zanim wyjde na jakiegoś zwariowanego alchemika to podam linka skąd wziołem pomysł (zresztą już był na budo i myślałem że znacie 

) 
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jakby się komuś nie chciało wczytywać to koleś rozgrzewał stal na "oko" patrząc na kolor i sprawdzając pod koniec co kilka minut magnesem aż... W sumie koleś od A do Z opisuje jak zrobić nóż w warunkach, w których aktualnie tworzy większość z nas (wiertarka, piła,pilniki). Miałem nadzieję, że i jego sposób na hartowanie się sprawdzi bo choć koleś wie jaka to stal to i tak używa oka i magnesu  

Jak już napisałem nie chce kopiować technologi Bus'a tylko utwardzić stal (lepiej za bardzo niż za słabo). Jak dużo materiału trzeba przeznaczyć na straty, żeby się czasem nie okazało że z 4mm zostanie mi po obróbce 1mm grubości :wink:  
P.S. znajomość stali chyba by mi za wiele nie pomogła bo w ognisku i tak konkretnej temperatury bym nie ustalił no i trzeba by po prostu "do czerwoności" rozgrzać. Ile trwa hartowanie tzn. jak już stal ma czerwony kolorek to jak długo trzeba ją jeszcze w ogniu trzymać ??? (im krócej tym mniej się zwęgli)...chyba