Makiwara - co przez to rozumieć?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A w takim razie zadam pytanie: jak sobie zrobić taką makiwarę by były wszystkie strefy i można na niej ćwiczyć i kopy, i ciosy (wszystko co sie da od prostych do mawach)?
Powiesic sobie twardy, ciezki worek - 180 cm dlugosci
Nazwa Makiwara doslownie znaczy zwinieta sloma od pierwowzoru przyrzadow do uderzania a potem powstaly rozne konstrukcje.
Napisano Ponad rok temu
Makiwara - jakieś schemaciki robienia by się przydały
ps. Czy jako makiwara może słuzyć leszczyna/olcha owinięta grubą (7cm) warstwą liny tradycyjnej, do tego warstwa słomy (jakieś 2-4cm) i płutno?
Napisano Ponad rok temu
Makiwara - jakieś schemaciki robienia by się przydały
Schematy ? - opracuj sobie sam wyglad
Czy do jazdy turystycznej skladal bys teraz bicykl z XIX wieku czy zlozyl bys sobie cos na nowych czesciach wygodnego i praktycznego ?
Nie ma co opierac sie na schematach starych makiwar bo czesto to byl tylko jakis pal czyms winiety (albo i nie )
ps. Czy jako makiwara może słuzyć leszczyna/olcha owinięta grubą (7cm) warstwą liny tradycyjnej, do tego warstwa słomy (jakieś 2-4cm) i płutno?
Oczywiscie ale ja akurat preferuje skore na wierzch i skrawki skory do srodka to najbardziej przypomina cialo ludzkie, oczywiscie mozna tez posluzyc sie roznymi filcami i piankami teraz troche tego jest.
Napisano Ponad rok temu
A tak wogole to [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Udowodnienie? Proszę bardzo: Dzisiaj na treningu, gdy sparowałem z kumplem (tym o którym kiedyś opowiadałem - z shotokanu), a gościu nic kompletnie nie kumał, tylko starał sie praktykować - wychodziło mu coraz lepiej, ale gdy sensei dorzucił nam kontre i uniki, low-kick (który był zadany jako technika do sparowania), którego mieliśmy ćwiczyć nie dochodził do celu po obu stronach, a tylko ja potrafiłem wykontrować sparingpartnera. W końcu podeszedł do nas sensei, zwracając uwage na błędy partnera, pratner ofcoz dostał low-kicka technicznego, a w tedy ja zrozumiałem istotę low-kicka. Kumpel nic nie mógł później wykombinować na mojego low-kicka, a gdy się przyjmował - dawał skutki low-kickowe mimo iz nie wkładałem w technikę siły, gdy w końcu wlożyłem troszeczkę siły u partnera efekt jak młot - czyli efekt porządnego low-kicka.
Zgadzacie się z tym że potrzebne jest oświecenie w wykonywaniu techniki? Wam to tez się zdarzyło?
Napisano Ponad rok temu
Liczmisztrz: Chodziło mi o makiwere wielostrefowa, a taki schamat tradycyjki chudan to znam dobrze
Napisano Ponad rok temu
To już było w dziale cross - budo, osobny temat założyłeś....Dziś na treningu zrozumiałem że do dobrej techniki nie jest potrzebna tak bardzo praktyka (ciagłe doskonalenie) jak Satori (oświecenie) czyli zrozumienie istoty techniki, jej współgrania z ciałem, punktów trafienia w przeciwnika itp.
Udowodnienie? Proszę bardzo: Dzisiaj na treningu, gdy sparowałem z kumplem (tym o którym kiedyś opowiadałem - z shotokanu), a gościu nic kompletnie nie kumał, tylko starał sie praktykować - wychodziło mu coraz lepiej, ale gdy sensei dorzucił nam kontre i uniki, low-kick (który był zadany jako technika do sparowania), którego mieliśmy ćwiczyć nie dochodził do celu po obu stronach, a tylko ja potrafiłem wykontrować sparingpartnera. W końcu podeszedł do nas sensei, zwracając uwage na błędy partnera, pratner ofcoz dostał low-kicka technicznego, a w tedy ja zrozumiałem istotę low-kicka. Kumpel nic nie mógł później wykombinować na mojego low-kicka, a gdy się przyjmował - dawał skutki low-kickowe mimo iz nie wkładałem w technikę siły, gdy w końcu wlożyłem troszeczkę siły u partnera efekt jak młot - czyli efekt porządnego low-kicka.
Zgadzacie się z tym że potrzebne jest oświecenie w wykonywaniu techniki? Wam to tez się zdarzyło?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Spoko, tak tylko zaważyłem... No offence...Helfire: po prostu pomyliłem sie, a to się zdarza gdy na raz masz otwarte z 70 stron, z czego 20 to odpowiedz (niektóre w na prawdę dziwnych językach), a wszystko w jednej przegladarce...
Napisano Ponad rok temu
A przegladales dalej te strony? Wielostrefowa jest po prostu owinieta cala a nie tylko na gorze.Liczmisztrz: Chodziło mi o makiwere wielostrefowa, a taki schamat tradycyjki chudan to znam dobrze
Napisano Ponad rok temu
lepiej owinac caly dookola orlagly pal.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napchaj jakiejs gabki czy szmat, owin scisle materialem i walnij. Jak za twarde to upchaj wiecej, jak za miekkie to owin ciasniej.nu, horoszo, a jak powinny byc grube warstwy i z jakich materiałów?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rodzaje ćwiczenia mięśni
- Ponad rok temu
-
Woda
- Ponad rok temu
-
Bolące kolano.
- Ponad rok temu