19cm, ostrze 9cm.
Damast około 100 warstw.
Rękojeść = drewno sapel, poroże jelenia, mosiądz.

Więcej fotek tutaj
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mam nadzieję że się spodoba

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No piękny - zresztą jak wszystkie twoje. Koniecznie odpowiedz mi na pytania jakie zadałem ci na PW. Mam jeszcze jedno: czy damast da się skuwać ogrzewając go w koksie, czy trzeba raczej używać węgla drzewnego (chodzi i zawartość siarki w koksie)
Mail:
"Hej! Konecznie chciał bym się dowiedzieć od ciebie z jakich gatunków stali skuwany jest damast z którego robisz noże, w czym jest wytrawiany, i czy damast się hartuje bo nie słyszałem o tym? Pozdrawiam Mrozik"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podoba się, podoba :wink: ...Piękna głownia, profil, szlif i ten damaścik poklon . Mam jednak dwa ale - styl rękojeści i właściwości krawędzi tnącej. Co do pierwszego to oczywiście kwestia gustu, mi się po prostu podoba bardziej surowe wykończenie (samo drewno lub drewno+stal) ale jeśli chodzi o głownie to zastanawiam się jak będzie trzymać ostrość taka plecionka stali sprężynowej z niskowęglówką...
Tak czy inaczej gratuluję kolejnego Dzieła!
pzdr
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
jestem naprawdę pod wrażeniem poklon poklon poklon (troche zbyt ozdobny jelec i okolice , ale glownia cudo!)
a umiesz wyczarować regularny dziwer, o czarodzieju? np. jakies paseczki, drabinke moze?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gratuluję zapału i wytrwałości.
Nóż ładny a damast jeszcze ładniejszy. Estetycznie to on wygląda ale czy znajdzie się dla niego zastosowanie?
Jak będą jakieś wyniki dotyczące hartowania i właściwości Twojego damastu po tej obróbce to chętnie poczytam.
Napisano Ponad rok temu
Ten nożyk to nadal eksperyment, bo tak jak Ci się wydaje parametry trzymania ostrza nie są niestety zbyt dobre. Próbuje obecnie wszelkich metod hartowania tego typu damastu, bo mam jeszcze z niego wykutych kilkanaście głowni. Mam pare pomysłów i może w tym tygodniu uda się się osiągnąć zadawalający efekt.
Obecnie skupiałem się bardziej na walorach estetycznych niż użytkowych, zwłaszcza przy nożach z damastu, ale teraz czas popracować nad tym drugim.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Można nim np. listy otwierać i się patrzeć na niego
![]()
![]()
Napisano Ponad rok temu
Można nim np. listy otwierać i się patrzeć na niego
![]()
![]()
no niby tak![]()
ale pomysl jakie by to bylo piekne - noz nie tylko wspaniale wygladajacy (damast skuwany) ale tez uzytkowy... ehhh
btw. nozyk jest piekny - ciekawe jak by wygladal gdyby rekojesc to bylo tylko drewno (najlepiej z pinami mozaikowymi), a garda stalowa... Taki mniej ozdobny... a bardzie uzytkowy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tlim, ale sztylety tez mozna zrobic tak jak pisalem
![]()
btw - full tang, albo hidden tang i piny mozaikowe - to moja propozycja dla Ciebienozyki (wszystkie ) beda zaje...ste
![]()
zeby nie bylo nieporozumien - i tak mi sie podobaja, zwlaszacza sztylety...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rękojeść wykonana została z drewna sapel, mosiądzu i
fragmentu poroża jelenia a następnie pokryta olejem z drzewa teakowego.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu