tkd na olimpiadzie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wyczytalem w gazecie wyborczej ze bedzie tkd od 5.30 rano do 11.50. specjalnie wstalem i okazalo sie ze pokazywali caly czas korzeniowskiego, a tkd nie bylo nawet przez minute :2gunfire:
To z kolei urok TVP...
Napisano Ponad rok temu
Hmm, mam pytanie jako laik (bo Taekwondo nie ćwiczę i nigdy nie ćwiczyłem) - czemu zawodnicy nie tylko nie używają rąk ale też w ogóle nie trzymają gardy 8O ??? Momentami wygląda to wręcz komicznie, podskakuje dwóch kolesi naprzeciw siebie i ręce dyndają im luźno wzdłuż korpusu a podczas wykonywania kopnięć majtają nimi jak wiatraki :? ...
Spora (myślę że większa) część zaliczonych technik nożnych "wchodzi" tylko dla tego, że ci zacni olimpijczycy zachowują się tak jakby mięli niedowład kończyn górnych :wink: . O CO CHODZI??? Ćwiczyłem ładnych parę lat amatorsko (żaden ze mnie zawodnik) kyokushin i kikboxing, nieraz sparowałem także z ludźmi z Taekwondo i nigdy nie widziałem takiego cyrku...dobre ułożenie gardy było podstawą jeśli nie chciałeś wylądować z rozbitą gębą na macie.
Czekam na SENSOWNE 8) odpowiedzi
pozdrawiam
Heimdall
ps: ...może dla tego ludzie są zawiedzeni tą "dyscypliną olimpijską"?
Napisano Ponad rok temu
Bo to World Taekwon-Do Federation. Zgodnie z ichnimi przepisami nie wolno uderzać rękami na twarz. Można zdaje się w korpus, (nie jestem pewien, ale zaraz ktoś skoryguje :-) ).czemu zawodnicy nie tylko nie używają rąk ale też w ogóle nie trzymają gardy 8O ???
No i w związku z przepisami tak to wygląda.
Momentami wygląda to wręcz komicznie, podskakuje dwóch kolesi naprzeciw siebie i ręce dyndają im luźno wzdłuż korpusu a podczas wykonywania kopnięć majtają nimi jak wiatraki :? ...
Moim zdaniem to wygląda wręcz żałośnie. A walki kobiet, cóż, chyba zacznę mówić, że ćwiczę koreańskie karate, bo jeszcze mnie ktoś śmiechem zabije, jak powiem, że tkd.
Moim zdaniem obecnie obowiązujące przepisy w WTF (a przynajmniej na igrzyskach) stworzyły jakąś potworną karykaturę tkd. I nic nie pomoże, że komentator powiedział "chłopcy potrafią efektownie walczyć, ale im się nie opłaca z uwagi na przepisy".
Strasznie mnie rozczarowały te igrzyska. A tak się zachwycałem WTF po obejrzeniu pokazu korean tigers .
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ale kyokushin jest wolny, wiec nawet rece nie pomoga
Wszyscy jesteśmy wolni brachu :twisted:
Teoretycznie przynajmniej,
Napisano Ponad rok temu
po obejrzeniu finalu mezczyzn w kat. 68 - 80 kg musze sie przychylic do moich przedmowcow... niestety taekwon-do wtf zrobilo sobie wielka antyreklame na tych igrzyskach (walk z aten nie widzialem).
jak by na to nie patrzec to jednak itf rulez
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
przepisy tkd wtf (czyli tej odmiany olimpijskiej) nie zaliczaja technik recznych jako technik punktowanych. nie mozna udezac reka w twarz ale tylko na korpus ale zawodnicy nie stosuja tych technik bo nie ma za nie punktow. gardy nie trzymaja bo swoje akcje opieraja tylko i wylacznie na szybkich kontrach - co wyglada nawet efektownie ale na treningach jak walka nie ma tak wysokiej stawki.
No dobra, rozumiem że to taktyka wymuszona przepisami i punktowaniem (choć uważam, że to zwyrodnienie i kastracja sztuki WALKI). Ale przecież nawet w takich okolicznościach garda spełnia ważną funkcję. Po pierwsze tworzy "statyczną" barierę dość mocno komplikującą przeciwnikowi sprawę celnego kopnięcia, poza tym jest jeszcze coś takiego jak bloki i przechwyty - bardzo skuteczne zwłaszcza wobec kopnięcia przedniego-prostego.
Napisano Ponad rok temu
Ręce wiszą luźno bo ułatwiają szybsze reagowanie nogami i "nieprzeszkadzają".No dobra, rozumiem że to taktyka wymuszona przepisami i punktowaniem (choć uważam, że to zwyrodnienie i kastracja sztuki WALKI). Ale przecież nawet w takich okolicznościach garda spełnia ważną funkcję. Po pierwsze tworzy "statyczną" barierę dość mocno komplikującą przeciwnikowi sprawę celnego kopnięcia
A chwytanie kończyn jest zabronione.poza tym jest jeszcze coś takiego jak bloki i przechwyty - bardzo skuteczne zwłaszcza wobec kopnięcia przedniego-prostego.
Napisano Ponad rok temu
Ręce wiszą luźno bo ułatwiają szybsze reagowanie nogami i "nieprzeszkadzają".
Tak czasami patrzę i zastanawiam się, po groma ciężkiego oni tak usiłują "reagować" z opuszczoną gardą, skoro czasem wystarczyłoby trzymać choćby i luźną dosyć gardę, przyjąć na nią strzał i zrobić swoje. Dlatego też ja swoich ludzi uczę podstawowej rzeczy - łapy w górze. No ale my jesteśmy taki bardzo dziwny WTF (na tyle dziwny, że jak przyjechał master Kytu 7 dan WTF, to o dziwo uczył tego samego na seminarium).
Osobiście najchętniej widziałbym jakieś dobre walki międzyfederacyjne taekwondo na olimpiadzie - ludzi z ITF, WTF i z innych. Wiem, że to nierealne, ale przynajmniej niektórzy by się choć o honor bili Chyba się starzeję, bo co obejrzę sobie jakieś zawody - czy to olimpijski turniej WTF, czy to MŚ ITF - to coraz nudniej jest.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Tak czasami patrzę i zastanawiam się, po groma ciężkiego oni tak usiłują "reagować" z opuszczoną gardą, skoro czasem wystarczyłoby trzymać choćby i luźną dosyć gardę, przyjąć na nią strzał i zrobić swoje. Dlatego też ja swoich ludzi uczę podstawowej rzeczy - łapy w górze. No ale my jesteśmy taki bardzo dziwny WTF (na tyle dziwny, że jak przyjechał master Kytu 7 dan WTF, to o dziwo uczył tego samego na seminarium).
No wiesz. W pewnym sensie to jest garda. Na boczne strefy. Skracasz lekko dystans gdy przeciwnik atakuje dollyo chagi i konterka. Czasami zawodnicy mają tylną rękę zgietą w łokciu (tak na wysokości mostka). A taka klasyczna garda to jest baaaaaaardzo rzadko spotykana.
Napisano Ponad rok temu
8ORęce wiszą luźno bo ułatwiają szybsze reagowanie nogami i "nieprzeszkadzają".
Owszem, dobrze ułożona garda przeszkadza...przeciwnikowi.
Przechwyt nie koniecznie oznacza "trzymanie za nogę" :wink: chodzi np. o krótkotrwałe przejęcie kontroli i zmianę kierunku ruchu atakującej cię kończyny i wytrącenie tym samym przeciwnika z równowagi. W połączeniu z zejściem można w ten sposób (tzw. miekkim blokiem) "ściągnąć" nawet mocne kopnięcie okrężne. Ale nawet podstawowych bloków chroniących głowę i korpus ani banalnego przyjęcia kopnięć na gardę nie widziałem w tym "olimpijskim taekwondo" i póki co nie otrzymałem SENSOWNEGO wyjaśnienia 8) .A chwytanie kończyn jest zabronione.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale nawet podstawowych bloków chroniących głowę i korpus ani banalnego przyjęcia kopnięć na gardę nie widziałem w tym "olimpijskim taekwondo" i póki co nie otrzymałem SENSOWNEGO wyjaśnienia 8) .
dostałeś:
1) przepisy;
2) maniera zawodników;
3) przyzwyczajenie
zaczynasz się czepiać, toć przyznaliśmy sami, że to nudne.
ITF Rulez! :twisted:
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ENCYKLOPEDIA TKD
- Ponad rok temu
-
rozwoj taekwondo
- Ponad rok temu
-