praca nog
Napisano Ponad rok temu
to moja pierwsza wypowiedz na forum.
pytanie do rzeczowych gosci: single sinawali, redonda, double sinawali itp itd + nieskonczona liczba drills, ktore wykonujemy w polaczeniu z praca nog ... i teraz pytanie - kraze wokol partnera i najwygodniej sie to robi z przekrokiem. tutaj sie wszystko we mnie buntuje, bo latka kyokushin, boksu i kickboxingu ucza, ze jak skrzyzujesz dolne konczyny, to obudzisz sie dopiero na ziemi. jak sie do na to zapatruja spece od fma?
sam zapytam mojego guro dzisiaj na treningu, ale ciekaw jestem innych (rzeczowych) uwag.
pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Tak jak napisalem w powyzszym posicie - poszukaj ludzi od Kalis Ilustrisimo Floro Fighting Systems...
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem specem od MA. Ćwicżę Modern Arnis od niedawna ale z tego co je zdążyłem poznać nie kojarzę aby kazali mi poruszać się z krzyżowaniem nóg. Owszem jest przejście przez "zero" (tak u nas nazywają dostawienie nóg) ale jest to jedynie moment i to raczej teoretyczny, poza tym "krok dostawny" (bez łączenia nóg). Podobnie jak ty ja wcześniej ćwiczyłem kyokushin i we mnie raczej sie wszystko buntuje, że od razu nie trafiłem na modern arnis.
Nie słuchaj Kenjiro, (bedę musiał chyba porosić moderatora o wykasowanie jego dwóch ostatnich postów :wink: ) ćwiczysz u ucznia Remy'ego więc nie masz co szukać kogoś lepszego (bo nie znajdziesz )a o te nogi poprostu dopytaj i podejrzewam, że wszystko się wyjaśni.
Pozdrawiam sympatyków MA z Chicago.
Napisano Ponad rok temu
Nie słuchaj Kenjiro, (bedę musiał chyba porosić moderatora o wykasowanie jego dwóch ostatnich postów ) ćwiczysz u ucznia Remy'ego więc nie masz co szukać kogoś lepszego (bo nie znajdziesz )
Bo bana dostaniesz... :wink:
A tak na serio, to nie liczy sie nazwisko a to co czlowiek soba reprezentuje. Na semianria z Floro w USA ostatnio wiele osob z innych FMA przychodzi, z doswiadczeniem 15-20 letnim, no i wynik sparingu jest zawsze taki sam Zgadnijcie jaki... 8)
Napisano Ponad rok temu
Przekrok w sztukach walki jest stosowany głównie przy skracaniu lub wydłużaniu dystansu.W półdystansie ma rzadkie zastosowanie, chyba że jest to np silat.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
podrowienia
McCoy
Napisano Ponad rok temu
To byl pierwszy dzien Radka u Raya...
Napisano Ponad rok temu
Chętnie bym się do Ciebie wybrał i zobaczył ale niestety na razie cały wolny czas muszę poświęcić na swój system (a nie mam go za wiele) i droga do Ciebie bardzo daleka.
Napisano Ponad rok temu
Elastico to takie bujniecie w tyl, jednakze odchyleniu ulega cale cialo od bioder w gore. Retirada - to cofniecie wykrocznej nogi z odchyleniem ciala w roznych kierunkach i kontra z krokiem lub bez.
To glowne zasady poruszania w kontrach.
Przy ataku bezposrednim uzywany jest krok zblizony do szermierczego.
To tak pobieznie na ile pozwala slowo pisane... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Elastico samo w sobie jest uzywane jako pojedyncza technika przeciw plytszym atakom, retirada - glebszym.
To sa kontry i ataki (z perspektywy nog).
Poruszanie samo w sobie jest takie samo jak chodzenie i bieganie
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że opis Kenjiro jest analogiczny do Palit-Palit. Wiesz o co chodzi!
Napisano Ponad rok temu
W porównaniu z tym co ja robię troche sie jednak różni, pomimo dużego podobieństwa jak napisał zax. Ważne są wejścia i odejścia w lini, króluje jednak chodzenie po trójkącie - a więc przede wszystkim zejścia po skosie z linii ataku z jednoczesnym skróceniem lub wydłużeniem dystansu (odejście poza zasięg broni lub wejście "pod rękę").
Czy u ciebie "zasada trójkąta" tak charakterystyczna dla wielu styli FMA nie występuje czy raczej ma drugorzędne znaczenie? (chyba że źle zrozumiałem opis retirady i to cofnięcie nogi idzie nie koniecznie prosto do tyłu ale po skosie i to byłoby właściwie to samo)
Napisano Ponad rok temu
Istnieje jeszcze kilka innych manewrow np JohnSilver - zejscie skos/tyl poza zasieg broni przeciwnika jednoczesnie nie tracac wlasnego...
We Floro i podejrzewam ze w oryginalnym Ilustrisimo same techniki zejsc i praca nog sa ograniczone w swojej ilosci a wiekszy nacisk polozony jest na poolaczenie ich w kombinacje i odpowiedni timing...
Samo w sobie "chodzenie po trojkacie" przynajmniej na moim poziomie wiedzy nie jest jakos mocno eksponowane...
Napisano Ponad rok temu
Proszę następne osoby o scharakteryzowanie pracy nóg w waszych stylach. Czekam na konkrety o Doce Pares, Combat Kalaki :wink: i o wszystkim filipińskim co tylko robicie.
Czas rozruszać to forum i pokazać, że coś wiemy o FMA i to nie jest tylko puste stukanie kija o kij.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytanko uzupełniające: Nie spotkałem się z określeniem "diament". Czy dobrze wnioskuję, że jest to chodzenie po sześciokącie czyli można przyjąć to jako pewnego rodzaju rozwinięcie trójkąta czy też jest to może coś całkowicie innego :?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sayoc clip
- Ponad rok temu
-
ESTOKADA
- Ponad rok temu
-
Seminarium SAYOC KALI
- Ponad rok temu