Skocz do zawartości

Zdjęcie

aikido SHUDOKAN - wejdzcie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

budo_joshin
  • Użytkownik
  • Pip
  • 43 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: aikido SHUDOKAN - wejdzcie
Moi drodzy Koledzy z Lublińca ! przecie wy macie się gdzie sprawdzić . Wystarczy wejść do ogródeczka 1 Pułku Specjalnego Komandosów i już wiadomo jak WY jesteście skuteczni :) . Skopią Wam dupki jak nic . Nie pomoże nawet trening z nożami ( a może chodzi o taniec z szablami ) :rofl:
A ja tam lubie balecieki i aikido będę trenował . Kiedyś marzyłem nawet o karierze w Zespole Pieśni i Tańca
  • 0

budo_woyciech
  • Użytkownik
  • 1 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chciałbym kolegom z Lublińca zadać dwa pytania. Sądzę, że odpowiedzi pomogą mi lepiej zrozumieć wasz punkt widzenia.
1. Ile macie lat?
2. W jakim celu zaczęliście trenować Aikido ?
  • 0

budo_gab3d
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1572 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nieno najskuteczniejszy jest balet, bo te panie sa porozciagane i moga wysoko kopnac. Noi super skuteczne jest "nic nie cwiczenie". Ja jak nic nie cwiczylem to kiedys 3 kolesi jednego po drugim rozwalilem na ulicy, ale o czym to swiadczy....... no wlasnie o niczym!
Przestanmy debatowac nadu skutecznoscia aikido, bo to sie juz robi nudne. Argumentow jest sporo. Napewno argumentem na + nie jest to ze jakistam sensei zzakraka by rozwalil wszystkich. Prawde mowiac gowno mnie obchodzi cwiczenie czegos co da mi skutecznosc po 15 latach cwiczen....
Widzial ktos na jakichs ostrzejrzych turniejach aikido ? Jakies UFC, Pride etc ? Albo na ulicy ?
Moze i aikido jest skuteczne, ale jest kilka DUZO skuteczniejszych sztuk walki.

Oczywiscie ja nic nie mam do aikido, ale zachwycanie sie jego skutecznoscia, na podstawie sensei to jakas pomyslka. O skutecznosci to sie powinno gadac na przykladzie ucznia po 2-3 latach cwiczenia. Wtedy widac kto sie czego w tym czasie nauczyl i jakich mial nauczycieli.
  • 0

budo_raziel
  • Użytkownik
  • Pip
  • 35 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ciekaw jestem ile z osób wypowiadających się w tym temacie skończylo 1 klase podstawówki i umie czytać.

Że kumpel coś tam napisał że AIKIDO jest fajne itp. itd. i jest tym zafascynowany nie musicie się czepiać wszystkich z Lublińca wypowiadających się na forum. Nie pisałem ani razu że jestem tym zafascynowany i wychodząc na rynek całe miasto ucieka, bo ćwicze AIKIDO, ale widze że większość forumwiczów wie swoje i musi sie mnie czepiać.

Ludzie dajcie se luz i czepiajcie się innych a nie za to, że ktoś powie że lepsze to niż balet.
  • 0

budo_kita
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

jestem początkujący no tego typach forum ale mam pytanie do właściciela tego post.
Oczywiscie ja nic nie mam do aikido, ale zachwycanie sie jego skutecznoscia, na podstawie sensei to jakas pomyslka. O skutecznosci to sie powinno gadac na przykladzie ucznia po 2-3 latach cwiczenia. Wtedy widac kto sie czego w tym czasie nauczyl i jakich mial nauczycieli.[/quote]

gdzie kupujesz towar bo wiesz co takich rzeczy to jeszcze nie słyszłem. wogule po co ta dyskusja przeciez każdy w cwiczeniu ma swój cel nie???jeden cwiczy poto żeby coś robić inny aby umieć sie obronić jeszcze inny bo brakuje mu odwagi. a czy prawdą jest że aikido mozna zastosować na ulicy? to (tak myśle) jest każdego indywidualna sprawa i zależy od tego jak kto cwiczy, jeżeli na trenigach ćwiczymy agreswnie i radzimy sobie to potem na ulicy powinniśmy dać sobie rade. Jeżeli ktoś lubi balet to wiadomo że nie bedzie wspaniałym bushi który powala wszystkich w mieście.
z tego co słyszałem to na tym forum jest dużo przeciwników Combat Aikido czego nie rozumie poprostu czasem trzeba sie rozwijać nie mówie ze ludzie ćwiczący aikikai źle ćwiczą to poprostu zalezy od celów które sobie stawiamy

• 0

budo_sigh
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 98 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kita: jeżeli na trenigach ćwiczymy agreswnie i radzimy sobie to potem

Mam takie małe pytanie, nie chciałbym abyś źle je zrozumiał że się czepiam czy coś w tym rodzaju: ale czy uważasz że cwiczenie agresywne na treningach przy znanym ataku uke i znanym (mniej więcej czasie ataku uke) i przy agresywnem i siłowym wejściu Shitei powoduje że zbliżasz się do realności? Oraz przepraszam że zadam to pytanie ale na ilu treningach ćiwczyłeś Aiki z osoba posiadającą też 10 letnie doświdczenie która atakowała cię nie kurtuazyjnie tylko realnie tak jak się to robi w jego SW(mając podczas ataku adreanlinę na poziomie walki pucharowej w jego stylu)?
Przepraszam za jeszcze jedno pytanie ale powiedz proszę gdzie można poćwiczyć CombatAikido i pod jakim senseiem , chętnie bym wziął udział w takim stażu i się czegoś nowego nauczył.

Osu.
  • 0

budo_kita
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sigh:
Mam takie małe pytanie, nie chciałbym abyś źle je zrozumiał że się czepiam czy coś w tym rodzaju: ale czy uważasz że cwiczenie agresywne na treningach przy znanym ataku uke i znanym (mniej więcej czasie ataku uke) i przy agresywnem i siłowym wejściu Shitei powoduje że zbliżasz się do realności? Oraz przepraszam że zadam to pytanie ale na ilu treningach ćiwczyłeś Aiki z osoba posiadającą też 10 letnie doświdczenie która atakowała cię nie kurtuazyjnie tylko realnie tak jak się to robi w jego SW(mając podczas ataku adreanlinę na poziomie walki pucharowej w jego stylu)?
Przepraszam za jeszcze jedno pytanie ale powiedz proszę gdzie można poćwiczyć CombatAikido i pod jakim senseiem , chętnie bym wziął udział w takim stażu i się czegoś nowego nauczył.

Osu.

nie wiem czy w tej chwili sie zemnie śmiejesz ale odpowiem szczeże
z uke o 10 letnim i więcej stażem ćwicze na każdym treningu np moja siostra sensei PW, mój głowny instruktor sensei WP, sensei SP, sempai TR, sempai PSz. ćwicząs z tymi ludzmi nigdy bnie jesteś pewnien jak cie zaatakują ponieważ robia takie psikusy typu podchodzi mauderzyć prostym i... kopie ale to nie przez złośliwoć tylko po to aby nauczyć cie reakcji na różne ataki nieraz było tak, że dostałem ale naczyło mnie to trzymać dystans.
nie sondze żeby miał wtedy adrenalina na pozinie takim jak w czasie walki na ulicy ale to chyba lepiej niż żeby łapał mnie za reke i żebym dokładnie wiedział co mam w tym czasie zrobić
Ja ćwicze w sekcji w Jarosławiu u senseia W. Pikora jeżeli chcesz dowiedzieć sie cos o stażach to wejdz na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ale jeżeli chciałeś poprostu sieze mnie pośmiać to zycze miłej zabawy :)
Bedzie organizowany stażna wakacjach tydzień nad jeziorem Glinka
4-10 lipca 3 treningi dziennie
830 - 915 tr. sprawn. i wytrzym.

1200 - 1330 tr. combat aikido

1630 - 1800 nóż i inne niebezp. przedm

i jeszcze jedno do szczepana kolega wysłał mi fajny tekst it is special for you:

"To tylko oni żyjący w monotonii
Oni, to tylko oni i nic nie zostanie po nich
Oni, każdy kolejny to anonim
To tylko oni, brak celu oczy im przesłonił
To tylko oni !

Ślepi i niemi bo zagubieni w beznadzieji
Zamurowani w scenerii miejskich arterii niczym w celi
Przy czym zamiast przyczyn widzą tylko cień na ścianie
A nie to co jest na pierwszym planie
Panowie, panie skamieniali cali
Sami w sobie zakłamani, popatrz na nich
Eliminowani zanim wogóle na nich wypadnie, dokładnie "

to tekst piosenki ale myśle że wnioski wyciągniesz chociaż chyba nie bo "jedyna słuszną drogą jest aikikai"
  • 0

budo_sigh
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 98 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kita:: to wejdz na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ale jeżeli chciałeś

Niestety nie potrafię się polączyć z tym adresem. Może przejściowe kłopoty. Jezeli nie to podaj e-mail pod którym można się z organizatorów skontaktować.

Osu.
  • 0

budo_gambit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dyrekcja ZOO prosie o nie karmienie trolii :) :) :)
  • 0

budo_kita
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

spróbuj jeszcze raz :] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_ww60
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 253 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

MAsz jakieś linki z filmami Combat aikido?? Chciał bym to zobaczyć...
  • 0

budo_blackgirl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 456 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ww60, z tego co wiem to jak znajda sie chetni do zgrania takowych z vhs to na stronie sekcji kity maja byc, tylko kiedy to nastapi? tego nie wiedza nawet najstarsi indianie...
  • 0

budo_kita
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

że tak powiem działania już są wtoku i filmiki beda dostepne w najbliższym czasie :)
  • 0

budo_blackgirl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 456 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kita slonko ... ja bym tego taka pewna nie byla, skoro jeszce zdjecia z tamtego roku czekaja :> (aczkolwiek z tego juz sa :D wiec postepy widac ;) ;p)
blackgirl (czepliwa ;) )
  • 0

budo_kita
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no bo juz sądziałania podjęte i filmiki ukaża sie w najblizszym czasie wiem bo uradziliśmy to w męskiej szatni :P :P:P juz jeden z nas sie tego podją ;];];];]
  • 0

budo_akira bayushi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 250 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Tak nawiażę jeszcze do shudokanu bo od niego zaczeła sie dyskusja na temat combat aikido itp skąd właściwie pochodzi shudokan bo tak wczytujac sie pobierznie co prawda w historię stylu to mam wrażenie że jest to produkt rdzennie Angielski stworzony przez soke Strattona który uczył sie aikido yoshinkan od pana Thamby podczas swojego pobytu na Malezji i kiedy wrócił to założył Shudokan Aikido i zaczoł go firmować swoim nazwiskiem i tytułem soke ze stopniem 10 dan. Po śmierci soke głową shudokanu został obwołany pan Thamby a do shudokanu zaczeły przenikać treści z klasycznego yoshinkanu, nazewnictwo + zmiany np w kihon dosa oraz w wymaganiach na stopnie.Czy byłby ktoś łaskaw wyjasnić mi te zawiłości mimo że nie dotyczą one bezpośrednio problemu skutecznosći. A i jeszcze jedno takie dla mojej ciekawości zupełnej wie ktoś u kogo uczył sie i otrzymywał stopnie pan Thamby
Pozdrawiam
  • 0

budo_jirzynek
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wg informacji ktore znalazlem na stronie naszej sekcji Thamby uczyl sie u Gozo Shiody i judo u Mifune wejdz sobie na

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

i tam sobie poczytaj wiecej o nim i shudokanie

pozdrawiam
  • 0

budo_akira bayushi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 250 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Jirzynek czytałem i stąd moje pytania bo w histori Shudokanu jest tylko wspomniane że z powodów politycznych i finansowych Thamby odseparował sie od Shiody jaki wtedy miał stopień i jaki stopień miał wogóle w Yoshinkanie pan Stratton to raz a dwa skoro pan Stratton był wierny swojemu nauczycielowi panu Thamby to skąd stopień 10 Dan i tytuł soke ?? Pozdrawiam
  • 0

budo_taisho
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie 10 lecz 9 dan. Rozpropagowal Shudokan w Europie i nie jest to jego produkt, chociaz prowadzil go na swoj sposob. Ktos inny zrobil to samo w Australii (tez na swoj sposob). Po smierci Soke Strattona Europa wrocila do korzeni w Malezji i to cala historia. Na temat jego stopni co i kiedy to trudno mi powiedziec. Wiem tylko ze 1 dan mial przyznany od dziadka.
  • 0

budo_sigh
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 98 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sensei Eddy Stratton miał 3 dana w Yoshinkanie nadane przez Gozo Shiodę. Certyfikaty na pierwszego i drugiego dana miał podpisane przez Morihei Ueshibę ponieważ jeszcze wtedy Kancho nie podpisywał samemu certyfikatów. Sensei Thamby Rajah miał 4 dana w Yoshinkanie, zdawał egzaminy przed samym Kancho Shiodą podczas swojego pobytu w Japonii. Jest bardzo miłą i pełną pokoju osobą, nie zajmuje się polityką ale często pośrednio jest przez swoich uczni w nią wmanewrowywany.

Wspomniana australia (mniemam że chodzi o senseia Joe Thambu, jest najmłodszym nie japończykiem który zdał przed Kancho Shiodą egzamin na 5 dana) ma tylko nazwę zaczerpniętą z tradycji tego że Dojo Thamby Rajah sensei w którym Sensei Joe Thambu zaczynał trenować nazywało się i nazywa się Shudokan Dojo (nazwa dojo została nadna przez Kancho), natomiast formalnie są częścią IYAFu.

Osu.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024