Z CZEGO I JAK ZROBIC REKOJESC NOŻA ?
Napisano Ponad rok temu
odkrylem takie patenty:
- sznurek i klej - jaki klej? byla mowa o distalu.. moze zywica?
- mozna sobie wystrugac z drewna i na srubki przykrecic..
- oplot mozna zrobic...
-...
co jeszcze?
na pewno jest wiecej zainteresowanych tym jak zrobic rekojesc..
pomoze ktos?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
bo często mam samo ostrze (np ułamane) i zanim pomyslę o rękojeści musze zrobic jej bazę -często wystarczy nabic na nie (po wcześniejszym podszlifowaniu lekko przyklepana rórke która potem wykańczam -ostatnio często stosuje skurę która zaplatam na rękojeści na mokro -ładnie estetycznie wyglada, nie slizga się po niej łapa i wszystkie wygladaja jak z jednego kompletu :wink:
zainteresowanym jak to robie postaram się opisać proces
Napisano Ponad rok temu
Czekamy, czekamy!zainteresowanym jak to robie postaram się opisać proces
Napisano Ponad rok temu
mam juz ostrze - kawalek stali..
no i chcialbym zeby mi w miare fajnie w rece lezalo.. jak mozge sobie z tym poradzic ?
jak i z czego mozna zrobic rekojesc? domowym sposobem...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ozlocę Cię !!!
wlasnie o tego typu rady mi chodzilo !!! dzieki wielkie !!!
jeszcze ktos ma jakies pomysly?
Napisano Ponad rok temu
potrzebne materiały:
- pasek skury szerokości trzpienia (jak trzpień nie jest cienki tylko taki jak w necku) długości co najmniej 2x planoawana długosc rękojeści + jakieś 2-3 cm zapasu
-długi rzemień tak ok 70-100 cm- zalezy od szerokosci
rozpoczynamy od dowiązania rzemienia na końcu rekojeści , najlepiej w wypiłowanym rowku. Następnie zakładamy na rękojeść złorzony na pół ten kawałek skury i obwijamy go jeden raz dookoła a następnie odchylamy skurę i następny oplot robimy na trzpieniu, kolejny znów na skurze i tak az do końca zakańczamy wezłem sztykoioem lub innym i gotowe - mam wprawę więc całosc zajmuje mi ok 15 minut z wycieciem odpowiednich rzemieni
a efekt??? niezła szorstkosc, sa ładne (zwłaszcza po zastosowaniu kontrastowych kawałków skury ) i niezwykle wytrzymałe
jak chcemy uzyskać gróbszą rękojeść robimy to samo lecz na położonym wcześcniej kolejnym pasku skury .
w poscie Mitha w galerii jest razorek z taka rękojeścia własnie pokazany
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szlifierka stołowa weźmie wszystko.pozdro.Witam, w związku z tematem mam pytanie: czy g10 łatwo się obrabia? Czy wystarczy do tego szliferka stołowa?
Napisano Ponad rok temu
- drewno
- sznurek
- tworzywo sztuczne
- linka
- kość, tudzież róg
- szmata
- inny metal (np. aluminium).
Wszystko zależy, do czego ma być nóż i ile chcesz wydać, tudzież narobić się. Najprościej owinąć linką, bądź materiałem. Drewno śliczne, ale trza się naszlifować. Tak samo tworzywo sztuczne. Róg efektowny, ale obrabiany śmierdzi niebywale...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jestem "nowy", mam na imię Michał i jestem z Wawy.
Nie mam doświadczenia w customach- zrobiłem kiedys nóz na ZPT w 7 klasie :wink: . Ale za to dorobilm kiedyś rękojeść do noża (chyba wz. 55). Zrobilem ją ze skóry- a konkretnie z "placków" nabijanych i sklejanych ze sobą. Potem szlifowanie i polerowanie. Niestety fot nie mam bo przez moją głoopotę nóż się złamał... Sposób jest świetny- zdradził mi go ojciec, który zrobił w życiu kilka fajnych noży (jest ślusarzem/kowalem ). Do jednego mam dostęp- ma go wuj myśliwy. Postaram się zapodac foty bo nóż naprawde zacny- mosiądż plus czarny dąb.
Pozdrawiam,
Michał "sobota"
Napisano Ponad rok temu
zapewne chodzilo ci o coś takiego jak w tym Randall'u?
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Dodam że skóra była ze starego paska więc... no hmmmm wysezonowana była i kolor miał jak trzeba :wink: .
Acha tato pomógł mi dorobić do niego pochwę- paten jest prosty i zapewne stosowany ogólnie. Z cienkiej blachy zrobiona została "wkładka" oklejona potem skórą i okuta mosiądzem. Zapewne teraz 100 razy lepszym rozwiązaniem jest oklejenie skórą kydexu . Ale 10 lat temu...
Pozdrawiam,
sobota
Napisano Ponad rok temu
Pytanie 2: to czy oprocz nitow czy czego tam doradzicie jeszcze uzywacie kleju, tak na dodatek? Jesli tak to jakiego?
I pytanie 3 (ale to juz tak na przyszlosc...): Widzialem jak robicie piny z rurek i drutow... przyznam efekt piekny i zainteresowalo mnie to dosc konkretnie. jak je zrobic juz wiem, pytanie jak sie to mocuje... i znow, czy oprocz nich dajecie klej? no i jak sie to trzyma tak na prawde bo piny to walki sa rowne, nie jak nit ze trzymaja... sa tak ciasno dopasowane ze po mocnym wetknieciu sie pewnie trzyma?
Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
czym to chwycic by wygladalo w miare ladnie: nity? sruby chyba odpadaja bo ladne to to nie jest? plis help.
Piny!! Wiercisz w metalu i okładzinach otwory o średnicy takiej, jak przygotowane piny.
Najprostsze piny zrobisz z gwoździa (4-6mm). Będzie bardzo wytrzymały, a po zeszlifowaniu wyglądał też będzie ładnie.
to czy oprocz nitow czy czego tam doradzicie jeszcze uzywacie kleju, tak na dodatek? Jesli tak to jakiego?
Okładziny do metalu, poza mocno trzymającymi (ściśle dopasowanymi pinami) przykleisz przezroczystym poxipolem. Smarujesz na całej powierzchni cieniutką warstwę kleju i sklejasz, a potem wkładasz w mocne ściski, by się ładnie okładzina z metalem skleiła. Nadmiar kleju od razu usuwasz szmatką.
Widzialem jak robicie piny z rurek i drutow... przyznam efekt piekny i zainteresowalo mnie to dosc konkretnie. jak je zrobic juz wiem, pytanie jak sie to mocuje...
I tutaj też przyda się poxipol, tudzież żywica epoksydowa.
Napisano Ponad rok temu
puki co zrobilem sobie "piny" z gwozdzia mosieznego a w okladzinach otwory troche sfazowalem i lekko porosklepywalem koncowki tego gwozdzia... jak zrobie foty to pokaze efekt.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
CHCE ZACZAC !!! TYLKO JAK ?!
- Ponad rok temu
-
Sabertooth Custom - Ground Zero - Wykonanie czesc 1
- Ponad rok temu
-
Custom - realia są okrutne ;)
- Ponad rok temu
-
złożyc bombe, domowej roboty
- Ponad rok temu
-
złożyć pistolet
- Ponad rok temu
-
BHP
- Ponad rok temu
-
Sabertooth Custom - Ground Zero (design)
- Ponad rok temu
-
Jak zrobić oplot a'la Strider
- Ponad rok temu
-
śmieszna sprawa
- Ponad rok temu
-
Własna stal
- Ponad rok temu