Makiwara - co przez to rozumieć?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Johnny_Bit napisał
A w takim razie zadam pytanie: jak sobie zrobić taką makiwarę by były wszystkie strefy i można na niej ćwiczyć i kopy, i ciosy (wszystko co sie da od prostych do mawach)?
Powiesic sobie twardy, ciezki worek - 180 cm dlugosci
Nazwa Makiwara doslownie znaczy zwinieta sloma od pierwowzoru przyrzadow do uderzania a potem powstaly rozne konstrukcje.
Napisano Ponad rok temu
Makiwara - jakieś schemaciki robienia by się przydały
ps. Czy jako makiwara może słuzyć leszczyna/olcha owinięta grubą (7cm) warstwą liny tradycyjnej, do tego warstwa słomy (jakieś 2-4cm) i płutno?
Napisano Ponad rok temu
budo_Johnny_Bit napisał
Makiwara - jakieś schemaciki robienia by się przydały
Schematy ? - opracuj sobie sam wyglad
Czy do jazdy turystycznej skladal bys teraz bicykl z XIX wieku czy zlozyl bys sobie cos na nowych czesciach wygodnego i praktycznego ?
Nie ma co opierac sie na schematach starych makiwar bo czesto to byl tylko jakis pal czyms winiety (albo i nie )
budo_Johnny_Bit napisał
ps. Czy jako makiwara może słuzyć leszczyna/olcha owinięta grubą (7cm) warstwą liny tradycyjnej, do tego warstwa słomy (jakieś 2-4cm) i płutno?
Oczywiscie ale ja akurat preferuje skore na wierzch i skrawki skory do srodka to najbardziej przypomina cialo ludzkie, oczywiscie mozna tez posluzyc sie roznymi filcami i piankami teraz troche tego jest.
Napisano Ponad rok temu
A tak wogole to [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Udowodnienie? Proszę bardzo: Dzisiaj na treningu, gdy sparowałem z kumplem (tym o którym kiedyś opowiadałem - z shotokanu), a gościu nic kompletnie nie kumał, tylko starał sie praktykować - wychodziło mu coraz lepiej, ale gdy sensei dorzucił nam kontre i uniki, low-kick (który był zadany jako technika do sparowania), którego mieliśmy ćwiczyć nie dochodził do celu po obu stronach, a tylko ja potrafiłem wykontrować sparingpartnera. W końcu podeszedł do nas sensei, zwracając uwage na błędy partnera, pratner ofcoz dostał low-kicka technicznego, a w tedy ja zrozumiałem istotę low-kicka. Kumpel nic nie mógł później wykombinować na mojego low-kicka, a gdy się przyjmował - dawał skutki low-kickowe mimo iz nie wkładałem w technikę siły, gdy w końcu wlożyłem troszeczkę siły u partnera efekt jak młot - czyli efekt porządnego low-kicka.
Zgadzacie się z tym że potrzebne jest oświecenie w wykonywaniu techniki? Wam to tez się zdarzyło?
Napisano Ponad rok temu
Liczmisztrz: Chodziło mi o makiwere wielostrefowa, a taki schamat tradycyjki chudan to znam dobrze
Napisano Ponad rok temu
budo_Johnny_Bit napisał
To już było w dziale cross - budo, osobny temat założyłeś....Dziś na treningu zrozumiałem że do dobrej techniki nie jest potrzebna tak bardzo praktyka (ciagłe doskonalenie) jak Satori (oświecenie) czyli zrozumienie istoty techniki, jej współgrania z ciałem, punktów trafienia w przeciwnika itp.
Udowodnienie? Proszę bardzo: Dzisiaj na treningu, gdy sparowałem z kumplem (tym o którym kiedyś opowiadałem - z shotokanu), a gościu nic kompletnie nie kumał, tylko starał sie praktykować - wychodziło mu coraz lepiej, ale gdy sensei dorzucił nam kontre i uniki, low-kick (który był zadany jako technika do sparowania), którego mieliśmy ćwiczyć nie dochodził do celu po obu stronach, a tylko ja potrafiłem wykontrować sparingpartnera. W końcu podeszedł do nas sensei, zwracając uwage na błędy partnera, pratner ofcoz dostał low-kicka technicznego, a w tedy ja zrozumiałem istotę low-kicka. Kumpel nic nie mógł później wykombinować na mojego low-kicka, a gdy się przyjmował - dawał skutki low-kickowe mimo iz nie wkładałem w technikę siły, gdy w końcu wlożyłem troszeczkę siły u partnera efekt jak młot - czyli efekt porządnego low-kicka.
Zgadzacie się z tym że potrzebne jest oświecenie w wykonywaniu techniki? Wam to tez się zdarzyło?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Johnny_Bit napisał
Spoko, tak tylko zaważyłem... No offence...Helfire: po prostu pomyliłem sie, a to się zdarza gdy na raz masz otwarte z 70 stron, z czego 20 to odpowiedz (niektóre w na prawdę dziwnych językach), a wszystko w jednej przegladarce...
Napisano Ponad rok temu
budo_Johnny_Bit napisał
A przegladales dalej te strony? Wielostrefowa jest po prostu owinieta cala a nie tylko na gorze.Liczmisztrz: Chodziło mi o makiwere wielostrefowa, a taki schamat tradycyjki chudan to znam dobrze
Napisano Ponad rok temu
lepiej owinac caly dookola orlagly pal.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Johnny_Bit napisał
Napchaj jakiejs gabki czy szmat, owin scisle materialem i walnij. Jak za twarde to upchaj wiecej, jak za miekkie to owin ciasniej.nu, horoszo, a jak powinny byc grube warstwy i z jakich materiałów?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rodzaje ćwiczenia mięśni
- Ponad rok temu
-
Woda
- Ponad rok temu
-
Bolące kolano.
- Ponad rok temu