aikido SHUDOKAN - wejdzcie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak wogóle to sempai=starszy uczeń, mistrz=sensei.
Poza tym dźwignie to nie walka. Ja potrafie zrobić kilka dźwigni, ale co z tego jak nie potrafie ich użyć w akcji. Trzeba gościowi nieźle załadować atemi, czyli przygotować go sobie, żeby mu włożyć jakąś dźwignię.
Potrenujesz z kilka lat i zobaczysz jaki to fajter jesteś. No ale shudokan tak. Podobno jest nawet aikido Combat...
Napisano Ponad rok temu
Ogolnie grapling (chwytanie) jest skuteczny (poogladaj sobie walki typu Pride , UFC) tam sa prawie sami chwytacze ale zauwaz ze nikt nie rtobi takich rzeczy jak na aikido czyli tenkan itd. Wszsytko zaczyna sie od zbicia ciosu, wyciecia,rzutu, sprowadzniea do parteru a pozniej koncza przeciwnika dzwignia. Nigdy niewidizalem podczas wyzej wymienionych zawodow aby ktos zaraz po wyprowadzonym ciosei zalzoyl w locie dzwignie a trzeba sobie uswiadomic ze ci fighterzy sa najelpepsi, caly czas sp[aruja z oporujacym przeciwnikiem, a z tego co wiem to niestety w aikido tego nie ma.
Powiem ci tylko tyle ze u mnie w sekcji ( nie cwicze aikido) tez pokazuja rozne dziwginie i to podobnie sie odbywa jak w aikido ale to jest tylko zeby poznac technike, jesli wejdzie tamt ulicy to sensejowie mowia aby sie nie wzorowac na tym co bylo przedchwila pokazane, gdyz najpierw musisz przeprowadzic jakis ataka typu kopniecie wyciecie (muisz sobie ustawic przeciwnika) i dopiero wtedy decydujesz o dzwigni
Dobra koncze bo sie zabardzo rozpisalem
Dam ci dobra rade cwicz uwaznie, przykladaj sie ale nie miej klapek na oczach jak ma wiekszosc. Ja kiedys cwiczylem aikido i na poczatku myslalem podobnie jak ty lecz po pewnym czasie poczulem sie lekko oszukany, gdyz w aikido nie bylo tego co szukalem ( uke sie pdklada, obojetnie czy mu zalzoysz jaks dziwgnie czy nie to i tak padnie na deski) malo realnosci. Znalzalem kilka ciekawych rzeczy w aikido kotre mi sie przydaly ale nie jest tego zawiele.
Wciaz kocham aikido ale podchodze juz do tego troche inaczej niz kiedys.
Dodam, na koniec ze jesli masz jakies watpliwosci to jest jesscze cos takiego jak ulica ona zweryfikuje twoje umiejetnosic i otworzy tobie oczy ( czego tobie nie zycze) jak uzyjesz aikido to duzy plus dla ciebie jesli nie to przynjamnij otworzy ci oczy.
To tyle z mojej strony
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na ulotkach reklamowych było ze na treningach mają ćwiczone techniki przeciw butelkom,łańcuchom, bejsbolom, nożom i krótkiej broni palnej
W kazdej sztuce walki masz obrone przed tego typu atakami ale umowmy sie ze przed butelka ,lancuchem i powiedzmy ze przed bejsbolem idzie sie jeszcze obronic a co do noza i broni palnej to raczej jest to malo prawdopodobne.
Slyszalem jak kiedys jeden bardzo znany czlowiek ktory uczy sztuk walki powiedzial ze gdy jego przeciewnik przystawil mu pistolet do glowy to on tylko blagal o darowanie zycia.
Napisano Ponad rok temu
Take zgadzam sie z tym co napisałeś. A co do Shudokan Aikido to na ulotkach reklamowych było ze na treningach mają ćwiczone techniki przeciw butelkom,łańcuchom, bejsbolom, nożom i krótkiej broni palnej więc jak sam widzisz same przydatne rzeczy ale niech wypowiedzą sie praktycy tego systemu bo ja to wciągam pod chwyt reklamowy.
nom, shudokan jest ciutke inny, cwiczylem klasyczne aikdo jakis czas i zmienilem sekcje na shudokan i z tego co mam na trenignach to czesto pojawiaja sie obrona przed nozem i obrona przed sytuacjami " z zycia wzietymi" i inne do tego oczywiscie klasyczne techniki. Ruchy na pierwszy rzut oka wydaja sie krotsze. Po prostu to JEST troszke inne. Niecwicze zbyt dlugo wiec nie wiem czy moj post wniesie cos wartosciowego...
Napisano Ponad rok temu
Takie sa moje odczucia mozesz sie z nimi zgadzac lub nie ale ja to tak poprostu widze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy cos zrobisz podczas starcia na ulicy? To sie okaze gdyz podczas walki wyzej wymienionego aikidoki (posiadal juz wyzszy stopien) w starciu ulicznym zakonczyla sie tak ze chlopak zostal zmasakrowany a wogole nie robil zadnych zejsc typu tenkan itd. Nie jest powiedziane ze bedziesz mial to we krwi i podczas stresu bedziesz wykonywal pewne ruchy, dzwignie automatycznie, a na tym to polega. Wszystko zalezy jak cwiczysz (nie chodzi o podkladanie sie uke gdyz to nie ma sensu).Co do atakow nozem to byly i pchniecia, ciecia na twarz, szyje, etc.. moze i nie jest to realny atak ale przynajmniej cos w glowie zaswita o jakims zejsciu jakby sie niedaj cos podobnego wydazylo, takie nic ale chyba czasem warto probowac zrobic cokolwiek niz stac i czekac na udezenie jak owieczka
A chocby Michal porozbijal 5ciu dresow naraz to i tak Aikido bedzie uznawane tutaj za nieskuteczne
Taisho widze ze masz klapki na oczach. To co jest w dojo wogole nie odnosi sie do ulicy. Ta sa pewne schematy ktore podpowiadaj co mozesz przypuszczalnie zrobic podczas pdobnego ataku ulicznego ( tak zakladaja Sensejowie) lecz na ulicy nikt przeicez nie chwyci ciebie za nadgarstek a ty bedziesz sie z nim krecil 5 razy wokol wlasnej osi. Ludzie ogladnijcie jakas walke bokserska, gdyz podczas takiej walki masz ciosy typu prosty sierpowy itd. tak samo zazwyczja odbywaja sie walki na ulicy masz ten sam rodzaj atakow i powiedz jak wtedy zareagujesz? Chyba nie powiesz mi ze jesli na treningu przechwytujesz reke przeciwnika zaraz po pierwszym strzale, to samo zrobiszz takim bokserem. Tenkanu tez nie bedizesz robil gdyz jest za dlugi.
Ludzie otworzcie w koncu oczy Aikido to balet na wyzszym poziomie. Ludzie sie podkladaja, fruwaja, to jest na pierwszys rzut oka efektywne ale jako pokaz, a z ulica ma to nieiwele wspolnego.
Jestem jescze wczorajszy wiec moze ten tekst nie trzyma sie kupy ale powinniscie wiedziec o co mi chodzi
Napisano Ponad rok temu
Michal to imie instruktora w Lublincu. Mysle ze powinienes go znac skoro tam trenujesz.jaki michal ?? kto to jest ?
Take juz nieraz slyszalem ze mam klapki na oczach. Tyle ze ja naprawde widze co sie dzieje. WIDZIALEM dzialajace Aikido nieraz.
Widzialem takze walki bokserskie a nawet w nich bralem udzial bo cwicze boks.
Problem w tym ze ja wierze w to co widze a nie w to co uslysze lub wyczytam na internecie.
Napisano Ponad rok temu
Problem w tym ze ja wierze w to co widze a nie w to co uslysze lub wyczytam na internecie
Zmartwie ciebie i powiem ci ze widzialem walke aikidoki i tak dostal bo dupie ze glowa boli a koles ktory z nim walczyl nie byl wacale jakims wymiataczem. Wiec jak widzsz nie uslyszlame kolejnej historyjki czy gdzies wyczytalem tylko widzialem. Znam trzy osoby ktore cwicza aikido i naprawde cos potrafia ale one mialy wczesnij stycznosc z inymi bardzije praktycznymi sztukami walki do czynienia.
A tak propo jesli to nie jest zadna taejmnica to moglbys mi owiedziec jak dlugo cwiczysz aikido?
Napisano Ponad rok temu
Połowa z was pewnie widziała zwykłe AIKIDO a nie SHUDOKAN które różnie się od zwykłego a druga połowa pisze, że AIKIDO jest cienkie bo wszyscy tak piszą.
Może przyjdzcie na trening i zobaczcie jak wygląda SHUDOKAN.
TAKE NAPISAŁ:
"A jesli chodzi o dziwngnie to chyba nie uwazasz ze ktos na ulicy bedzie zadawal ataki w taki sposob jak cwiczycie na aikido tzn wyprowadza prosty zostawiajac reke i przez kilka sekund probujesz zalozyc mu dziwgnie. "
I tutaj również się nie zgodzę ponieważ to zależy od wykonujących technikę. Ja wykonując technikę staram się robić i każe mojemu uke walić szybki prosty i wracać do gardy lub z każdego innego ataku. I nie piszcie że trzeba być jakimś wyższym stopniem czy coś ponieważ ja mam 6 kyu i udaje mi sie wykonać techniki na szybkim prostym czy innych atakach.
Napisano Ponad rok temu
,,Są dwa rodzaje aikido
1. To takie które jest ćwiczone w DOJO
2. To aikido które jest omawiane na forum pod nickami i zdjęciami jakiś mistrzów''
COŚ W TYM STYLU KIEDYŚ POWIEDZIAŁ JAKIŚ SENSEI
MA RACJĘ I TO ŚWIETĄ !! PRZYJDZIE JAKIŚ JEDEN ,,NICKOWIEC'' TYPU "I LOVE KRAV MAGA" i bedzie pisać że aikido to balet !! ZASTANÓWCIE SIĘ CO WY WYPISUJECIE NA TYM FORUM
Napisano Ponad rok temu
na odrebne...Taisho ale gdzie trenujesz boks w sekcji aikido czy chodizszna odrebne zajecia?
9 lat (chyba bo nie pamietam dokladnie)A tak propo jesli to nie jest zadna taejmnica to moglbys mi owiedziec jak dlugo cwiczysz aikido?
Ej! chlopaki z Lublinca, chyba sie troche zachlysneliscie tym co trenujecie. Wezmijcie se na wstrzymanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to swietnie. A o co chodzi?A jak powiem ze widzlem aikido Shudokan? i cwiczylem nawet :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sa napewno niebezpieczni aikidocy ale to tylko dlatego ze cwiczyli wczesnij boks lub jakas inna bardziej kontaktowa sztuke walki.
A dojo, ciemniaki to nie ulica, wiec nie pociskaj mi glupot szczegolnie ten z 6 kyu gdyz koles miedz innymi ktory polegl mial 1 dana chyba ze sie juz urodziles zabojca to co innego , gdyz takie osoby tez sie zdazaja, ktore nic nie cwicza a sa ulicznikami jakich mlao w sztukach walki.Jesli w przyszlosci pokazecie mi jakis filmik ze starcia ulicnzego w waszym wykonaniu to wtedy zmienie zdanie i powiem wiecje moze spowrotem wroce do waszego systemu, ale narazie trzymam sie swojego. A tak propo Taisho skoro aikido jest takie praktyczne to po co jeszcze chodizsz na boks?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
vipnewsy
- Ponad rok temu
-
Co to za szkola aikibudo Katori Shinto w krakowie?
- Ponad rok temu
-
Gdzie trenowac??
- Ponad rok temu
-
staż w legnicy - relacja???
- Ponad rok temu
-
Krótka relacja ze stażu z Tamura shihan w Papendal..
- Ponad rok temu
-
Labaroche, Wiosenna Szkoła Birankai Inter. - relacja
- Ponad rok temu
-
Pokazy w Geancie ;)
- Ponad rok temu
-
Wysocki w Barze
- Ponad rok temu
-
Dlaczego trenowac Aikido??