Benchmade Griptilian 550 jako EDC ?
Napisano Ponad rok temu
Kwestią 2-3 tygodni jest zakup nowego składaka jako EDC do kuchni terenowej i biurowej, do strugania patyczków w lesie i ewentualnych prac magazynowych (kartony, taśmy itp.)
Nożyki, jakie brałem pod uwagę to:
1. Cold Steel Voyager 29LC Plain
Głównie ze względu na najniższą cenę i znajomość modelu. Zapas mocy do
kuchni i strugania kijków jest dla mnie wystarczający. Blokada też sprawdzona.
2. Spyderco Military - ze względu na doskonałą stal i baaardzo pozytywne recenzje kucharzy polowych .
3. Benchmade Griptilian 550 lub 550 OD (zielona rękojeść)
1,2,3 - Wersje z ostrzami plain bez żadnych pokryć antyodblaskowo-antykorozyjnych.
Od 2 godzin biegam po mieszkaniu z dwoma modelami 1:1 wyciętymi z tektury. Military i Griptilian. Symuluje struganie i "zrobiłem" obiad . Teraz właśnie "kroiłem" imbir do herbaty.
A jakie wnioski ?
Otórz Military przy mojej wielkości dłoni (8) wydaje się być ... lekko nieporęczny. W sumie leży w dłoni doskonale ... ale mam wrażenie braku kontroli i niedopasowania. Przyduży mi się poprostu wydaje a chcę nóż, który będzie uzupełnieniem używanego co chwila kurdupla klasy Spyderco Native. Będzie wyciagany do dłuższego robienia jedzenia, kiedy wygodniej operować dłuższą głownią.
Dodatkowo ostrze w military jest niewiele dłuższe od tego w Griptilianie. 93 mm a 87 mm w Griptilianie. Oba noże nie mają kołka, więc nie będą się blokowały w jedzeniu jak mój Amphibian. No wiadomo ... płaski szlif i lepsza stal w Military .... ale to jakoś przeżyję. Docelowo maży mi się do kuchni wół roboczy - Sebenza
Cold Steela narazie odłożyłem, ponieważ doszedłem do wniosku, że przetestuję coś nowego, coś, czego nie miałem jeszcze.
A więc został duży Griptilian z otworem
Powiem Wam, że ten nożyk najbardziej mi podchodzi, jeżeli chodzi o wzornictwo składaków EDC, które biorę pod uwagę. Wcześniej zastanawiałem się czy nie kupić go ... i kupiłem Amphibiana (ergonomia rękojeści, wykonanie, materiały i ogólna wytrzymałość faktycznie są nie do pobicia w tej kategorii cenowej ... szkoda, że recurve nie sprawdził mi się w kuchni ).
A teraz pytania do Pana Griptiliana....
AxisLock
- podatność blokady na zaświnienie przy pracach "stolarskich" typu struganie kijków.
- a jedzenie ? Łatwo tą blokadę niechcący zapchać ?
- a zimą ?
Podsumowując - Wasza opinia: AxisLock kontra BackLock i LinerLock przy zastosowaniach EDC. Czy musze się czymś martwić ? Czy większe skomplikowanie blokady ma tu negatywny wpływ na jej niezawodność ?
A jak wogóle to trzyma porównując blokady noży podobnej wielkości i wagi (Spyderco, ColdSteel).
Nie miałem nigdy w ręku nożyka z taką blokadą ... stąd masa wątpliwości ...
Stal 440C w wykonaniu Benchmade ?
Słyszałem, że trzyma ostrze lepiej od Cold Steelowej AUS8A. Jest też nieco wytrzymalsza na naprężenia boczne itp. Ogólnie jakość i parametry pięterko wyżej od reprezentowanych przez mojego staego Voyagera Cold Steela.
Plotki to, czy opinie użytkowników potwierdzają tą opinię ?
Ma ktoś dużego Griptiliana ? Używa ? Jakie wrażenia ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Mam BM 530 z 440C i Axis-lockiem od 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolony, naprawdę świetna konstrukcja jak na moje potrzeby. Moim zdaniem doskonale trzyma ostrze, wcale niewiele gorzej niż mój drugi Spyderco Native III z VG-10. Benchmade potrafi z 440C zrobić naprawdę dobrą klingę. Co do blokady axis-lock, to prędzej okładki czy linersy puszczą niż ona. Pracuje bardzo kulturalnie, pewnie zaskakje i świetnie trzyma, kompletny brak jakichkolwiek luzów ostrza, bez problemów daje się odblokować. Nie straszny jej piach czy ziemia i wcale nie łatwo ją niechcący zapchać (mnie się w każdym razie jeszcze nie udało). Co do drzazg i jedzenia to nie potrafię powiedzić, czy mogą jej łatwo zaszkodzić. Sprzężyny (bo są 2) ruchomego kołka blokującego są w miarę mocne, w kuchni być może będziesz miał problem ze zwolnieniem blokady i zamknięciem noża jedną ręką, jeśli będzie bardzo śliska.
Pozdrawiam
Borsoock
Napisano Ponad rok temu
No to co wybrać? A co byś powiedział na BM550 Griptilian jako EDC a kiedyś, jako uzupełnienie wybitnie do kuchni polowej, nożyk AG Russell Hocho? Hocho to składane Santoku z 4-i-pół-calową klingą z ATS34 i profilem ostrza idealnym do kuchni. Podniesioną rękojeść docenisz przy pierwszym siekaniu na desce. Rękojeść ze stali tzw. szlachetnej (czyli nie ma problemu z rdzą, łatwo się myje), a po umyciu wycierasz ostrze i odwieszasz zaczepiając oczko w klindze na haczyk z drutu - rękojeść, której przecież nie wytrzesz w środku, obcieknie i wyschnie, ale ostrze z ATS-34 pozostanie suche. Niby drobiazg, nie? Do tego polerka na stali (łatwo utrzymać w czystości), a do tego wypiaskowany pasek o szerokości circa 1,5cm wzdłuż klingi... po co jest ten pasek zrozumiałem przy pierwszym krojeniu ogórka - nic się nie przykleja od ostrza a plasterki odchodzą same. Proste a genialne
Napisano Ponad rok temu
jeśli ktoś by się uparł i złożonym nożem pomieszał w wiadrze z wiórkami to jest szansa [jedna na milion ale może się udać ;) ] że cośtam przyblokują
jeśli już jakiś odpad wpadnie to też nie ma tragedii bo jeden z otworów w linersie jest na wysokości sprężynek [a są 2 działające niezależnie] więc jak wpadnie to i wypaść powinno
czyli blokada mocna,pewna,bez luzów,prosta w obsłudze,oburęczna, a dodatkowo umożliwiająca otwieranie "grawitacyjne"
polecam
Napisano Ponad rok temu
Albo dokupię coś w stylu Swamp Rat Bog Dog - powinien się w kuchni sprawdzić z takim wysokim płaskim szlifem i tylko 3-ma milimetrami grubości głowni.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wyczytałem gdzieś, że to 16 mm ... a więc jeszcze 4-y i będzie rękojeść SRK w najcieńszym miejscu !
Czy ta grubość jest poprawna ? Jak rękojeść jest zrobiona ? Na całej jest 16 mm czy to tylko jakiś "punkt kulminacyjny".
Kiedyś kupiłem Magnym L.S.T. Gerbera ... i sprzedałem szybciutko, ponieważ grubość rękojeści kłóciła mi się dość mocno z poręcznością .
Czy Griptilian w używaniu nie jest przytoporny nieco przez tą grubość ?
A może 16 mm jest z klipsem liczone ?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Griptilian jest bardzo udanym nożem. Axis lock jest idiotoodporny: działa pewnie i latem i zimą, jest totalnie oburęczny, mało wrażliwy na zabrudzenia(mniej niż back lock i liner lock). Wytrzymałość blokady powinna ciebie zadowolić, choć musisz pamiętać że stalowe płytki w tym modelu sięgają +- poza połowę długości rękojeści. Znajdują się jednak w strefie największych obciążeń i ich wytrzymałość powinna ciebie zadowolić. Nie wieszaj się jednak czasem na tym składaczku Pamiętasz pewnego Pigmeja MD? No właśnie! Żarty na bok. Stal w Griptilianie jest lepsza niż AUS8(zaręczam!), wykonanie i estetyka- typowa dla Benchmade'a-dopieszczona. Widać dobry pomysł w tym składaczku. Ponadto jest lekki-czyli coś dla Ciebie! Rękojeść jest bardzo wygodna i bez porównania bezpieczniejsza niż Voyagera. Czegóż chcieć więcej na lekki składak do pracy? Ma niestety jeden minus- nie jest Sebcią I z tym trzeba się będzie pogodzić.
ps. Wszystko co napisano tutaj dobrego o Griptilianie - jest prawdą. Poza tym - wierz mi jak własnemu ojcu
Napisano Ponad rok temu
Jak teraz zabieram ze sobą np MT mSe to sie podświadomie dziwie co to qwa takie płaskie..
Nie zdażyło mi się zapchać blokaty na amen,choć jest to pewnie możlwe.BM radzi przedmuchiwać od czasu do czasu kompresorem,potem kropla oliwki,ponowne przedmuchanie i no problem.Raz na jakiś czas..A walory użytkowe rekompensują,moim zdaniem tę chwilę pracy więcej.
Przyjemna to zresztą praca
Trzymanie ostrza i tu i tu dobre.
I tylko "kliku" frame locka trochę brakuje
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chodzi o grubość to.. Griptilian jest no.. tęgawy.. Ale bez przesady, spokojnie zapakujesz go w kieszeń. Dla mnie idealnym EDC jest Delicja; mała, diablo ostra, z doskonałej stali, prościutka, płaska i lekka jak przysłowiowe piórko. +ergonomia na pięć. A nie myślałeś by składak zastąpiś jakimś fixed? Np. Spyderco Bila Morana Drop Point? Z Tek- Lokiem przy pasku- zero problemów. Swietny nożyk..
Napisano Ponad rok temu
Nie przeczytałem twojego ostatniego postu. Mocno śnięty jestem dzziś i kobieta mi jeździ po głowie. Na fixed weź pod uwagę jeszcze Spyderco Freda Perrina lub Temperance. Polecam. Do kuchni(i nie tylko)- idealne!
Napisano Ponad rok temu
Tylko zdejme mu chyba oryginalne okleiny, bo to jakieś ciężkie, śliskie tworzywo i owinę linką. Oryginalna rękojeść za dużo waży moim zdaniem a to ma być dodatkowy nożyk, tylko do kuchni.
linka to chyba nienajlepszy pomysł w nożu kuchennym
pół biedy jeśli "nasiąknie" zapachem oprawianej cebuli ale gdybyś robił coś z mięsem to ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak można nie jeść mięsa... tracicie największą przyjemność z jedzenia
najlepiej takie surowe...krwiste! Ociekajace krwia i drgajace jeszcze mieso! Mniam!
Napisano Ponad rok temu
czy ty aby nie porastasz sierścią podczas pełni?
Napisano Ponad rok temu
tsa.... a rano budzi sie nagi, pokryty igliwiem i liścmi i caly we krwi i zastanawia sie skąd to sie wzieło
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MOD ATFK
- Ponad rok temu
-
Nóż z "Nożownika"
- Ponad rok temu
-
Benchmite ???
- Ponad rok temu
-
Powloki w MT
- Ponad rok temu
-
wyprostowanie końcówki
- Ponad rok temu
-
Victorinox-jaka stal?
- Ponad rok temu
-
Extrema - Fulcrum Folder IID
- Ponad rok temu
-
Muela Tornado
- Ponad rok temu
-
CS Voyager Large Clip Pt. Plain - prośba o opinie
- Ponad rok temu
-
Desperado i Safe Keeper
- Ponad rok temu