Dzięki uprzejmosci Piotra C.
Napisano Ponad rok temu
Cz. 1 - 10mb
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Liczę na jakiś odzew i wżucanie tu linków do ksiażek o tematyce wiadomej.
Napisano Ponad rok temu
Od dawna szukam tej rzadkiej pozycji, niecierpliwie czekam na kontynuacje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kto nie może zassać ten nie może - trza próbować -może jest tak, że w danym czasie tylko jedna osoba moze sciagać.
Tlim - podzielił byś się informacjami o twoim damaście, jak i ja się dzielę - bo jak prawdziwy chłop siedzieli to coś w tym musi być.
Chodzi mi o rodzaje stali, obróbkę cieplną, sposób pakietowania, i przebiek procesu skuwania.
Pozdrawiam Mrozik
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dobra robota Mrozik!
szukałem tego juz jakiś czas :twisted:
a co do prośby kierowanej do tlima to sie dolaczam, chociaz trche mi glupio
Napisano Ponad rok temu
np. eMula?
Napisano Ponad rok temu
pozdro
1 nie moge sciagnac
Napisano Ponad rok temu
POZDRAWIAM!!!
Napisano Ponad rok temu
a co do prośby kierowanej do tlima to sie dolaczam, chociaz trche mi glupio
czemu głupio - do ciekawskich swiat nalezy
Napisano Ponad rok temu
jesli uda mi sie zuploadowac na serwer poczty to bede mogl wyslac kazdemu kogo konto jest odp. duze. dobrzeby bylo gdyby kts to wystawil na ftp. przegladalem ksiazke - polecam nie tylko kowalom z aspiracjami, ale kazdemu kogo interesuje stara bron biala!
pozdro
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] część druga
Kto nie może zassać ten nie może - trza próbować -może jest tak, że w danym czasie tylko jedna osoba moze sciagać.
Tlim - podzielił byś się informacjami o twoim damaście, jak i ja się dzielę - bo jak prawdziwy chłop siedzieli to coś w tym musi być.
Chodzi mi o rodzaje stali, obróbkę cieplną, sposób pakietowania, i przebiek procesu skuwania.
Pozdrawiam Mrozik
Rodzaje stali których dotychczas używałem to np. 60sgh, nc4, pilniki.
Obróbka, ojoj, zależy co, przy nieznanej stali zazwyczaj najpierw próbka do pieca, lub nawet dwie i hartowanie w oleju.
Pakietowanie takie jak już pisałem na forum, w zależności od grubości materiału tyle warstw na początku by ustawić stos około 7-8 cm wysokości i około 3 szerokości, długość 10cm.
Skuwanie: ogólnie zgrzewanie w okolicach białego żaru, tu potrzeba trochę praktyki i wyczucia, po kilku próbach powinno się udać. Wcześniej przy wiśniowym żarze posypuje pakiet boraksem i znowu do ognia.
Mniej więcej tak jak Ty to opisywałeś Mrozik.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z jpgow zrobilem pdfa - calosc ma 19MB. lezy na mldonkey pod nazwa damast.pdf.
jesli uda mi sie zuploadowac na serwer poczty to bede mogl wyslac kazdemu kogo konto jest odp. duze. dobrzeby bylo gdyby kts to wystawil na ftp. przegladalem ksiazke - polecam nie tylko kowalom z aspiracjami, ale kazdemu kogo interesuje stara bron biala!
pozdro
Dalej leży?- u mnie osiołek pokazuje 0 źródeł, a moja skrzynka ma max 4MB przychodzące jednorazowo, tak więc DUPA
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
prosba o usystematyzowanie nazw stali - czyli co do czego...
- Ponad rok temu
-
Mój pierwsze, ten najważniejszy...:)
- Ponad rok temu
-
co myslicie o tym materiale na okładziny?
- Ponad rok temu
-
Gdzie znajde kowala?
- Ponad rok temu
-
NEW - full damaścik :)
- Ponad rok temu
-
I am Mad
- Ponad rok temu
-
Jak odratowac osełke?