Niebezpieczeństwo technik Aikido
Napisano Ponad rok temu
Intensywnie zastanawiam się nad zapisaniem się do sekcji Aikido,
W tym celu pościągałem sobie kilka filmików z Aikidokami w akcji,
Tyle się mówi i pisze o Aikido, że to "dżentelmeńska" sztuka walki, bez szkody dla przeciwnika, unikowa, jednym słowem "sztuka walki bez walki".
Przyznam, że większość technik na tych filmach wygląda bardzo niebezpiecznie. Jak sobie pomyśle że mogli by się tak naparzać na betonowym chodniku to żal się człowiekowi robi.
Czy faktycznie techniki Aikido są w rzeczywistwości takie groźne czy to tylko tak wygląda? Czy doświadczeni aikidocy mogą swobodnie regulować siłę rzutu (czy innych technik), mając pewność, iż nie wyrządzą przeciwnikowi żadnej krzywdy? Jednym słowiem jak duże jest prawdopodobieństwo zabicia kogoś przy użyciu Aikido w obronie własnej?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sam sobie mozesz na to odpowiedziec. Wyobraz ze to ty tak latasz jak na tych filmikach, czujesz to ??? .Hmmm, a jeżeli skupić się na użyciu technik aikido na zwykłym śmiertelniku? Na jak duże niebezpieczeństwo jest narażony jeżeli aikidoka używa technik, które normalnie stosuje w pełni na treningu, na macie?
PS: Hmm cos mi sie zdaje ze ten topik zaczyna zmierzac do tego co zawsze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niebezpieczenstwo jest bardzo duze.Dobrze wykonana,skonczona technika z cala pewnoscia zakonczy sie powaznym urazem.Oczywiscie istnieja techniki,ktore sluza jedynie obezwladnieniu przeciwnika.
to aresx chyba masz racje jak ludzie powracają z długiego weekendo to się zacznie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W przeciwnym nazie jest nieskuteczne i jak wszystko zle wykonane , może być niebezpieczne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I zgadzam się z przedmówcami. Jeśli potrenujesz AIKIDO dłuższy czas to nauczysz się padać gdy ktoś cie podchaczy lub rzuci tak aby nie czuć bólu lub czuć go jak najmniej. AIKIDO nauczy cię również po kilku latach dobrego treningu świetnego refleksu. Będziesz umiał w ostatniej chwili zchodzić z lini ataku i rzucać tak aby użyć jak najmniej swojej siły, a wykorzystać energię przeciwnika włożoną w atak.
Napisano Ponad rok temu
Zasadniczo - wszystko już zostało powiedziane. Nie od razu będziesz robił to, co na filmach. A później, kiedy jusz się trochę nauczysz, to będziesz wiedział, że robi się takie cuda, żeby właśnie nic się nie stało.
I jeszcze jedno dodam. Sposób padania zależy przede wszystkim od padającego. "Pozwól iść przeciwnikowi tam gdzie chce, zmień mu kierunek, jeśli tego pragnie i pozwól mu upaść tam gdzie chce." Tak więc to nie jest tak, że cię zmuszą do zrobienia tego przerażającego padu - zrobisz go, kiedy sam uznasz, że tak będzie lepiej. (No chyba, że sensei powie "a teraz proszę padać tak a tak".)
Napisano Ponad rok temu
paskuda ty zyjesz?
ano zyje i serdecznie Ciebie i innych pozdrawiam
malo pisze, bo przeszlam na etap olsnienia - jak malo umiem , im wiecej cwicze tym wiecej widze swej niedoskonalosci i granice , ktore musze przekroczyc :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
taaaaa.....Paskuda pisze malo, ale rownie zlosliwie jak za dawnych czasow :wink:
taaaaa....dzieki Szczepanku Kochany (ale dawne czasy sobie podaruj,ja mam caly czas - czas terazniejszy )
Napisano Ponad rok temu
tak więc dla mnie najwarzniejsze przez pół roku najwarzniejsze jest opanowac jako tako ukemi takich przynajmniej do 5 kyu
Napisano Ponad rok temu
Cala przyjemnosc po mojej stronie!taaaaa....dzieki Szczepanku Kochany (ale dawne czasy sobie podaruj,ja mam caly czas - czas terazniejszy )
Napisano Ponad rok temu
Widziałem kiedys w necie raport zkilkudziesięciu bodaj amerykańskich uniwersyteckich sekscji aikido (aczkolwiek tu głowy nie dam), w którym było zestawienie wypadków śmiertelnych i poważnych kontuzji oraz uszkodzeń do jakich doszło podczas ćwiczenia aikido. Tak więc twierdzenie o absolutnej łagodności i bezpieczeństwie technik nie jest do końca uprawnione. 8O :?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Modern Aikido?
- Ponad rok temu
-
aikido SHUDOKAN - wejdzcie
- Ponad rok temu
-
vipnewsy
- Ponad rok temu
-
Co to za szkola aikibudo Katori Shinto w krakowie?
- Ponad rok temu
-
Gdzie trenowac??
- Ponad rok temu
-
staż w legnicy - relacja???
- Ponad rok temu
-
Krótka relacja ze stażu z Tamura shihan w Papendal..
- Ponad rok temu
-
Labaroche, Wiosenna Szkoła Birankai Inter. - relacja
- Ponad rok temu
-
Pokazy w Geancie ;)
- Ponad rok temu
-
Wysocki w Barze
- Ponad rok temu