Kwestią 2-3 tygodni jest zakup nowego składaka jako EDC do kuchni terenowej i biurowej, do strugania patyczków w lesie i ewentualnych prac magazynowych (kartony, taśmy itp.)
Nożyki, jakie brałem pod uwagę to:
1. Cold Steel Voyager 29LC Plain
Głównie ze względu na najniższą cenę i znajomość modelu. Zapas mocy do
kuchni i strugania kijków jest dla mnie wystarczający. Blokada też sprawdzona.
2. Spyderco Military - ze względu na doskonałą stal i baaardzo pozytywne recenzje kucharzy polowych

3. Benchmade Griptilian 550 lub 550 OD (zielona rękojeść)
1,2,3 - Wersje z ostrzami plain bez żadnych pokryć antyodblaskowo-antykorozyjnych.
Od 2 godzin biegam po mieszkaniu z dwoma modelami 1:1 wyciętymi z tektury. Military i Griptilian. Symuluje struganie i "zrobiłem" obiad

A jakie wnioski ?
Otórz Military przy mojej wielkości dłoni (8) wydaje się być ... lekko nieporęczny. W sumie leży w dłoni doskonale ... ale mam wrażenie braku kontroli i niedopasowania. Przyduży mi się poprostu wydaje a chcę nóż, który będzie uzupełnieniem używanego co chwila kurdupla klasy Spyderco Native. Będzie wyciagany do dłuższego robienia jedzenia, kiedy wygodniej operować dłuższą głownią.
Dodatkowo ostrze w military jest niewiele dłuższe od tego w Griptilianie. 93 mm a 87 mm w Griptilianie. Oba noże nie mają kołka, więc nie będą się blokowały w jedzeniu jak mój Amphibian. No wiadomo ... płaski szlif i lepsza stal w Military .... ale to jakoś przeżyję. Docelowo maży mi się do kuchni wół roboczy - Sebenza

Cold Steela narazie odłożyłem, ponieważ doszedłem do wniosku, że przetestuję coś nowego, coś, czego nie miałem jeszcze.
A więc został duży Griptilian z otworem

Powiem Wam, że ten nożyk najbardziej mi podchodzi, jeżeli chodzi o wzornictwo składaków EDC, które biorę pod uwagę. Wcześniej zastanawiałem się czy nie kupić go ... i kupiłem Amphibiana (ergonomia rękojeści, wykonanie, materiały i ogólna wytrzymałość faktycznie są nie do pobicia w tej kategorii cenowej ... szkoda, że recurve nie sprawdził mi się w kuchni

A teraz pytania do Pana Griptiliana....
AxisLock
- podatność blokady na zaświnienie przy pracach "stolarskich" typu struganie kijków.
- a jedzenie ? Łatwo tą blokadę niechcący zapchać ?
- a zimą ?
Podsumowując - Wasza opinia: AxisLock kontra BackLock i LinerLock przy zastosowaniach EDC. Czy musze się czymś martwić ? Czy większe skomplikowanie blokady ma tu negatywny wpływ na jej niezawodność ?
A jak wogóle to trzyma porównując blokady noży podobnej wielkości i wagi (Spyderco, ColdSteel).
Nie miałem nigdy w ręku nożyka z taką blokadą ... stąd masa wątpliwości ...
Stal 440C w wykonaniu Benchmade ?
Słyszałem, że trzyma ostrze lepiej od Cold Steelowej AUS8A. Jest też nieco wytrzymalsza na naprężenia boczne itp. Ogólnie jakość i parametry pięterko wyżej od reprezentowanych przez mojego staego Voyagera Cold Steela.
Plotki to, czy opinie użytkowników potwierdzają tą opinię ?
Ma ktoś dużego Griptiliana ? Używa ? Jakie wrażenia ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam