wprowadzanie w zycie zasad BRUCE'A LEE
Napisano Ponad rok temu
jestem leworeczny i prawa pozycja to dla mnie cos nowego. tylnej reki praktycznie nie zadawalem do wykonywania uderzen, a ze zbijaniem ciosow lewa reka (tylna) to tak slabo mi szlo.. natomiast prawy prosty w prawej pozycji jest u mnie silniejszy niz lewy prosty w lewej pozycji.. ale prawy prosty w prawej mam wolniejszy niz lewy prosty w lewej (lopatologiczne wyjasnienie)..
kopniecia doberze mi sie wykonywalo - glownie boczne/side/yoko, a mawashi tylko okazyjnie - lewa noga tez prawie nie brala udzialu w czynnej walce.
spodobalo mi sie kopniecie yoko na golen.. nie robilem go na full, tylko na kontakt - troche zdarlem kumplowi skore..
aha.. partner trenuje kicka, a ja jj (kiedys troche boksu).. no i tak to mniej wiecej wygladalo..
musze pocwiczyc prawy prosty.. lewa reką fajnie sie zbija garde przeciwnika w dol, albo uderzenia zbija sie w dol i wyprowadza kontre prawym prostym..
trudne to.. ciezko parowac ciosy reka znajdujaca sie z tylu.. ale nikt nie mowil ze bedzie latwo..
tak to wygladalo.. jakies sugestie?
Napisano Ponad rok temu
czy ktos z Was probowal walczyc w stylu BL? tzn chodzi mi glownie o garde - prawa(mocniejsza) reka z przodu i wiekszosc technik zbijac lewa reka..
jakie efekty?
ciezko jest.. chodzi mi o to, czy probowac tak walczyc i z czasem beda lepsze efekty, czy poprostu olac to i walczyc klasycznie..?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Agrawa ma rację.Wszystko zależy od okoliczności.Pamiętaj,że JKD to koncepcja i to że Bruce walczył w prawej pozycji było jego wyborem.Często jest tak, że ktoś uczy się przez wiele lat w lewej, apotem chce od razu mieć wyniki w prawej pozycji, bo tak jest w JKD.
Nie tędy droga.Przecież JKD to nie jest tylko prawa pozycja walki.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
no i u mnie to wlasnie taki eksperyment byl
ktos z Was probowal?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tam bruce mowi o tm, zeby nie zgapiac z innych.. ale chyba zalozenia sa te same (i tu wlasnie prawa pozycja)..
mozemy przeciez trenowac u jednego trenera (np kickboxing), kazdy z nas bedzie mial swoj styl walki... chociaz korzenie beda identyczne..
poki co - nawalam w prawej... jako taki "badajacy" cios, to prawy jest ok.. ale te zbicia lewa.. oj duzo pracy trzeba..
Napisano Ponad rok temu
Jak juz cos o Bruce Lee to podam link strony ktorej jestem wspultworca >>> [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [ strona oczywiscie o Bruce Lee ]
Mile widziana ocena itp. [ dodam ze strona jest caly czas unowoczesniejaniana ze tak powiem, teraz jest juz w projekcie pare zeczy tylko do wykoncznenia i powstanie pare nowych dzialow :]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
program o SW w tvp1 pn 20:15
- Ponad rok temu
-
Jasiek Mela
- Ponad rok temu
-