samuraje i filmy
Napisano Ponad rok temu
tak mnie ostatnio naszło, że bym chętnie coś dobrego japońskiego o samurajach oglądnął.
bardzo proszę o informacje, jakie filmy twórców z kraju kwitnącej wiśni warto zobaczyć.
(pls. - nie odsyłajcie mnie do opcji szukaj, bo byłem i guzik znalazłem. pod googlem też tylko akiro kurosawa... :wink: )
pozdrawiam
p.s.
gdyby ktoś miał np takie filmy na płytkach, to też bym się w sprawie "ksero" chętnie dogadał.
r.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no cóż sa chluje i niechluje. Ale od początku..
Może nie tak zaraz.. kiedys pisalem o tym na forum. Nie ma czegoś takiego jak "samurai movie". Dlaczego? Vide niektóre filmy Akiro Kurosawy sa po prostu adaptacja Szekspira ubrane w lokalny folklor, więc generalnie dla mnie to po prostu dramat, a nie jak dla niektorych "samurai movie". Anyway.. kolejnośc przypadkowa:
Hara-kiri - M.Kobayashi - wspaniały , głeboki film.
A.Kurosawa
Saga o Judo- piekna rzecz, druga czesc rownież 1943 i 1945(!!)
7 samurajów - japoński film przygodowy
Ame Agaru (scenariusz) szkoda ,ze nei doczekal ekranizacji za zycia mistrza,
Rudobrody - samotny lekarz w japonskiej wiosce, spec od jujitsu, świetna rzecz.
Silent Duel (tu scenariusz tez)
Sanjuro - w Pl pewnie jako Samuraj Sanjuro
Ukryta forteca - wow!
Zatoichi -T.Kitano - polecam tez pozostalem filmy tego reżysera, "Brother" , "Hanna-Bi" i "Musashi" TV series.
perelka "wspołczesna na koniec..
Yoji Yamada - Tasogare Seibei ang. tytul Twiligth samurai
no tyle.. tak z pamieci..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widzialem kiedys jakis w miare nowyjaponski film o samurajach,na poczatku byly fajne sceny walki ale po jakichs 15min jeden samurai do drugiego "kocham cie (wstaw tu jakies japonskie imie)"............okazalo sie ze to jakis film o samurajach pedalach i wylaczylem wpizdu
To nie byl japonski film tylko francuski, pod tytułem "Tabu". To że był to film francuski tłumaczy wątki pedalskie
Niezły szok, z tym wątkiem, no nie? 8O
Silvio
Napisano Ponad rok temu
eh... jak jak kocham takie teaty.. mi sie nie chce dajcie mi..
no cóż sa chluje i niechluje. Ale od początku..
Może nie tak zaraz.. kiedys pisalem o tym na forum. Nie ma czegoś takiego jak "samurai movie". Dlaczego? Vide niektóre filmy Akiro Kurosawy sa po prostu adaptacja Szekspira ubrane w lokalny folklor, więc generalnie dla mnie to po prostu dramat, a nie jak dla niektorych "samurai movie". Anyway.. kolejnośc przypadkowa:
Hara-kiri - M.Kobayashi - wspaniały , głeboki film.
A.Kurosawa
Saga o Judo- piekna rzecz, druga czesc rownież 1943 i 1945(!!)
7 samurajów - japoński film przygodowy
Ame Agaru (scenariusz) szkoda ,ze nei doczekal ekranizacji za zycia mistrza,
Rudobrody - samotny lekarz w japonskiej wiosce, spec od jujitsu, świetna rzecz.
Silent Duel (tu scenariusz tez)
Sanjuro - w Pl pewnie jako Samuraj Sanjuro
Ukryta forteca - wow!
Zatoichi -T.Kitano - polecam tez pozostalem filmy tego reżysera, "Brother" , "Hanna-Bi" i "Musashi" TV series.
perelka "wspołczesna na koniec..
Yoji Yamada - Tasogare Seibei ang. tytul Twiligth samurai
no tyle.. tak z pamieci..
dziękuję wszystkim
to AIKI -
po pierwsze - sprawdź klawiaturkę bo Ci się niechcąco l wpisuje i wychodzą jakieś dziwne słowa zamiast tych ogólnie znanych :wink:
poza tym może moje założenie jest głupie, ale najkrótszą drogą z punktu a do punktu b jest linia prosta. efektywność proszę Pana. zakładam więc, że siedzenie w necie i grzebanie się w temacie o którym nie mam pojęcia nie jest linią prostą. najprosciej jest zapytać kogoś kto wie lepiej. (między innymi dlatego AIKIDO trenuję w dojo pod okiem sensei a nie szukam informacji w necie i nie "trenuję" w domu przed kolacją)
po drugie - dziękuję za merytoryczną część wypowiedzi. teraz to już wiem czego szuakć.
po trzecie i ostanie - jezeli chodzi o zwrot "samurai movi" to się mnie wydaje, że się czepiasz.
tak czy tak serdzecznie dziękuję za pomoc. czas teraz udać się na poszukiwania filmów.
pozdrawiam
kurm
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a masz racje, ze gusta sa rozne
Napisano Ponad rok temu
jakie znaczki? o co chodzi?sprawdź klawiaturkę bo Ci się niechcąco l wpisuje i wychodzą jakieś dziwne słowa zamiast tych ogólnie znanych
Ran - zostal przeze mnie nie wymieniony, bo to czysty Szekspir:)
radze tez poszukac "47 samurajow" - najstarsza i chyba najtragiczniejsza japonska legenda. A filmy typu "Last Samurai" omijac z daleka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
yesu!! jeden co wie,ze byl taki film! Dyc to bylo 29 lat temu! Film ten wygral w swoim czasie wszystko co bylo do wygrania. M.in Oscar dla zagranicznego filmu. I tu porażka Kurosawy - nigdy jego film wyprodukowany w Japonii nie zdobyl Oscara. Tak, wiem Ran dostal Oscara za kostiumy i byl nominowny w trzech pozostalych kategoriach. Kuroswa dostal (2 lata przed śmiercią) Oscara za całokształt. Wyglosil tak wielce skromą mowe na jaką stać tylko wielkich ludzi.Kurosawy to ja najbardziej Dersu Uzala lubie... Ale ani jednego samuraja tam nie ma
a tak na marginesie to 1985 byl ciekawy rok. Ran przegral wraz z Kolorem Purpury (11 nominacji i bez Oscara!!), Świadkiem - P.Weira, Honorem Prizzich -J.Hustona i Pocalunkiem Kobiety-Pająka. Wygralo Out of Africa.
pamietam te kolejki na Konfrontacje heh! Pomyslec ,ze gdzies jeszcze mam program z tego roku.Hmm...
Anyway.. milo wiedziec ,ze jest ktos kto wie, że Kurosawa to nie tylko 7 samurajow.dodam ,ze 7 wspanialych tez.. -przylożył palec do scenariusza!
Napisano Ponad rok temu
Naprawde bardzo ciekawy film, fajne kamery i ujecia....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Grafiki zdjecia potrzebne
- Ponad rok temu
-
Sporty walki w Polityce.
- Ponad rok temu
-
Street Climb
- Ponad rok temu
-
Juras w reklamie TP
- Ponad rok temu
-
Blade Trinity
- Ponad rok temu
-
14.55 Kuziemski vs Shumenov
- Ponad rok temu
-
Out Of Reach
- Ponad rok temu
-
Obrona przed pistoletem ? Niemozliwe ? A jednak!
- Ponad rok temu
-
gazetki
- Ponad rok temu
-
AvP (film)
- Ponad rok temu