Skocz do zawartości


Zdjęcie

Dieta dla grupy krwi 0


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Dieta dla grupy krwi 0
Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe.


Grupa krwi 0 - najstarsza i najbardziej podstawowa, pozostałość na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga.


Czynniki powodujące utratę wagi:
Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego. Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.


Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Fasola nerkowata (kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii;
Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii;
Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy;
Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy;
Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy;
Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.


Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.


Mięsa i drób:
Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.

Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.


Owoce morza:
Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.

Unikać: barrakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.


Jaja i nabiał:
Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.

Unikać: chudego lub 2 % mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.


Oleje i tłuszcze:
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.

Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.


Orzechy i pestki:
Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.

Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów lichi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.


Fasole i inne rośliny strączkowe:
Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".

Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.


Zboża:
Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.

Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem zbóż, grape nut, pszenicy, skrobi.


Chleb i grzanki:
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.

Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanków, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.


Ziarna i makarony:
Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.

Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, ze szpinaku, mąki cous-cous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgar, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.


Warzywa:
Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.

Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.


Owoce:
Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.

Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.


Soki i napoje:
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.

Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.


Przyprawy:
Wskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.

Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobii kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.


Herbatki ziołowe:
Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.

Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.


Używki:
Wskazane: woda seltzera, woda sodowa.

Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.


Inne przyprawy:
Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.

Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024