i do tego sie przyzwyczajac. Jesli zas chodzi o te filmiki co goscie walcza bez gardy to co innego jest walczyc z innym doswiadczonym taekwondzista na okreslonych regulach, a na ulicy bez regul.
Pozdro :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
im bardziej brutalna tym bardziej skuteczna.
zanim cos napiszesz to najpierw sie zastanow, a co do tego tekstu to sam sobie zrob rachunek sumienia... bo ja nie mam sily cie bluzgac...
Napisano Ponad rok temu
Zależy jak się ćwiczy :twisted:TKD nie jest zbyt brutalną sztuką walki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
itkf a wtk - przemyślenia
- Ponad rok temu
-
Ateny 2k4
- Ponad rok temu
-