CS Voyager Large Clip Pt. Plain - prośba o opinie
Napisano Ponad rok temu
Wczoraj miałem jeszcze okazję potrzymać w łapce nóż, na który w sklepie nie zwróciłem na dłużej uwagi, bo był drogi [około 340 PLN]. A tu niespodzianka:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jest duży, bardzo lekki, wykonany z dobrej stali... Tyle wiem. A jakie są Wasze opinie na temat tego noża?
M. M. W.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
AUS8 nie jest zbyt dobrą stalą.
Na noz EDC, albo przeznaczony do samoobrony? IMHO zupelnie wystarczy...
Napisano Ponad rok temu
M. M. W.
Napisano Ponad rok temu
AUS8 nie jest zbyt dobrą stalą.
dlaczego??
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przyznam ze byl to jeden z moich 2 typów na folder, przegral z CRKT M21 (ktorego jeszcze nie sciągnołem niesttey) tylko dlatego, że CRKT ma rekojesc z aluminium. Mi bardzo dobrze leżal w łapie. lekki, klips moim zdanie mswietnie "uklda go " w kieszeni, ja tam zadnych zastrzezen nie mialem, moze tylko ten back lock, ale da rade sie przyzwyczaic, moim zdaniem trzyma calkiem niezle = ale nie mialem okazji testowac na hama
moim zdaniem fajny, poręczny nożyk i mi osobiscie (nie wiem jak inni) ciężko sie do czegos przyczepic, no chociaz - zytel - jakos nie bardzo go "czuje" w łapie. Ale przyznam ze obmacywałem te nozyki niezliczona ilosc razy i juz prawie prawie gu kupilem
a sklep pentagon ma najtansze chyba w polsce cold steele. Zamawialem u nich maczete - szybko i bez problemow zalatwili zamowienie.
dobry kontak mejlowy a jeszcze lepszy telefoniczny.
Napisano Ponad rok temu
Taki sam ma ojciec, miał brat (ukradli mu) i ma kilku znajomych. Ogólnie wszyscy bardzo zadowoleni.
Proste, funkcjonalne narzędzie tnące. Blokada przy zastosowaniach EDC wystarczała mi zupełnie. Czyścił też się łatwo.
Kolega od lat takim rzuca i też składak to przeżywa.
Właśnie się zastanawiam czy kupić spowrotem Voyagera 29LC czy Benchmade Griptiliana czy Spyderco Military do polowej kuchni i jako EDC na co dzień.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Opinii Fujina radzę nie brać pod uwagę. Pewnie nigdy nie używał tego noża. AUS 8(AUS 8A- jak niekiedy jest określana) jest naprawdę niezłą użytkową stalą. To że tępi się od samego leżenia jak AUS 6 to idiotyzm. Fakt faktem, że ATS 34 jest lepsza(ale i sporo droższa). AUS 8 dosyc łatwo sie obrabia i łatwo hartuje(jak większość stali austenicznych) i stąd cena dużo niższa niż ATS 34, dajmy na to. Trzymanie ostrza-zupełnie przyzwoite, łatwiej jest też ją naostrzyć niż ATS 34(każdy nóż się stępi, uwierz). Co do samego noża- lekki, poręczny, funkcjonalny nóż turystyczny, myśliwski, wędkarski itp. Blokada przy takich zastosowaniach jest zupełnie bezpieczna, nigdy nie miałem z nią problemów przy trzyletnim okresie użytkowania. Zytel rękojeści jest twardy i dobrze trzyma się dłoni, nawet mokrej. Firma Cold Steel dobrze hartuje tę stal a produkcja tych noży w Japonii pomaga zbić cenę nawet do 20%. Jakość wykonania noża jest na bardzo przyzwoitym poziomie, choć custom to to nie jest! Z drugiej strony-jak go zgubisz to nie popełnisz seppuku z tego powodu. Mam kilka dobrych noży a ten dokładnie model w wersji gładkiej clip point toważyszy mi zawsze, czyli od trzech lat. I pomimo że nim rąbałem jakieś gałęzie, ciąłem kabelki, linki, patroszyłem ryby i wykonywałem setki innych prac(nie pamiętam) ciągle jest w jednym kawałku. Ma trochę porysowany czubek. To wszystko. Misiakus napisał prawdę- to dobry roboczy nożyk.
Napisano Ponad rok temu
bardzo dziękuję za tak wyczerpujące recenzje :-) Przekonaliście mnie. Chociaż Desperado podobał mi się bardziej, to jednak codzienne noszenie go do pracy jest nieco absurdalne. Oczywiście można go upchnąć w spodniach, ale... po co, kiedy istnieją foldery.
Teraz proszę Was o ostatnią poradę dotyczącą tego noża :-) Zdecydowałem się na wersję Large, natomiast mam dylemat dotyczący ostrza. Jak widzicie na poniższym linku, wersji jest dużo:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Od razu mówię, że ostrze typu "kombo" odpada, bo zwyczajnie mi się nie podoba. Pozostaje natomiast pytanie: TANTO CZY CLIP-POINT I GŁADKIE CZY ZĄBKOWANE
Zapytacie o przeznaczenie: noszenie w kieszeni, z przeznaczeniem do ewentualnej samoobrony i bardzo drobnych czynności codziennych. Chciałbym, żeby ostrze było wytrzymałe. Wiem, że clip-point ma lepsze zdolności penetracyjne, ale gorszą wytrzymałość. Wiem także, że z naostrzeniem ostrza ząbkowanego mogę mieć problem [wymaga umiejętności i specjalnej ostrzałki]. Czy zatem tanto plain będzie odpowiedniejsze, czy też konstrukacja tego noża pozwala nie przejmować się jego potencjalnie gorszą wytrzymałością clip-point? I co z tymi ząbkami, których amator jak ja samodzielnie nie naostrzy?
Czekam na porady, a w przyszłym tygodniu zamawiam :wink:
M. M. W.
Napisano Ponad rok temu
AUS8 Cold Steela jest podobno niewiele lepsza od AUS6. Czemu AUS6 nie jest dobrą stalą? Bo jest mięka i tępi się od samego leżenia.
Miedzy AUS6 i AUS8 jest baardzo duza przepasc. I faktycznie aus6 jest do kitu ale AUS8 mam w CRKT M21 i specjalnie testowalem ja.
Po cieciu kilku puszek po piwie na ostrzu nie bylo najmniejszych sladow i noz byl nadal bardzo ostry.
Wczoraj przyszlo mi nim prawie wywazyc krzynke na listy bo listonosz pomylil adresata u mojej kobity w bloku i musielismy listy przelozyc do odpowieniej przegrodki zeby nie biegac po sasiadach i nie bawic sie w listonosza :-) .
Podwazylem samym czubkiem i .....
... i nic. Ostrze nadal jak nowe.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Mi się zdaje że najlepsze by było clip-point plain.....Panowie,
bardzo dziękuję za tak wyczerpujące recenzje :-) Przekonaliście mnie. Chociaż Desperado podobał mi się bardziej, to jednak codzienne noszenie go do pracy jest nieco absurdalne. Oczywiście można go upchnąć w spodniach, ale... po co, kiedy istnieją foldery.
Teraz proszę Was o ostatnią poradę dotyczącą tego noża :-) Zdecydowałem się na wersję Large, natomiast mam dylemat dotyczący ostrza. Jak widzicie na poniższym linku, wersji jest dużo:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Od razu mówię, że ostrze typu "kombo" odpada, bo zwyczajnie mi się nie podoba. Pozostaje natomiast pytanie: TANTO CZY CLIP-POINT I GŁADKIE CZY ZĄBKOWANE
Zapytacie o przeznaczenie: noszenie w kieszeni, z przeznaczeniem do ewentualnej samoobrony i bardzo drobnych czynności codziennych. Chciałbym, żeby ostrze było wytrzymałe. Wiem, że clip-point ma lepsze zdolności penetracyjne, ale gorszą wytrzymałość. Wiem także, że z naostrzeniem ostrza ząbkowanego mogę mieć problem [wymaga umiejętności i specjalnej ostrzałki]. Czy zatem tanto plain będzie odpowiedniejsze, czy też konstrukacja tego noża pozwala nie przejmować się jego potencjalnie gorszą wytrzymałością clip-point? I co z tymi ząbkami, których amator jak ja samodzielnie nie naostrzy?
Czekam na porady, a w przyszłym tygodniu zamawiam :wink:
M. M. W.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zdecydowanie proponuję wersję gładką i tradycyjnego clipa. Dlaczego?
Otóż ząbkowanie Cold Steela jest funkcjonalne ale delikatne, trudno je naostrzyć(doświadczenie ). A clip point dlatego że ostrze jest wówczas bardzo funkcjonalne- tanto w przypadku noży użytkowych jest beznadziejne. Kupujesz nóż ogólnoużytkowy i nie możesz go wykorzystac - czysta strata pieniędzy. Poza tym ten clip point nie jest wcale taki słabiutki- wielokrotnie wbijałem ten nóż w jakieś twarde dechy i drzewa(na polowaniu by go nie zgubić) i nóż jest w jednym kawałku a blokada nigdy nie puściła. Te kilka rys przy czubku powstało od błędów przy ostrzeniu, nie od używania. Stal AUS 8 jest bardzo odporna na wilgoć, krew i temu podobne substancje. Jako ciekawostkę mogę przypomnieć kolegom, że słynne noże Cold Steela z serii tanto, sztylet Tai Pan i nóż Outdoorsman są wykonane z tej właśnie stali- i pomimo tego nie są tanie. Podobnie sprawa wygląda z Tanto Boba Luma w wykonaniu Spyderco- wszystko powyżej 100$.
Zyczę udanych zakupów MMW
Napisano Ponad rok temu
wytnij z tektury ostrze clip point i tanto i rekojeść - jeden kawalek gownianej tektury ja tak zrobilem
i teraz sprobuj tak jabys normalnym nozem cos chcial przeciąćco leży na desce, clipem spoko - przetniesz "bujając" brzuszkiem na ostrzu, tanto juz nie wyjdzie, przetniesz tym "drugim" czubkiem ale pomysl ze jak zawsze nim bedziesz ciął to troche sie zjedzie. Ten test Ci pomoze, i takimi tekturowymi ostrzami poprubuj jak sie tnie na desce itp. wtedy bedziesz wiedzial dlaczego tanto srednio sie nadaje mimo ze zajebiscie wyglada
a na marginesie.
kiedys slyszalem historie jak koles opowiadal o tym nozu, tylko tanto XL
pojechali w góry rumuni na jakiś rajd czy cóś, zaatakowały ich dzikie psy, jeden sie na niego rzucił i wbił zebami w ręke (przedramie - zaslonił sie) wec odruchowo wyciagnal nóż i chlasnąl psine po szyi
tylko że jednym pociagnieciem odciął psu łeb.
dochodzi siela jaka w stresie jest duza ale i tak neizly wynik - sporemu psu odciąć łeb na jedno pociągniecie nożem. Pokazywał nawet ślady po zebach tego psa, gdyby nie gruba kurtka odgryz by mu rękę - niezły hard core, po tej historii jak opowiedzial i pokazal slady i nóż nabralem zajebistej ochoty na tę kosę.
Napisano Ponad rok temu
Wymyślone z tego co wiem jako broń ... i do tego typu zastosowań się spisuje.
Właśnie ... wie ktoś czy dawno temu posiadacze mieczy typu samurajowie ... czy jak ich tam zwali. No - żołnierze, wojownicy w Japonii mieli na wyposażeniu jakieś EDC o kształtach mniej tanto ?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
AUS 8 dosyc łatwo sie obrabia i łatwo hartuje(jak większość stali austenicznych)
sory bardzo ale to jest stal chromowa martenzytyczna, strukturę austenityczną to ona ma powyzej ~ 800 st. C, w temperaturze normalnej martenzyt + węglki + austenit szczątkowy (w przypadku zahartowanego ostrza)
stale austenityczne mają dużą zawartość niklu lub (i) manganu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
a różnice w "trzymaniu" ostrza między klingami z tej samej stali: wynika to z tego że zgodie z normą w jednym ostrzu może być o 1.5% więcej chromu, a to bardzoo dużo, oraz różnic w obróbce cieplnej
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pozdro
Napisano Ponad rok temu
"drengir"
AUS 8 dosyc łatwo sie obrabia i łatwo hartuje(jak większość stali austenicznych)
sory bardzo ale to jest stal chromowa martenzytyczna, strukturę austenityczną to ona ma powyzej ~ 800 st. C, w temperaturze normalnej martenzyt + węglki + austenit szczątkowy (w przypadku zahartowanego ostrza)
stale austenityczne mają dużą zawartość niklu lub (i) manganu
pozdro
podobaja mi sie takie fachowe wywody.
Forum rosnie w sile :-)
KKamiLL
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Desperado i Safe Keeper
- Ponad rok temu
-
Bog Dog
- Ponad rok temu
-
Czy ktos uzywal, czy ktos wie....
- Ponad rok temu
-
Jak im to wytłumaczyć...???
- Ponad rok temu
-
Powracajace Spyderki
- Ponad rok temu
-
Unia Europejska - import z europejskich sklepow intern.?
- Ponad rok temu
-
Jak zahartowac siekiere?
- Ponad rok temu
-
jaki to nóż? ;>
- Ponad rok temu
-
opinia o kaliber
- Ponad rok temu
-
Buck Diamondback
- Ponad rok temu