tkd na olimpiadzie
Napisano Ponad rok temu
Zawsze interesowalo mnie jak to jest z taekwondo na olimpiadzie...
Jakim systemem oni tam walcza i tak wogole walki beda transmitowane w telewizji?? :?
pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Czwartek 26 sierpnia
17:00 18:45
TAEKWONDO:
Letnie Igrzyska Olimpijskie w Atenach
Finały Mężczyźni - 58kg / Kobiety - 49kg
Piątek 27 sierpnia
12:30 15:00
BOKS: Letnie Igrzyska Olimpijskie w Atenach
Półfinały 51kg / 57kg / 64kg / 75kg / 91kg
17:00 18:45
TAEKWONDO:
Finały Mężczyźni - 68kg / Kobiety - 57kg
00:15 01:15
BOKS:
Półfinały 48kg / 54kg / 60kg / 69kg / 81kg / +91kg
Sobota 28 sierpnia
04:00 05:00
Półfinały 48kg / 54kg / 60kg / 69kg / 81kg / +91kg
powt.
16:45 18:45
TAEKWONDO: Letnie Igrzyska Olimpijskie w Atenach
Finały Kobiety - 67kg / Mężczyźni +80kg
00:30 01:30
Finały 51kg / 57kg / 64kg / 75kg / 91kg
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie, na olimpiadzie stosuje sie wyjatek i walczy w systemie "no contact" :wink: ...oczywiscie ze full, pozdro.A jakim systemem beda odbywaly sie te walki (full contact?!?)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie dziwie sie jesli przez cala walke goscie sobie wymienia ze 3 razy po doliaczu...........
zamiast wtf powinien byc itf walki bylyby ciekawsze a i Polska miala by duzo mocniejsza repreze niz jedna panienka.......
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kurde a już sie nastawiłem ;P:P :)a tak na serio to szkoda bo TKD to piękny sport, ale trzeba umieć sie nim cieszyć :roll:
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedno co do efektywnosci tkd wtf to takie co sie glownie operuje nogami prawda ? nie wiem dlaczego ktos uwaza ze to malo efektowne ale coz....
Napisano Ponad rok temu
No WTF troche dziwnie wyglada na olimpiadzie w sumie, gen. Choi chciał zeby ITF był zawsze sie starał ale cóz niewyszło, moze sie uda wcisnac tym z góry ITF ; P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w kyokushin nie mają hogo więc rece też są ważne
Napisano Ponad rok temu
Witam
Zawsze interesowalo mnie jak to jest z taekwondo na olimpiadzie...
Jakim systemem oni tam walcza
Tak jak przedmówcy juz stwierdzili w walce można uzywac:
-nóg do kopania w strefy od tkzw-ych głowek miednicowych do kości obojczykowych oraz na głowę
-nie wolno kopać w częsci nie oslonione ochraniaczami takie jak np plecy
-nie wolno kopać ponizej pasa
-można uzywać uderzeń pięścią w okolice korpusu
-nie wolno odpychac przeciwnika (kiedys mozna było ostatnio byłem na zawodach i bylo to zabronione moze ktos mnie poprawi jeśli się myle)
-walka trwa 3 rundy po 2 minuty (nie wiem czy w finale przypadkiem nie ma 3 minut. Na normalnych ogolnopolskich zawodach tak bylo ciekawe jak jest na olimpiadzie).
-punkty otrzymuje się za kopnięcie w hogo 1 pkt (uderzenie musi być wyraźne czyste i widoczne dla sedziow, lecz na olimpiadzie z pewnością są elektroniczne hoga, które zaliczają punkty zależnie od siły uderzenia, siła zwykle jest ustawiana według wagi i płci przeciwnika) oraz 2 punkty za kopnięcie w twarz.
-walka może zostać przerwana jesli zawodnik uzyska 9-punktową przewagę i wtedy on od razu wygrywa
Jest jeszce mnóstwo innych zasad, nie będe ich wymieniał ponieważ i tak są to już szczegóły mniej istotne
Za dużo już na olimpiadzie tych dyscyplin - zamiast np. wszystkich dyscyplin walki wprowadził bym MMA.
Chyba ten pomysł nigdy nie wypali. Jeśli jakaś dyscyplina sportowa ma zostać wpisana do grupy olimpijskich musi spełnić warunek iż jest ona bezpieczna dla zawodników (nic nie może się im stać podczas zawodów). Dlatego też w WTF-ie mamy na zawodach tyle ochraniaczy i takie stricte reguły walki.
Pozdr Ryu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie można już odpychać przeciwnikanie wolno odpychac przeciwnika (kiedys mozna było ostatnio byłem na zawodach i bylo to zabronione moze ktos mnie poprawi jeśli się myle)
Napisano Ponad rok temu
Do tej pory na olimpiadzie nie stosowano elektronicznego hogoo. Mam zresztą nadzieję, że będzie tak dalej. Widziałem zdjęcia tego cuda i zawodnik wygląda w nim jak nie przymierzając Darth Vader, bo wszak i kask, przy okazji zasłaniający pół twarzy, ma odpowiednie sensory...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ENCYKLOPEDIA TKD
- Ponad rok temu
-
rozwoj taekwondo
- Ponad rok temu
-