Po co te kata? - po raz kolejny
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy chce mi się robić kata? odpowiedzi są następujące:
A) TAK.
NIE.
C) CZASAMI.
D) NIE WIEM O CO CHODZI.
Niezłe podejscie
C
Napisano Ponad rok temu
ale czytając Twoją cwaniacką odpowiedź poprostu wziołem Cie za smarka. Gdyby nie to, że pofatygowałem się i przeczytałem o Tobie co nieco to nadal za takiego bym Cie miał.
Nie wiem dlaczego nazwales moja wypowiedz cwaniacka. Daleko mi od tego i to chyba widac w moich postach. Ciesze się, że szanujesz drogę, która wybrałem mimo, iż wiele o niej nie psałem. Doskonale rozumiem twoje podejscie do sprawy, ale dopiero teraz kiedy wyjasniles co nie co w poscie. Lubisz rywalizację i walkę i tutaj oczywiście kata jest zbedne dlatego tez mysle oprocz kk zajmujesz sie kickiem. Mnie zupelnie cos innego interesuje. To tyle
Napisano Ponad rok temu
czy chce mi się robić kata? odpowiedzi są następujące:
A) TAK.
NIE.
C) CZASAMI.
D) NIE WIEM O CO CHODZI.
Może to dziwnie zabrzmi ale C
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jednak: niestety z wiekiem kości się słabo zrastają i człowiek zaczyna się pomaleńku zastanawiać jak sobie nie narobić kłopotów a coś robić zwłaszcza wówczas kiedy się trenuje kontaktowe systemy a nawet w ostateczności knockdown. Ja jeszcze mogę sobie pozwolić na ochraniacze, ale za jakiś moment przyjdzie czas kiedy obicie kości będzie się goiło miesiąc i pewnie wówczas zostanie czas na powrót do karate i do kata - zobaczymy...
Napisano Ponad rok temu
człowiek zaczyna się pomaleńku zastanawiać jak sobie nie narobić kłopotów a coś robić
hmm... ale w zasadzie za odpowiednik kata (wg mnie oczywiscie) w zachodnich SW mozna uznac tarczowanie, walke z cieniem, prace ze skakanka, kombinacje na worku i pewnie jeszcze kilka elementow by sie wymyslilo... Niekoniecznie musi byc od razu sparing, walki, obijanie, utwardzanie. Ktory element z kata jest powtarzalny w walce full kontakt ? Jaka technike chesz tam szlifowac i utrwalac ?
Kata jako recepta na dlugowieczne cwiczenie ? Nie kupuje tego
Napisano Ponad rok temu
Ktory element z kata jest powtarzalny w walce full kontakt ? Jaka technike chesz tam szlifowac i utrwalac ?
Kata jako recepta na dlugowieczne cwiczenie ? Nie kupuje tego
Nie musisz ale zgodzisz się że to lepsze niż kanapa i telewizor :wink: zwłaszcza iż pozwala utrzymać jakotaką koordynację i sprawność fizyczną.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kihon to slowa, kata to zdania a kumite to dialog. M. Oyama (chyba :wink: )
Chyba bym jednak wolał tymi "zdaniami" nie operować w czasie kumite, ale cytat ciekawy tylko nie na czasie.
Napisano Ponad rok temu
Nie no, wiadomo, ze nikt normalny nie bedzie walczyl wykonujac dokladnie takie same ruchy jakie sa w kata. Kata maja uczyc walki z wyimaginowanymi przeciwnikami, poruszania sie w poozycjach, laczenia technik. IMHO przydaja sie bardzo.Kihon to slowa, kata to zdania a kumite to dialog. M. Oyama (chyba :wink: )
Chyba bym jednak wolał tymi "zdaniami" nie operować w czasie kumite, ale cytat ciekawy tylko nie na czasie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kata to taki przesiew gdzie mozna oddzielic fizoli od ludzi inteligentnych :wink:
Faktycznie, inteligentni wówczas odchodzą...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chyba chodziło o to że można oddzielić tych co przyszli bo chcą nauczyć się szybko lać i szpanować w wiadomym celu lub po prostu bo w filmie widzieli, jednym słowem ludzi bez samozaparcia oraz tych którzy uważają sie za równiejszych od innych od tych, których warto czegoś nauczyć i posiadajacych dość silnej woli aby pozostać na treningu dlatego na karate nie spotykamy raczej zakapiorów w stylu Tysona ma to swoje wady ale i zalety bynajmiej dla mnie i nie ukrywam iż podoba mi się taki rodzaj przesiewu :wink:
no jak by to powiedzieć.... dokładnie o to chodzi
Napisano Ponad rok temu
<----- dieta jest i tak najważniejsza.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kluby sztuk waljki w krakowi
- Ponad rok temu
-
9 dan dla..............
- Ponad rok temu