Informacje rzecz najważniejsza - kucie katan :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Normalnie, z motyka na slonce...Prosiłbym o podanie, w miare możliwośći, informacji na temat kucia katan ! Mam zamiar wykuć własną, ale jescze nei dysponuje wystarczającą ilością maetriałów Z góry dziękuję za podzielenie sie ze mną wiedzą techniczną na ten temat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A podobno dla chcącego nic trudnego ;P Pozatym wcale nie z motyką i nie na słońce. Jak już to z młotem do kuźni Co w tym takiego zaskakującego ? Wszyscy nagle się kowalami urodzili Pozatym mam kolegę, który wykuł już swoją pierwszą katane i jest 1 klasa ! Co prawda służy mi pomocą gdy trzeba, ale pracuje i nie che mu zajmować zbyt wiel czasu pytaniami. Dlatego postanowiłem postawić posta !
"stawiaj posty" :wink: bez czajenia. Po to mamy to forum zeby sie pytac jak sie czegos nie wie.
A ze Ci nie kazdy odpowie tak jakbys sobie tego zyczyl to juz trudno - taka natura czlowieka.
KKamiLL
PS1 Liczmistrz - bez urazy bo to nie do Ciebie
PS2 ale se porzadzilem :-)
Napisano Ponad rok temu
Nie do końca wiem jak mam to zinterpretować
Pozatym faktycznie ludzie różnie reagują. Widać osoba z tylko postami jest łatwiejszym celem Nadal czekamna konkretne info !!! Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
"stawiaj posty" bez czajenia
Nie do końca wiem jak mam to zinterpretować
Pozatym faktycznie ludzie różnie reagują. Widać osoba z tylko postami jest łatwiejszym celem Nadal czekamna konkretne info !!! Pozdrawiam
spokojnie.
Napisalem "stawiaj posty" tylko dlatego samo sformulowanie wydalo mi sie smieszne. Ale nie bierz sobie tego do serca bo to nie zaden atak na Ciebie.
A to ze masz malo postow to tez zaden problem bo kazdy mial kiedys 0,1,2,3, itd postow.
tak wiec jesli o mnie chodzi to moge Cie tylko przywitac jako nowego czlonka forum i zyczyc milego obcowania (jesli to tak mozna nazwac) z nami.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
To może napishę coś o sobie Jestem studentem 3 roku informatyki na Politechnice Poznańskiej, uprawiam rużne sporty, przeważnie ektsremalne odmiany, np chodzenie zimą po górach, ASG, paintball, czy survival. Interesuję się kulturą japońską, mam 3 KYU w karate tradycyjnym ;P Jush nie trenuje, ale traktuje to jush jako sposób na życie W życiu kieruje się honorem, i dlatego przyjaciele mówią na mnie "ostatni biały samuraj" Sajonara 8D Acha ... od neidawna mam zamiłowania kowalsko - saperskie Pozdrawiam
PS. "stawiac posta" nie odebrałem negatywnie
Napisano Ponad rok temu
Chciałem podziękować za miłe przywitanie Cieszę się, ze mogę dołączyć do Waszego grona Jak widać na poziomie, że pozowlę sobie użyc takiego sformułowania
To może napishę coś o sobie Jestem studentem 3 roku informatyki na Politechnice Poznańskiej, uprawiam rużne sporty, przeważnie ektsremalne odmiany, np chodzenie zimą po górach, ASG, paintball, czy survival. Interesuję się kulturą japońską, mam 3 KYU w karate tradycyjnym ;P Jush nie trenuje, ale traktuje to jush jako sposób na życie W życiu kieruje się honorem, i dlatego przyjaciele mówią na mnie "ostatni biały samuraj" Sajonara 8D Acha ... od neidawna mam zamiłowania kowalsko - saperskie Pozdrawiam
PS. "stawiac posta" nie odebrałem negatywnie
heh kurna, nikt nam sie tu nigdy tak nie przedstawia.
Ale to milo z Twojej strony.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W planie mam wykuć 3 katany. Jedną na ścianę, drugą do treningów, a trzecią jako prezent dla mojego sensei
Mniej więcej mam zaplanowany wygląd. Co do sposobów, to myślę że na początek dla treningu można wykorzystać motyw resora. Od czegoś trezba zacząć. Planowałem najpierw z 1 kawałka. Za drugim razem jush warstwy przekuwać.
Jeśli chodzi o budowe docelowych modeli :
-> kształt => okres Edo
-> przekrój miecza=> Makuri, Kobuse, lub Wariha Tetsu
-> Kissaki => O Shinogi-Zukuri
-> Boshi => Komaru
-> Hamon => Notare
-> Hama => pojęcia nie mam
-> Nakago => Futsu
Reszta stoi pod znakiem zapytania Cel mniej więcej sprecyzowany, ale droga do neigo jak przez mgłe
Napisano Ponad rok temu
1.Dorwać stal resorową, albo jakąś inną wedle zapotrzebowania (tak dla treningu to proponował bym ci zrobić najpierw katanę ze zwykłej stali konstrukcyjnej, bo jest dostepna w wielu rozmiarach w postaci płaskowników, łatwo sie kuje, można nawęglać, no i oczywiście można to trochę zahartować, mimo to będzie to okaz tylko na scianę.)
2. Jak już porenujesz na konstrukcyjnej to weź się za resorową - trochę gorzej sie to kuje ale nie ma rzeczy niemozliwych.
No i opis całego przedsięwzięcia:
- masz płaskownik długości katany razem z rękojeścią.
-Odsadzasz w miejscu gdzie zaczyna się rękojeść i wydłuzasz tą część która będzie w rękojeści.
- Ostrze zaczynasz klepać tylko z jednej strony - w miarę kucia sama ci siezacznie zaginać.
- gdy ozyskasz pożądany kształt końcówkę sklepujesz na szpic przesuniety ku grzbietowi i całość doprowadzasz do takiego stanu jaki chcesz.
- Tsubę można kuć z gotowego kawałka - tu już postępuj wedle woli.
To jest taki bardzo syntetyczny opis - jak czegoś nie kumasz to pytaj śmiało tu lub na PW
Napisano Ponad rok temu
ogolnie widze, ze coraz wiecej luda z wmasgu tutaj sciaga, widno moja propaganda dziala
Pozdrawiam
woźny
Napisano Ponad rok temu
Nie ma bunkrów, ale też jest za...iście (cytat żeby nie było
Faktycznie wymiary katan jeśli ktoś ma to niech tesh prześle Od nadmiaru informacji jescze sie nikomu krzywda nie stała - no chyba, że agentom obcych wywiadów ;P
PS. Co do przedstawienia ... grunt to dynamiczne wejście (CQC
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A wystarczy w goglach wpisać samurai sword making
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mnie głónie chodzi o opis procesu wytwarzania samego miecza, najlepiej poparty zdjęciami . Coś jakby instrukcja krok po kroku, żeby jakiegoś istotnego błędu nie popełnić. Zdaje sobie sparwe, że pewnie takiej stornki nie ma, ale może ...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy EDC by Speedy
- Ponad rok temu
-
mikrotechnologia by kooniu;)))))
- Ponad rok temu
-
Ktoś z naszych???
- Ponad rok temu
-
maleństwa
- Ponad rok temu
-
! DO PRACY !
- Ponad rok temu
-
Czy warto?...
- Ponad rok temu
-
Pierwszy custom by Jani "waga-70kb"
- Ponad rok temu
-
Zanim zapytasz... JAK ZACZĄĆ? - Przeczytaj.
- Ponad rok temu
-
Moj nozyk
- Ponad rok temu
-
Kochany nasz :>
- Ponad rok temu