Naleśniki to bardzo łatwe danie, potrzebne są:
- 2-3 jajka
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- szczypta soli.
Jajka należy wbić do wysokiego naczynia i miksując dodawać mąkę i mleko oraz odrobinę soli. Nie dodawajmy od razu całej mąki i mleka, bo ciasto może wyjść za gęste lub za rzadkie. Kiedy ciasto będzie mieć konsystencję gęstego oleju, wylewamy je na patelnię, na rozgrzany tłuszcz.
Gdy dolna strona się przypiecze, odwracamy na drugą stronę. Jeśli naleśnik jest zbyt sztywny, to jest za dużo mąki - należy dodać mleka lub wody. Jeśli rozrywa się - jest za dużo mleka - należy dodać nieco mąki.
Jak się usmaży, wykładamy na talerz i podajemy z:
- dżemem
- bitą śmietaną i owocami
- (mój hit) utartymi jabłkami z cynamonem
- nadzieniem innego rodzaju np. posiekana na drobno papryka wymieszana z kukurydzą i jogurtem naturalnym i przyprawiona ziołami.
Sławek, z 4 naleśnikami w brzuchu
