formy tradycyjne a sportowe
Napisano Ponad rok temu
Czy można powiedzieć, że te tradycyjne są jak japońskie kata - zestawem technik do walki? Ale widziałem w formach tradycyjnych KF kilka prostych elementów akrobatycznych.
Więc jak to jest? Czy forma przekaza nam przez nauczyciela (nawet stworzona przez niego do potrzeb walki) jest już tradycyjna??
Napisano Ponad rok temu
Na poważnie formy tradycyjne powinny zawierać techniki do walki niestety nie zawsze te techniki są realne :twisted: Ale to już problem ćwiczących dany system. Inna sprawa że zrozumienie tego przychodzi dopiero z czasem i nie jest niestety szybko.
MW[/list]
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy oprzeć się np. na czasie i tradycyjnośc rozumieć jako "wiek formy" ale jak wiadomo wszystkie przekazy ulegają z zmianom i stare skrypty są dziś róznie oddtwarzane, nie mówiąc o zmianach jakich dokonują sami mistrzowie.
Trzeba pamiętać , że style walki nawet najbardziej tradycyjne są otwarte i żyją, wciąż ulegają jakimś modyfikacjom itd.
Napisano Ponad rok temu
te techniki według mnie są czysto "pod publiczkę" i już
w formach tradycyjnych istnieją techniki, które można z powodzeniem wykożystać w realnej walce (oczywiście nie wszystkie ) i takie jest moje zdanie :peace:
pozdrawiam wszystkich fanów Tradycji !!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak chcesz, miast slangu, literackiej polszczyzny, złóż do mnie specjalne zamówienie, wtedy będę pisał dwie wersje (dla Ciebie i reszty świata), za drobnym ryczałcikiem oczywiście :wink: .
Jak będę chciał porad odnośnie polskiego, to wpierwej zwrócę się do profków : Miodka or Bralczyka.
Uwagi nie do thema, a będące "wrażeniem artystycznym" o mjenia, ślij na priva, jak tak mnie lubisz.
Napisano Ponad rok temu
ja trenuję tradycję :-)
wiem że w sportowe formy trzeba włożyć sporo wysiłku żeby się ich nauczyć i szacunek dla ludzi którzy to robią, bo mi się te formy podobają, chociaż i tak jest to dla mnie "tylko" cyrkowanie i głównie akrobatyka ...:roll:
no ale każdy ma swoje zdanie i niech tak pozostanie (niech każdy robi to co mu się podoba i co mu sprawia przyjemność)
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wing/Weng Chun/Tsun & Co. - materiały szkoleniowe
- Ponad rok temu
-
Sanda tradyjna- prośba
- Ponad rok temu
-
Mnisi z Shaolin