Można to tylko chyba wytłumaczyć późną godziną pisania
Nie to żebym wszystkich do jednego wora i też z nazwiskami wrzucał, ale róznica jest kolosalna.. Zresztą bedziesz miał okazję to sam zobaczysz.. Tak czy inaczej życze powodzenia...
Napisano Ponad rok temu
Można to tylko chyba wytłumaczyć późną godziną pisania
Napisano Ponad rok temu
ja uważam że czarnyn pas można dostac nawet w 1 dzień wystarczy pójśc do sklepu i sobie kupić wsmuie najlepsi mogą to zrobić nawwet w kilka minut :)
a tak serio to przecież wiadomo jakiej "jakości " bedą tacy mistrzowie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Inna z kolei sprawa, ze za czasow Dziadka, ze szkoleniem bylo roznie. Kiedy On byl obecny, to powtarzalo sie to, co On robil. Mniej lub bardziej skutecznie. Raczej mniej. W zadnym razie nie bylo mowy o tych 90% technik wykonywanych statycznie. Kiedy nie byl On obecny, to wszystko szlo pod dyktando Koichi Tohei, z ktorym Ueshiba nie bardzo sie zgadzal. Mimo to, tolerowal jego metody - wlasnie, uwzgledniajace wykonywanie technik statycznie, co moim zdaniem, jest wielkim nieporozumieniem i co zaciazylo na przyszlosci aikido. Dlaczego tolerowal? Trudno powiedziec. Co niektorzy uczniowie Dziadka odnotowali jednak, ze byly sytuacje, w ktorych ten ostentacyjnie zwracal sie do uczniow: "Aikido jest moje, nie jego". To pod adresem Koichi Tohei.
Napisano Ponad rok temu
Należy zatem domniemywać, że spędziłeś na macie więcej czasu niż oni i masz wyższy stopień - dlatego pozwalasz sobie na tę delikatną krytykę.....czy zastepy shodanow o mizernym poziomie wyszkolenia to dobry pomysl na rozwoj Aikido w Polsce???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bez przesady - bywały ostrzejsze wypowiedzi - byłem po prostu ciekawy :wink: a tak między nami - KAŻDY ocenia innych :wink: szczególnie, że nie ma narzędzi weryfikacji....jesli w tym lub poprzednim poscie wyrazilem sie za ostro i kogos obrazilem to przepraszam......
Tak było zawsze - nawet w czasach Ueshiby - nic nowego i zapewniam, że nic charakterystycznego dla aikido...Dojo staje sie scena polityczna i mijscem do zdobywania profitow
Aha byłbym zapomniał...i prosze nie pisac, ze Aikido trenuje sie dla siebie a nie dla kogos innego-wiem to...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jezyk, twoja sprawa jak odbierasz moje posty. Mozesz dopatrywac sie w nich schematow myslowych lub nie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ech, Jezyk. Nie musimy sie przeciez przekamarzac. Niech z tej rozmowy cos wyniknie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli Saito mial byc bliski Ueshibie, to ja, niestety, tego na filmach nie widze i ubolewam, ze nie mialem okazji zobaczyc jego aikido osobiscie. Tak, ja na techniki patrze dosyc jednostronnie. Mianowicie, interesuje mnie przede wszystkim pierwsza faza, gdzie ma miejsce uchwycenie rytmu ataku i przejecie kontroli. Jezeli to ma miejsce w ruchu, to wiem, ze technika moze byc skuteczna. I tylko wtedy. Niestety, nie spotkalem nikogo, w okresie moich 15 letnich 'poszukiwan', ktory by prawidlowo przejal moj shomen-uchi, yokomen-uchi czy tez mune-tsuki. .
Napisano Ponad rok temu
Hakme nosi się od 3 danaDobrze, podążajmy dalej naszym tropem - inny styl Yoshinkan (Gozo Shioda), bardzo tradycyjny, ale przecież też zupełnie inny niż Aikido Saito. Co mamy skodyfikowane ćwiczenia statyczne, i jeżeli się nie mylę hakamę nosi się tam od 4 dana.
Pozdro
Gozo Shioda też już umarł niestety.Zapytam o:
- Nobuyoshi Tamurę
- Christiana Tissier
- Gozo Shiodę
- Hirokazu Kobayashi (ten już niestety nie żyje)
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu