Kilka lat temu, zdarzyl mi sie taki okres w zyciu, ze na treningi chodzilem, po jakies 15 godzin tygodniowo... I moje wnioski z tego okresu sa takie:
Moj organizm wytrzymal tylko kilka miesiecy, pozniej bylem osowialy i mialem mala chec do aktywnosci fizycznej. Cwiczenie po ponad 30 godzin tygodniowo wyobrazam sobie tylko wtedy, gdy masz zaplecze odnowy biologicznej: dietetyk, masazysta, sauna, lekarz i Bog wie co jeszcze. Przez rok? Bez powyzszych warunkow to mysle, ze to nie ma sensu... no chyba, ze japonczycy to robokopy

U siebie zauwazylem, na poczatku ogromny wzrost umiejetnosci, ale pozniej duzy regres. W momecie gdy cialo jest zbyt zmeczone, luki odruchowe (pamiec miesniowa) ktore powstaja, zaczynaja przeczyc tym co powstaly wczesniej i mamy taka sytuacje, ze zaczynamy sie poruszac coraz wolniej i mniej skladnie...
Natomiast co do stopni...
ech, po pierwsze to jaki ma sie stopien jest wazne tylko wtedy kiedy chce sie byc nauczycielem, bo czy osoba bez stopnia i "poparcia" jakiejs federacji miala by szanse utrzymac klub na polskim rynku... Tak szczerze to do kogo pojdzie osoba chcaca cwiczyc aikido w Wawie? Do goscia bez stopnia? Do piatego dana? Czy moze do najstarszego klubu w Warszawie? Mysle, ze odpowiedz jest prosta... Stopien jest Ci w tym momecie potrzebny, dopiero zaawansowani adepci nie patrza na stopien swojego nauczyciela tylko na jego umiejetnosci technicze i dydaktyczne.
No i tu wlasnie pojawia sie shodan w rok, dwa czy nawet 3 (a wlasciwie nie pojawia sie). Popatrzcie jak to jest rozwiazane w Polsce. Na przykladzie PFA: kilka wysokich stopni (4 i 5 danow). Wymagania egzaminacyjne pozwalajace zrobic czarny pas w minimum 6,5 roku, pod warunkiem wydania kupy kasy (sumarycznie okolo 1400zl, w tym egzamin na shodan okolo 1000) i uzyskania zgody senseia. Jak dla mnie same klody pod nogami, majace wydluzyc okres po ktorym adept dostaje czarny pas. No coz perspektywa wydania tysiaka na egzamin, na czarny pas, jakos nie wydaje mi sie kuszaca. No coz moze nie musze budowac poczucia wlasnej wartosci na posiadaniu tegoz wlasnie. Natomiast jesli chodzi o Hombu Dojo, glowna kwatere Aikikai, to tam bardzo czesto daja dana na zakonczenie zajec na uniwerytecie, za zaliczenie cyklu zajec z
wf-u. Cykl trwa bodajze dwa lata.
No coz bywa i tak.
Uzdrawiam
Emerque