Nowy damast by Tlim
Napisano Ponad rok temu
19cm, ostrze 9cm.
Damast około 100 warstw.
Rękojeść = drewno sapel, poroże jelenia, mosiądz.
Więcej fotek tutaj
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mam nadzieję że się spodoba
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podoba się, podoba :wink: ...Piękna głownia, profil, szlif i ten damaścik poklon . Mam jednak dwa ale - styl rękojeści i właściwości krawędzi tnącej. Co do pierwszego to oczywiście kwestia gustu, mi się po prostu podoba bardziej surowe wykończenie (samo drewno lub drewno+stal) ale jeśli chodzi o głownie to zastanawiam się jak będzie trzymać ostrość taka plecionka stali sprężynowej z niskowęglówką...
Tak czy inaczej gratuluję kolejnego Dzieła!
pzdr
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
A nozyk, jak zwykle Twoje wyroby, podoba mi sie.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
No piękny - zresztą jak wszystkie twoje. Koniecznie odpowiedz mi na pytania jakie zadałem ci na PW. Mam jeszcze jedno: czy damast da się skuwać ogrzewając go w koksie, czy trzeba raczej używać węgla drzewnego (chodzi i zawartość siarki w koksie)
Mail:
"Hej! Konecznie chciał bym się dowiedzieć od ciebie z jakich gatunków stali skuwany jest damast z którego robisz noże, w czym jest wytrawiany, i czy damast się hartuje bo nie słyszałem o tym? Pozdrawiam Mrozik"
Zgrzewam różne gatunki, ten nóż akurat jeśli dobrze pamiętam to stal 60SGH i stal konstrukcyjna. Do większość prób które przeprowadzałem używałem pilników, resorów, stali konstrukcyjnej, przeważnie nie było mi to na 100% wiadomo co to za stal.
Noże wytrawiałem dotyczas np. odrdzewiaczem który zawiera z tego co się nie mylę kwas fosforowy, można również wytrawiać w roztworze kwasu azotowego lub chlorku żelaza.
Damast się hartuje, jak każdą inną stal.
Napisano Ponad rok temu
a umiesz wyczarować regularny dziwer, o czarodzieju? np. jakies paseczki, drabinke moze?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy dobrze dostrzegłem jakby z drugiej strony damast mniej regularny wyszedł? Ale nawet jeśli.... to bez znaczenia naprawdę super!!!
Napisano Ponad rok temu
Podoba się, podoba :wink: ...Piękna głownia, profil, szlif i ten damaścik poklon . Mam jednak dwa ale - styl rękojeści i właściwości krawędzi tnącej. Co do pierwszego to oczywiście kwestia gustu, mi się po prostu podoba bardziej surowe wykończenie (samo drewno lub drewno+stal) ale jeśli chodzi o głownie to zastanawiam się jak będzie trzymać ostrość taka plecionka stali sprężynowej z niskowęglówką...
Tak czy inaczej gratuluję kolejnego Dzieła!
pzdr
Heimdall
Ten nożyk to nadal eksperyment, bo tak jak Ci się wydaje parametry trzymania ostrza nie są niestety zbyt dobre. Próbuje obecnie wszelkich metod hartowania tego typu damastu, bo mam jeszcze z niego wykutych kilkanaście głowni. Mam pare pomysłów i może w tym tygodniu uda się się osiągnąć zadawalający efekt.
Obecnie skupiałem się bardziej na walorach estetycznych niż użytkowych, zwłaszcza przy nożach z damastu, ale teraz czas popracować nad tym drugim.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
jestem naprawdę pod wrażeniem poklon poklon poklon (troche zbyt ozdobny jelec i okolice , ale glownia cudo!)
a umiesz wyczarować regularny dziwer, o czarodzieju? np. jakies paseczki, drabinke moze?
Spróbujemy, spróbujemy
Napisano Ponad rok temu
Nóż ładny a damast jeszcze ładniejszy . Estetycznie to on wygląda ale czy znajdzie się dla niego zastosowanie?
Jak będą jakieś wyniki dotyczące hartowania i właściwości Twojego damastu po tej obróbce to chętnie poczytam.
Napisano Ponad rok temu
Gratuluję zapału i wytrwałości.
Nóż ładny a damast jeszcze ładniejszy . Estetycznie to on wygląda ale czy znajdzie się dla niego zastosowanie?
Jak będą jakieś wyniki dotyczące hartowania i właściwości Twojego damastu po tej obróbce to chętnie poczytam.
Można nim np. listy otwierać i się patrzeć na niego
Napisano Ponad rok temu
Ten nożyk to nadal eksperyment, bo tak jak Ci się wydaje parametry trzymania ostrza nie są niestety zbyt dobre. Próbuje obecnie wszelkich metod hartowania tego typu damastu, bo mam jeszcze z niego wykutych kilkanaście głowni. Mam pare pomysłów i może w tym tygodniu uda się się osiągnąć zadawalający efekt.
Obecnie skupiałem się bardziej na walorach estetycznych niż użytkowych, zwłaszcza przy nożach z damastu, ale teraz czas popracować nad tym drugim.
Pozdrawiam
podoba mi sie takie podejscie do sprawy.
Full profi
gratuluje
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
no niby tak
ale pomysl jakie by to bylo piekne - noz nie tylko wspaniale wygladajacy (damast skuwany) ale tez uzytkowy... ehhh
btw. nozyk jest piekny - ciekawe jak by wygladal gdyby rekojesc to bylo tylko drewno (najlepiej z pinami mozaikowymi ), a garda stalowa... Taki mniej ozdobny... a bardzie uzytkowy...
Napisano Ponad rok temu
no niby tak
ale pomysl jakie by to bylo piekne - noz nie tylko wspaniale wygladajacy (damast skuwany) ale tez uzytkowy... ehhh
btw. nozyk jest piekny - ciekawe jak by wygladal gdyby rekojesc to bylo tylko drewno (najlepiej z pinami mozaikowymi ), a garda stalowa... Taki mniej ozdobny... a bardzie uzytkowy...
Wszystko z czasem, powoli
Na początku były tylko sztylety
Napisano Ponad rok temu
btw - full tang, albo hidden tang i piny mozaikowe - to moja propozycja dla Ciebie nozyki (wszystkie ) beda zaje...ste
zeby nie bylo nieporozumien - i tak mi sie podobaja, zwlaszacza sztylety...
Napisano Ponad rok temu
tlim, ale sztylety tez mozna zrobic tak jak pisalem
btw - full tang, albo hidden tang i piny mozaikowe - to moja propozycja dla Ciebie nozyki (wszystkie ) beda zaje...ste
zeby nie bylo nieporozumien - i tak mi sie podobaja, zwlaszacza sztylety...
Właśnie myślę sobie nad czymś full tang z pinami
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem przemyślany projekt i konsekwentnie realizowany do końca
Taki ładny nożyk leżący gdzieś na wielkim dębowym biurku gotów kopertę otworzyc albo jabłko obrac. Zresztą podejrzewam że profesjonalny damast też nie ma górnolotnych właściwości trzymania ostrza
pozdrawiam
Raffii
Napisano Ponad rok temu
Rękojeść wykonana została z drewna sapel, mosiądzu i
fragmentu poroża jelenia a następnie pokryta olejem z drzewa teakowego.
to Twoj opis z allegro. ja mam pytanie, co to jest olej z drzewa teakowego? czy to tylko olej do pielegnacji teaku? czy tez uzyles mieszaniny pokostu, terpentyny i czegos tam jeszcze (nie polecam tej mieszanki)?
a o nozu to w sumie nie ma co duzo gadac... rewelacja jak diabli...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Informacje rzecz najważniejsza - kucie katan :)
- Ponad rok temu
-
Nowy EDC by Speedy
- Ponad rok temu
-
mikrotechnologia by kooniu;)))))
- Ponad rok temu
-
Ktoś z naszych???
- Ponad rok temu
-
maleństwa
- Ponad rok temu
-
! DO PRACY !
- Ponad rok temu
-
Czy warto?...
- Ponad rok temu
-
Pierwszy custom by Jani "waga-70kb"
- Ponad rok temu
-
Zanim zapytasz... JAK ZACZĄĆ? - Przeczytaj.
- Ponad rok temu
-
Moj nozyk
- Ponad rok temu