Kyokushin a Shotokan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
OSU!
Napisano Ponad rok temu
u nas w klubie mae geri jest mozna powiedziec nieoficjalnie podzielone na dwie wersje
mae-geri ke-komi --> penetracja przeciwika, z reguly wykonywane jako technika konczaca kombinacje; odpowiednik gyaku-zuki
mae-geri ke-age --> szybki snap, na poczatku kombinacji; odpowiednik kizami-zuki
pozdrawiam!!
Michal
Napisano Ponad rok temu
Yarek bodajze napisal, ze yoko-geri jest bardzo nieskuteczna technika ....
co to za bzdury i herezje !?
widziales Mistrzostwa z Tokyo z 94 i to piekne yoko (akurat mi nazwisko na smierc wylecialo - gosc byl znany bo pieknie kopal cos a'la oroshi) ??
skasowal jednym strzalem na jodan ...
wiele bylo takich sytuacji ... ale do tego trzeba ladnie wychodzic z biodrem, a nie jakies tam pitu-pitu ...
uwazam, ze yoko jest swietna technika, i dobrze wykonane zaskakuje ...
najlepszego, Mirek
Napisano Ponad rok temu
Napisałem, że yoko geri keage z shotokanu to totalnie nieskuteczna technika i stoje przy swoim.
Tak w ogóle ta technika nie ma niczego wspólnego z yoko geri z kyokushin, zwanego w shotokan yoko geri kekomi.
Napisano Ponad rok temu
no skoro uzywamy (po czesci zapomnianych juz zreszta) keage i kekomi .. no to laskawie po czesci sie zgadzam ...
podsumowujac - uwazam ze w kyokushin yoko geri jest ok...
no, to tyle ..
aaa, i nie zacietrzewiajcie sie Panie ....
toc to tylko dysputy ....
Napisano Ponad rok temu
A istotnie yoko geri i yoko geri po obrocie naruszyło nie jednego zawodnika w kyokushin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
TY RACZEJ OPISUJESZ YOKO-GERI,a NIE MAE-GERI...ysle ze w mae-geri roznice moga wystapic nawet w tym samym stylu, sposob w jaki 'my' wykonujemy mae-geri na treninach wyglada nastepujaco:
stajac w pozycji przedniej z lewa noga z podnosimy tylna noge podkurczajac jednoczesnie stope do uda palce zadzieramy do gory tak zeby kopnac podbiciem, kolano powinno byc uniesione jak najwyzej i powinno selowac w brode napastnika. To co nastepuje po tym zalezy od tego czy kopiemy keage czy kegomi, osobiscie wole pchniecie biodra.
Warto zaznaczyc ze w identyczny sposob zaczynamy kopniecie mawashi-gehi i ura-mawashi-geri
a i jeszcze moj styl to shotokan ale z duzymi wstawkami shito-ryu
Napisano Ponad rok temu
TY RACZEJ OPISUJESZ YOKO-GERI,a NIE MAE-GERI...
nie to jest mae-geri ktore tez moze byc z wmachu lub z pchnieciem biodra
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kiedys przyjechal do nas na oboz kyoka koles z shotokanu - i robil oczy, ze nikt nie wie, co to kekomi i keage (ja wiedzialem, bo sobie przeczytalem jakas ksiazke, Milkowskiego chyba)...
u nas maegeri to bylo kekomi od poczatku do konca i wiekszosc nawet nie wiedziala, ze jest cos takiego, jak "kekomi" - tylko kopala takie "wbijajace" maegeri
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po jakiś 5 latach treningu przestaje się zwracać uwagę na takie szczegóły. Według mnie różnice w wykonywaniu technik nie mają najmniejszego znaczenia
I tak, i nie. Są jednak ewidentne różnice między stylami, takie jak wysokość pozycji, ustawienie pięści przy tsuki czy wprzewaga wysokich lub niskich kopnięć. Mnie też to interesuje, więc postawiłabym jeszcze raz pytanie z początku wątka, dodając do Shotokanu i Kyokushinu jeszcze Shorin-Ryu.
Np. jako wyróżniające Shorin-Ryu podaje się ustawienie pięści podczas tsuki - pięść jest skręcona pod kątem 45 stopni (taka pięść jest na emblemacie Shorin-Ryu).
A poza tym witam 8)
Napisano Ponad rok temu
garda teoretycznie jest naprzemienna, chociaż to nie ma znaczenia, bo garda w karate jaka jest każdy widzi...
można złapać gościa za szmaty i przewrócić, byle to nie przeobraziło się w szarpaninę, limit jest chyba 5 sekund
również witam
Napisano Ponad rok temu
w shorin-ryu - nie ma rozroznienia na keage i kekomi przy żadnym kopnieciu, nie ma ura mawashi, generalnie kopniecia wykonywane sa palcami, natomiast jak powiedzialem na poczatku ulica to weryfikuje :-) , chociaz jak ma sie buty na nogach :twisted:
z roznic pomiedzy shotokan a shorin to z mojego osobistego doswiadczenia moge powiedziec, ze nie przywiazuje sie takiej skrupulatnej uwagi czy stoje tak czy tak czy moze powinienem stope miec 2 cm dalej a kolano bardziej zgiete itp, mam nadzieje, ze w maire jasno sie wypowiedzialem
a ushiro geri kopie sie jeszcz einaczej niz w shotokan, bardziej pod katem i raczej krawedzia a nie pieta (uogulniajac takie yoko do tylu lekko pod katem)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Perfekcyjne techniki
- Ponad rok temu
-
KT(ITKF), a Shotokan(WKF)
- Ponad rok temu
-
Knockdown - pytanie do zawodnikow
- Ponad rok temu