Dlaczego w Karate kyokushin wprowadzono light kontakt??
Napisano Ponad rok temu
Mam na myśli głównie zawody w Sandomierzu, ale też ciekawi mnie, jak w ogóle prezentują się tego typu zawody.
A, i może ktoś pamięta jak walczył w Sandomierzu gościu z Nowego Targu? Ostatecznie był drugi w kat. -75kg.
Napisano Ponad rok temu
A jak sobie wyobrazasz dwoch 14 latkow okladajacych sie w knockdown? Przeciez to smierc na miejscu. Ilosc startujacych drastycznie by spadla, zaczelyby sie procesy o odszkodowania, oigolny burdel i zamieszanie. LC i Clicker sa po to by dzieci i niepelnoletni nic sobie nie zrobili.Według mnie powinno sie zlikwidowac clicker i light kontakt poniewaz to wypacza kyokushin jedyna rzecza ktora jest w tym pozytywna jest fakt samego uczestniczenia w zawodach i wyjscie na mate ale co na daje wyjscie na mate jesli nie mozemy przeciwnika mocniej uderzyc bo zostaniemy zdyskfalfikowani kto chce sie zapoznac z regulamin light konatak to zapraszam na stronę [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczacych chcących w ten sposób walczyć nie jest mniej a więcej.
Natomiast faktem jest ze gdyby to robic bez ochraniaczy to wypadek gotowy i duże pretensje rodziców itp.....
Jeszcze raz zapyta - czy mamy ponownie odkrywać istnienie "bieguna pólnocnego??" - przecież w Japonii takie walki dla niepełnoletnich prowadzi sie od wielu lat - właśnie w ochraniaczach. Nawet odbywają sie zawody o randze Mistrzostw Japonii Juniorów (junior w ich znaczeniu - osoba poniżej 18lat) - gdzie walczą z podziałem na kategorie wagowe no i w ochraniaczach obowiązkowych włącznie z kaskiem na głowę. Podobnie rzecz się ma do osób nazwijmy ich seniorami starszymi. I JUŻ!
Podsumowując dla mnie tego typu walki nie mją nic wspólnego z kyokushin. Nie mniej sa jakimis tam przepisami - tyle tylko że trzeba wcześniej nauczyc sędziów regół takiej walki no i przede wszystkim walczących!!!!!!!!!!!!! Czego zbrakło podczas tych wszystkich zawodów.
Tutaj pokłonie się w stronę Warszawy i kilku sensei - którzy próbowali taki system wprowadzać od kilku lat - i ich szkolenie poszło w tym kierunku - niektórzy młodzi zawodnicy poruszają sie w tych przepisach całkiem nieźle. Ale w dalszym ciągu jest to odległe od kyokushin - raczej bliższe formułą kick-boxingu tyle że bez uderzania rękoma w głowę. Nie mniej robota zrobiona niezła. Zresztą jak taki system próbowali wprowadzać byli całkiem mocno krytykowani przez szefa kyokushin- no ale politycznie wszystko sie zazębiło i jakoś ich przemyślenia stały się pomysłem "kadry szkoleniowej komisji kyokushin". :-) [/url][/code][/quote]
Napisano Ponad rok temu
I tutaj maja dużą rolę do odegrania szefowie klubów ,którym PZK nic nie daje tylko ciagle woła.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak dzieciaki maja sie przygotowywac do startow w seniorach, jesli zupelnie zabronisz im walki?
Przeciez nie cwiczac kata...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla ludzi z kyokushin WKF to przeciwny kierunek szkolenia i chyba nik nie chiał by lizac loda przez szybe tylko mieć go w ustach.A szyba to WKF ,gdzie nie można uderzyć.
Podczas MP Juniorów w Kaliszu ludzie z KK byli dyskwalifikowani za nadmierny kontakt więc co to cza karate gdzie nie można uderzać?
Napisano Ponad rok temu
W obawie o kontuzje, o osoby niepełnoletnie (14 latkowie rowniez ) mozna przeciez walczyc w ochraniaczach (była juz o tym mowa nie raz ), ale skoro trenujesz Kyokushin to walka jest w knockowna nie w innej ...
Liczymistrz, poaz tym to troche przesadzasz, bo od tylu lat jest knocdown w Polsce i jakos nic nikomu sie jescze niestało, a liczba startujacych znacznie wzrosła...w ogole liczba osob trenujacych kontaktowe , przekrojowe sztuki walki wzrosła zarowno w Polsce jak i na swiecie.
Daric w Kyokushinie Pzk to niemozliwe , aby inne style brały udział ,nawet Kyokushin , tyle zepodlegający innej organizacji swiatowej.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
help..
- Ponad rok temu
-
Dodatki do Karate - pomysły Senseia
- Ponad rok temu
-
Dystans 0_o ?! i pekość technik kopanych.
- Ponad rok temu
-
Waldek Nogalski i jego zwiazek
- Ponad rok temu
-
Oyama czy Kyokushin
- Ponad rok temu
-
IX MISTRZOSTWA POLSKI SENIORÓW W KARATE - Piekary Ślaskie
- Ponad rok temu
-
(Nie)moc karate?