Informacje rzecz najważniejsza - kucie katan :)
Napisano Ponad rok temu
Kolorować damast można na pewno odczynnikami chemicznymi, możan pewnie też przy pomocy barw nalotowych -ale to trza jakiegoś metalurga i chemika się spytać.
Ja natomiast mam pytanie odnosnie damastu - czy uda mi się skuć resorową stal z konstrukcyjną i chromoniklową? - to mogło by być ciekawe - jest tylko jeden bad - CrNi traci stainless po przekuwaniu.
Napisano Ponad rok temu
a nie da sie tego stainless jakoś pózniej nadać , odzyskać czy co?Ja natomiast mam pytanie odnosnie damastu - czy uda mi się skuć resorową stal z konstrukcyjną i chromoniklową? - to mogło by być ciekawe - jest tylko jeden bad - CrNi traci stainless po przekuwaniu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzisiaj wpadłem na to jaki błąd popełniłem kiedy ostatnio na kuźni próbowałem coś zgrzać. Błąd wręcz totalnie śmieszny i nie mam pojęcia jak mogłem takie coś zrobić... Zastanawia mnie to
Otóż nie oczyściłem w ogóle zgrzewanych powierzchni, znaczy się były totalnie utlenione na całkiem grubej warstwie :wink: Nie mam pojęcia czemu na to nie wpadłem, że je trzeba oczyścić...
Napisano Ponad rok temu
Podejrzewam, że wszelkie nierdzewki i inne stale wysokostopowe będą baaardzo trudne w zgrzewaniu, szczególnie dla osoby niedoświadczonej.
Dzisiaj wpadłem na to jaki błąd popełniłem kiedy ostatnio na kuźni próbowałem coś zgrzać. Błąd wręcz totalnie śmieszny i nie mam pojęcia jak mogłem takie coś zrobić... Zastanawia mnie to
Otóż nie oczyściłem w ogóle zgrzewanych powierzchni, znaczy się były totalnie utlenione na całkiem grubej warstwie :wink: Nie mam pojęcia czemu na to nie wpadłem, że je trzeba oczyścić...
Opowiem ci anegdotke o profesorze któremu dano gwóźdź do ręki. Ten przyłożył go do ściany łepkiem i po chwili stwierdził, iż jest to gwóźdź do sciany przeciwległej. Takie powiedzonko "myślenie ma przyszłość"
Więcej praktyki mniej teorii
Napisano Ponad rok temu
Ale do przyszłych wakacji to raczej o praktyce w tym temacie mogę zapomnieć
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Masz racje warto spruowac wszystkiego by zobaczyc co sie najbardziej podoba.
A jak szlifowales i czym? Masz kamienia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
np. podstawy [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W1-8 1/2A to N9E
W1-11,5A to N12E
wziale z tabeli multistalu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie mniej jednak wspaniały tutorial. Widać, że świetny kowal, bo na prawdę nieźle mu idzie to kucie. Moje jest narazie - jakby to powiedzieć - trochę mniej dokładne?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Okazało się, że mają! W workach przezroczystych po pół kilo mieli "trójboran sodu 10-wodny" za... 6 zł/kg! Trochę niska cena jak na boraks. Wyglądał jak biały proszek. Nie jestem 100% pewien, czy to był "10-wodny", ale może mi ktoś wytłumaczyć, co to znaczy i czy taki się nadaje?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pzdr.
-wój-
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy EDC by Speedy
- Ponad rok temu
-
mikrotechnologia by kooniu;)))))
- Ponad rok temu
-
Ktoś z naszych???
- Ponad rok temu
-
maleństwa
- Ponad rok temu
-
! DO PRACY !
- Ponad rok temu
-
Czy warto?...
- Ponad rok temu
-
Pierwszy custom by Jani "waga-70kb"
- Ponad rok temu
-
Zanim zapytasz... JAK ZACZĄĆ? - Przeczytaj.
- Ponad rok temu
-
Moj nozyk
- Ponad rok temu
-
Kochany nasz :>
- Ponad rok temu