Regeneracja miesni
Napisano Ponad rok temu
Po kontuzjach dwoch kolan (gips itd) mam strasznie sflaczle uda! Przeraza mnie to! W jaki sposob (bezpieczny) zregenerowac miesnie ud po czyms takim?
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Sprecyzuj bardziej ten problem, bo nie wiem czy dobrze go rozumiem.
Napisano Ponad rok temu
Powazne pytanie!
Po kontuzjach dwoch kolan (gips itd) mam strasznie sflaczle uda! Przeraza mnie to! W jaki sposob (bezpieczny) zregenerowac miesnie ud po czyms takim?
Trening silowy tylko i wylacznie. Konkretnych cwiczen Ci nie podam, bo nie wiem, co masz z kolanami, jesli jednak to cos powaznego, unikac cwiczen typu przysiady na hack maszynie itp. Na poczatek mysle najlepsze beda cwiczonka izolowane na wyciagu, z baardzo umiarkowanym ciezarem. Innego sposobu na regeneracje miesni nie ma, jedyna rada to cwiczenia, same bialka nie poprawia Twojego umiesnienia.
Napisano Ponad rok temu
otóż, skoro masz problemy z kolanami (gips , te sprawy) to zapewne nie możesz ich obciążać - siłownia więc odpada. Ja mam też rozjebane kolano i się przygotowuje do operacjii, po której rehabilitacja będzie trwała dość długo , co spowoduje utratę mięśnia z operiowanej nogi. No i lekarz zalecił mi żebym przed operacją jak najwięcej ćwiczył, czworogłowy uda, by później mięć z czego "gubić".
To tak kwestią wstępu.
ja z ćwiczeń robie tylko ćwiczenia izometryczne (niech mnie ktoś poprawi jak mówie źle), polegające jedynie na napinaniu mięśni uda. Wygląda to tak, że leże sobie na ziemi, na plecach, nogi wyćiagnięte na pełną długość, palce stóp do góry. No i poprostu - skurcz , rozkurcz.... i tak dość dużą ilość razy - najpierw 300 , potem 600, .... teraz robie 1200 .
no i ćwiczenia przynoszą efekty (z tym że ja robie je już ponad pół roku).
nie wiem na czym polega twoja kontuzja, ale w moim przypdku lekaż zalecił też duuuuuużo jazdy na rowerze (jak iż mało obciąza kolano) oraz pływanie - tylko Crowlem.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Witam
Sprecyzuj bardziej ten problem, bo nie wiem czy dobrze go rozumiem.
Siemasz Power wlasnie liczylem na twoja pomoc
a wiec chodzi o to ze podczas kontuzji mialem gips na nodze przez miesiac, przez ten czas bardzo "spadla"' mi noga (tzn mam sflaczale udo)
bardzo mnie to kurde martwi, poniewaz wczesniej mialem b. slina noge a teraz... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Stajesz przy ścianie po czym "siadasz" na niewidzialnym krześle
tzn. kąt między jedną połową nogi a drugą musi wynosić 90 stopni
| <--------ściana
|
|o <------ główka
||<-----------tułów
||__
| /\ |<------łydki
| |
uda
Chyba już wiesz o co biega. Stawaj tak, no... parę minut. Stopniowo zwiększaj sobie poziom trudności (ilość serii i ich długość).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Vince nie obrazaj sie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi sie, ze nie masz sie czym przejmowac, gdyz miesnie maja pamiec i noga powinna wrocic do poprzednich wymiarow to ttylko kwestia czasu, nie nadwyrezal bym jej zbyt mocno po urazie.
Napisano Ponad rok temu
Następnie samo napinanie uda siedząc na krześle jak i w pozycji z wyprostowaną nogą na podłodze
Jak pamietam to miał dojść do unoszenia 4x25 a napięć 4x50 (dziennie)
Przez pierwsze 3-4 tygodnie a następnie spróbować unoszeń z obciążeniem i delikatnej siłowni.
Jak powiedział lepiej powoli i długo niż szybko i coś uszkodzić.
No ale to było więzadło, wszystko zależy od rodzaju kontuzji ale powoli znaczy lepiej
Powodzenia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
HMB
- Ponad rok temu
-
lekarze chodzic czy nie chidzic?
- Ponad rok temu
-
Dr. Greg Ellis czyli jak dieta wygladac powinna...
- Ponad rok temu
-
Skutki uboczne gainerów.
- Ponad rok temu
-
siłownie w warszawie - lokalizacje
- Ponad rok temu
-
Jak odzyskać kondycję po rzuceniu palenia ?
- Ponad rok temu
-
mięśnie...problem...brak reakcji...
- Ponad rok temu
-
owosienie
- Ponad rok temu
-
3 tygodniowa przerwa i jej konsekwencje.
- Ponad rok temu
-
Jedzenie na miescie - chociaz troche zdrowo ;)
- Ponad rok temu