Skocz do zawartości

Zdjęcie

czarny pas Aikido w rok??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

budo__lm_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 719 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: czarny pas Aikido w rok??

Hakme nosi się od 3 dana :D

pewny jestes?

na zdjeciu leci Sensei Paul Stephens 4 dan
Dołączona grafika

a tu Sensei Yusuke Nakagawa 5 dan
Dołączona grafika

ja nie widze hakamy...
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Może akurat było gorąco ;)
  • 0

budo_tarantula
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 188 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chyba wszyscy zapomnieliście, że można ćwiczyć nie posiadając żadnego stopnia, nasz instruktor wie najlepiej co potrafimy. W Yoshinkanie sensei nażucił nowe zasady, że dorośli mogą nosić dopiero kolorowy pas od 3 kyu(czyli brązowy). Wcześniej do 3 kyu wszyscy noszą białe, niepatrząc ile ktos ma lat, ile trenuje i jaki posiada stopień. W grupie dziecęcej jest to inaczej rozwiązane, noszą kolorowe pasy. Uważam że jest to dobry sposób aby zachęcic dzieci do dalszego ćwiczenia... [/b]
  • 0

budo_kiod
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 797 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hakme nosi się od 3 dana :D

pewny jestes?

na zdjeciu leci Sensei Paul Stephens 4 dan
Dołączona grafika

a tu Sensei Yusuke Nakagawa 5 dan
Dołączona grafika

ja nie widze hakamy...

To pytanie podchwytliwe :) :?:
Od 3 dana z tego co słyszałem można prowadzić treningi w hakamie.A na pokazach i na stażach w hakamie mykają zawsze najwyżesz stopnie.
  • 0

budo__lm_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 719 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Od 3 dana z tego co słyszałem można prowadzić treningi w hakamie.A na pokazach i na stażach w hakamie mykają zawsze najwyżesz stopnie.

hmmm... to nie pytanie bylo ;)
a gdzie słyszałeś? moge wiedzieć? 8)

jak masz swoje dojo i shodana minimum to możesz prowadzić w hakamie, nikt ci nie zabroni...
  • 0

budo_kiod
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 797 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmmm... to nie pytanie bylo ;)
a gdzie słyszałeś? moge wiedzieć? 8)

jak masz swoje dojo i shodana minimum to możesz prowadzić w hakamie, nikt ci nie zabroni...

Napisze Ci na privie.
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jezyk, rzeczywiscie jakos glupio wyszlo. Nie mialem na mysli zadnego wyzwania. Tych panow nie mialem okazji zobaczyc, a szkoda. Jednak prawda jest, jezeli z poczatkujacymi nie eksperymentuje, jednak majac za partnera goscia z wysokim danem, czasem po prostu cofam atak, kiedy ten sobie nie radzi. Mozesz sobie wyobrazic reakcje. Zazwyczaj udaje mi sie obrocic to w zart i kontynuujemy, ale juz nie aikido, ze tak powiem.
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jezyk, rzeczywiscie jakos glupio wyszlo. Nie mialem na mysli zadnego wyzwania. Tych panow nie mialem okazji zobaczyc, a szkoda. Jednak prawda jest, jezeli z poczatkujacymi nie eksperymentuje, jednak majac za partnera goscia z wysokim danem, czasem po prostu cofam atak, kiedy ten sobie nie radzi. Mozesz sobie wyobrazic reakcje. Zazwyczaj udaje mi sie obrocic to w zart i kontynuujemy, ale juz nie aikido, ze tak powiem.

Nie widziałeś ich wcale, czy osobiście? Tissier możesz ściągnąć z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - to filmiki z pokazów, więc trzeba brać na to poprawkę,na stażach jest jeszcze bardziej superancki :) . W kwesti shomenu, to raczej dosyć ciężko sobie poradzić z tymi w jego wykonaniu :lol:
Natomiast to o czym piszesz w kwesti moment ataku=rzut, absolutnie mistrzowsko wykonuje N.Tamura. Nie wiem jak on to robi, ale uke w momencie uchwytu już jest praktyczne w połowie drogi do upadku. Nie potrafię tego zrozumieć, po parunastu latach ćwiczenia, nawet kiedy oglądam go na wideo w zwolnionym tempie, klatka po klatce. Osobisty odbiór techniki wykonywanej przez niego robi też duże wrażenie :lol:

Twojej wypowiedzi nie odebrałem jako wyzwanie, więc spoko :lol:
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziekuje za ten link, choc wyglada na, ze widzialem te filmy, wyrzucajac je jednak "do kosza". Tissier jest zawsze spiety w konfrontacji i uke robi zawsze to, czego on oczekuje. Wcale nie jest naturalne, na przyklad, ze przy irimi-nage uke w cudowny sposob sie podnosi po pierwszej fazie ruchu, by dac sie efektownie rzucic na plecy. Nie tylko Tissier nie wykorzystuje impetu atakujacego, ale takze zupelnie nie wykorzystuje zalet grawitacji, co az sie prosi. W miejsce, kazda prawie technike poteguje sila fizyczna. Zauwaz zatrzymania uke w miejscu, gdzie ma on szerokie pole do kontynuowanie innego ataku, bo juz stoi pewnie na nogach. Demonstrowane randori, jest juz zupelna farsa, i nie tlumaczy tego nawet demonstracja. Wprawdzie widzialem gorsze, jak na filmie biograficznym S. Segala (The Path Beyond Thought - patrz egzaminy na jakis tam stopien), ale wciaz randories na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , choc nie sa szczytem doskonalosci, to jednak nie sposob porownac ich z tym, co demonstruje Tisser. Coz, to taka najkrotsza recenzja.
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Coz, to taka najkrotsza recenzja.

No może i tak, dla mnie ten facet (ze strony którą przesłałeś) nie jest zbytnio wyluzowany (raczej znerwicowany :D ), ale ok :lol: Mogłbym się też przyczepić, do panienki (klip ana), gdzie jej sposób poruszania pozwala na wbicie conajmniej dwóch atemi w tył głowy :D
W każdym razie ja bardzo lubię ćwiczyć na stażach z Tissier i zawszę z nich coś ciekawego wynoszę (sorry szczepan :lol: )

Czy takie aikido ci się właśnie podoba? USCRA?
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Randori wygląda fajnie, ale obejrzyj je sobie w zwolnionym tempie, podobne uwagi co do klipu ana. :)
Chyba jedno z najlepszych randori jakie widziałem, było w wykonaniu G.Savagniago, szkoła H.Kobayashi (mam je niestety tylko na VHS), nie wykonał ani jednego rzutu, ani dźwigni, uke kompletnie się pogubli, gdzie kto jest :) ,potem następne randori i znowu zdziwione miny atakujących, dalej zero rzutów i dzwigni, nawet w zwolnionym oddtwarzaniu nie ma się do czego przyczepić.
Rożnica jest taka, że Savagniago nie ma jednej nogi, od uda w dół, porusza się dzięki protezie...
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To jest wlasnie to. W randori "Nie chodzi o to, by zabic kroliczka, ale by gonic go." Niech sie zmeczy i odpusci. Swoja droga, napisz pare slow o G.Savagniago. Nic o nim nie znalazlem na Internecie.
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Faktycznie, to to, co tam robia, mi nie odpowiada. Tylko randori wydaje sie byc rewelacyjne, ze wzgledu na sposob poruszania sie w "tlumie". Zauwaz, ze tori przesuwajac uke, poprzez obrot swego ciala, wchodzi na jego miejsce.
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Swoja droga, napisz pare slow o G.Savagniago. Nic o nim nie znalazlem na Internecie.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - tu masz filmik, nie oddaje, ale coś tam widać (facet ćwiczy w protezie !!!)

i wywiad - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Pogrzebiesz sobie na stronie, trochę tam powinno być.
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzieki, zobaczylem i poczytalem. Wprawdzie widze mala sprzecznosc w koncepcji ruchow kolistych i optymalizycji ruchu tori, jako takiej, ale juz irimi-nage na filmiku jest inne niz u Tissera. Nieprawdaz? W moim odczuciu, przedluzajac kierunek ataku uke, tj. zmuszajac go do postawienia nastepnego kroku tam gdzie oczekujemy, musimy zdazyc przemiescic wlasne cialo tak, by wlasciwy blok nadgarstka zatrzymal ruch uke. Reszte za nas robi grawitacja. Czy ktos to juz gdzies napisal? Naucza?
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie tylko Tissier nie wykorzystuje impetu atakujacego, ale takze zupelnie nie wykorzystuje zalet grawitacji, co az sie prosi

No chyba lepszego wykorzystania "zalet grawitacji" niż ściągnięcie na glebę nie można sobie wymyślić :lol: , ale coś ci powiem ja też wyjątkowo nie lubię irimi nagę w takim wykonaniu, nie pasi mi po prostu to szorowanie o mate, ani jako ukę, ani jako tori :lol: Jest to jeden z tych elementów, których nie lubię w jego aikido.
  • 0

budo_pmasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2101 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

do gościa:
"Vladimir Djordjevic was born on January 23, 1973 in Belgrade, Yugoslavia. He holds 7th Degree Black Belt in AikiJujitsu, 6. DAN in Daito-Ryu-Aiki-Bujicu and 5. DAN in Real Aikido and JuJitsu. "
:) :) :) :) :)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wacajac do tematu :lol: to czarny pas w Japonii jest faktycznie traktowany jako powazny poczatkujacy. Nie ma znaczenia zatem czy go ktos zdobedzie w rok czy w 3 lata. Tak do 4 dana to daja stopnie prawie za darmo(w sensie wycwiczenia), dopiero potem zaczynaja sie schody.

Oczywiscie dawniej bywalo inaczej, jak jest malo instruktorow w danej SW to naturalne ze stopnie dostaja szybciej zeby kadre wytworzyc. Jakosc jest wtedy na drugim miejscu. stad szybki awans w latach 50 tych.Z drugiej strony cwiczenie pod okiem Dziadka, na pewno rozwijalo inaczej niz cwiczenie obecnie.

Co do dyskusji Jezyka z Gosciem, to sie niezle usmialem.

Zapominacie panowie o podstawowej rzeczy, jaka jest cel dla ktorego Dziadek zmienil techniki Daito ryu. Przeciez nie zmienil tych technik zeby wytworzyc jakas boskoskuteczna SW do walki czy zawodow. Badzmy rozsadni, widzial do czego zdolni sa zawodnicy judo, wiec bylo dla niego oczywiste ze do tego celu musi byc jakas forma wspolzawodnictwa. A jednak nie wprowadzil niczego takiego. Juz nie mowie o tym, ze techniki z Daito ryu sa "splycone" i "poluzowane" jesli chodzi np o dzwignie. Czy to oznacza pogon za skutecznoscia fizyczna? :wink:

Wprowadzenie dynamiki technik(w porownaniu ze statyka Daito ryu) nie nalezy rozpatrywac z punktu widzenia technicznego, ale z czysto duchowego. Jak rowniez wszystkie inne zmiany techniczne.

Z tego punktu widzenia, twoje pomysly Gosciu, sa kompletnie chybione. W Daito ryu, w momencie kontaktu atakujacy jest nie tylko pozbawiony rownowagi ale i w duzej mierze kontrolowany. W aikido takie cos robi nieliczna ilosc shihanow, a mianowicie ci, jak np N.Tamura czy Nishio sensei, ktorzy zdecydowali sie zblizac do wierzcholka ze strony czysto technicznej.
Ale nawet u nich jest to ograniczone w sensie ze atak jest zdeterminowany, i uke nie kontruje naprawde.

Mysle ze wynika to ze swiadomosci ze jest to tylko narzedzie do rozwoju duchowego a nie narzedzie do rozwoju umiejetnosci do bijatyki.

W ogole temat jest zbyt szeroki zeby cos konkretnego powiedziec. Np uczniowie Dziadka (przed czy po wojnie) byli w porownaniu z nim zwyklymi szczylami, mieli np po nascie lat, 2-3 lata treningu, a on mial za soba ponad 50 lat treningu. Roznica techniczna byla zastraszajaca. To tak, jakby obecnie za uke dla jakiegos shihana robil 18 latek -- przy takiej roznicy technicznej mozna faktycznie robic rzeczy z pogranicza magii. Nawet po kilku latach wspolnego z nim treningu, nie byli w stanie sprawic mu najmniejszego problemu.

co innego , jakby Dziadek musial robic swoje techniki z owczesnymi judokami z Kodokanu, do czego jednak nigdy nie doszlo, nieprawdaz. :wink:
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fajnie, ze sie w koncu odezwales. I oczywiscie masz sporo racji. Ja mam duzy szacunek do ludzi ktorzy to sprawili, ze dzisiaj mozna na aikido spogladac z roznych stron. Co do naszej dyskusji z Jezykiem i Twojej reakcji, to zycze Ci otoczenia, ktore Cie bawi. Nawet ktos powiedzial, ze jesli nie potrafisz rozbawic swojej zony, to nie zaslugujesz nawet na rozwod. Wracajac zatem do czarnego pasa. Nie powiesz mi, ze koles z czwartym danem, nie potrafiacy przejac Twojego "standardowego" ataku zasluguje na Twoj szacunek. Zapomnijmy na chwile o Japonii, Dziadku czy shihanach. Porozmawiajmy o tych Twoich narzedziach do rozwoju duchowego. Co by nie mowic, to jednak te narzedzia, jak przypuszczam, wciaz kwalifikujesz jako Martial Art. Dla mnie opanowanie technik aikido, to opanowanie jeszcze jednej umiejetnosci w zyciu. Jak jezyk obcy, jak prowadzenie samochodu czy tez gra na instrumencie. Kazda z tych umiejetnosci moze w koncu komus uratowac zycie. To banal, ale wlasnie ta mysl siedzi we mnie od lat, i mysle, ze nie tylko we mnie. Tak wiec, dla mnie, czarny pas to odpowiedzialnosc. W rok, dwa, czy w dziesiec - nie wazne. Cichociemni byli szkoleni tylko kilka miesiecy i przeszli do legendy. Jest wazne komu ten pas sie daje, bo w naszej kulturze, stanowi on pewien symbol. Drugi, piaty czy dziesiaty dan, nic juz z tego punktu widzenia przeciez nie znaczy. Ty, moze ja, gdy na macie sa prawie same czarne pasy, patrzysz na to inaczej. Inaczej patrzy jednak mlodziez, pelna nadziei, ze jej sen o zyciu w godnosci, co wiaze sie z wiara w samego siebie, lezy w rekach instruktora aikido z czarnym pasem. Stad ta rozmowa z Jezykiem, moj i Jego punkt widzenia, wymiana ciekawych filmikow. Mnie duzo dala i zato Ci Jezyk dziekuje. Wlasnie, by zachowac ten mit czarnego pasa, bo warto.
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mnie duzo dala i zato Ci Jezyk dziekuje. Wlasnie, by zachowac ten mit czarnego pasa, bo warto.

I nawzajem i bardzo miło sobie czasem porozmawiać i powymieniać linki :lol: A Szczepan, to taki wszystkowiedzący Pan Sowa, ale w gruncie rzeczy spoko gość i na macie wali takie samo badziewie jak my wszyscy, więc nadrabia w piśmie, ale tak poza tym to spoko :lol:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024