Nasze stopnie i style :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Instruktorzy i nauczyciele: shihan J.Dyduch shihan J.Pietras.
Ludzie od których wiele się nauczyłem: sensei J.Bierowiec sensei M. Blecharczyk.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niestety, ale w tym co napisales jest wiele prawdy
pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po jakiej to jest linii??
G.Funakoshi -> H.Nishiyama
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co to wogóle jest to karate tradycyjne bo jakoś nie mogę dojść.
Polecam artykuły na stronach:
- [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
... na początek powinno wystarczyć
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
czy tradycja karate tradycyjnego wywodzi sie z karate okinawa, czy z innej tradycji?
pozdrawiam
jezeli nishiyama byl uczniem funakoshiego i kolega nakayamy i zakladajac, ze nie jest zarozumialy to w prostej linii kontynuuje nauki funakoshiego. posrednio ma to zwiazek z okinawa choc po przerobkach japonskich.
Napisano Ponad rok temu
Kyokushin przez 1.5 roku 7 kyu
potem wu shu 2 lata - 2 stopien techniczny (mozna porownac wymogami i potrzebnym stazem do ok. 7-6 kyu)
a co do egzaminow i zdobywania pasów to podzielam zdania zarowno jednych jak i drugich panow faktycznie stopien i egzamin (zdany) jest tym fizycznym i widocznym dla ciebie dowodem na pokonanie pewnego etapu, na osiągnięcie czegos w dyscyplinie ktorej sie uczysz. sam wiem jak milo wspomniec trudny egzamin i patrząc na pas pomyslec "kurde ale bylo wtedy ciezko... ale dalem rade, zrobilem to" i to jest powod do zadowolenia, osobistej satysfakcji. no i ta cala formalna otoczka związana z "stopniem" zaawansowania na treningach tez ma swoją racje... musi byc jakis wyznacznik... z tradycji wynika ze są to pasy, jakies szarfy czy inne takie.
z drugiej strony nie wolno zapominac ze trenujesz sztuke walki aby doskonalic swoje cialo i umysl, a nie zeby zdobywac jakies papiery i kolorowe przepaski. jesli ktos nie potrafi racjonalnie tego wywazyc to nie podąza tą "prawdziwą" drogą karate... owszem moze czyims celem jest "tylko" pas, albo glownie motywuje go zdanie egzaminu. ale moim zdaniem jesli ktos nie dostrzega w sztuce walki nic ponadto, to czerpie z niej marne 5%
i wiem co mowie
Napisano Ponad rok temu
u mnie w biednej malutkiej zabrzanskiej sekcji (no kiedys nie takiej malutkiej ale teraz )
to nikt nikogo nie nominowal ani nic z tych rzeczy. trenowalo sie pol roku, a potem w pociag i do katosow na egzamin, jechali wszyscy ktorych bylo stac i ktorzy mieli ochote, jakos sensei nie robil nigdy przeszkod nikomu, czasem motywowal i doradzal ze warto sprobowac i ze jak ktos sie wacha to zeby jechal z odwagą bo moze sie udac.
inaczej bylo na wu shu. tam mistrz po roku treningu sam decydowal komu przyznac a komu nie kolejny stopien. a to zalezalo oczywiscie od obecnosci, ale tez od wkladu pracy, osobistych postępów, od postawy jaką sie reprezentowalo na obozach i wyjazdach kondycyjnych itd... podobalo mi sie w sekcji to ze mistrz znal wszystkich bardzo dobrze, wiedzial komu i kiedy co przyznac, i nie zalezalo to od platnego, trącącego komerchą egzaminu, ale od jego wlasnej woli i wiedzy o adepcie.
Napisano Ponad rok temu
Jak to jest w stylach które Wy uprawiacie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moze tez napisze, moje stopnie:
1 Kyu karate shotokan; PZK
5. stopien uczniowski w kick boxingu (ale to taki pic na wode); PZKB
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
karate lublin
- Ponad rok temu
-
co wiecie o seitedo??
- Ponad rok temu
-
Bloki - historia
- Ponad rok temu
-
Soto-uke - Kanji
- Ponad rok temu
-
terminologia
- Ponad rok temu
-
Encyklopedia Karate Do
- Ponad rok temu
-
Seminarium Jubileuszowe -Grzegorza Krauze- (Shaolin Kempo)
- Ponad rok temu
-
Fukugo
- Ponad rok temu
-
4 rocznica smierci Andy Huga
- Ponad rok temu
-
Grzechy Kyokushin
- Ponad rok temu