Kyokushin a Shotokan
Napisano Ponad rok temu
dlatego zgadzam sie w zupelnosci z jarkiem
Napisano Ponad rok temu
yoko byc moze, nigdy nie umialem keage kopnac i chyba dalej nie umiem bo nie mam ochoty sie tego uczyc poza egzaminami ale podzial na keage i kegomi wydaje mi sie bardzo potrzebny w przypadku ushiro-geri i mea-geri i moje slowa sa poparte treningami Combat 56 i Jiu-Jitsu czstej samoobrony, bo skoro tam to rozrozniaja to jest potrzebnea jeszcze cos dodam od siebie a propos podzialu yoko shotokan, dla mnie to juz jest taki stopien wydumania, ze glowa boli, totalnie bezsensowny podzial i kompletnie bzdurna technika - yoko geri keage, no ale nastepcy funakoshiego lubili pokombinowac i dodac cos od siebie :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w zasadzie najpierw należałoby zapytać co rozumieszprzez karate bojowe? wg mnie karate bojowe trzeba by określić jako do użytku w wojsku i innych służbach czyli combat. To taka moja mała dywagacja.
Karate w zasadzie można podzielić na dwa nurty : sztuka samoobrony i sport. O ile pierwsze raczej dotyczy karate okinawańskiego, to drugie dotyczy całej reszty stylów, zresztą w karate okinawańskim też występuje rywalizacja sportowa ale nie ona większego znaczenia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Perfekcyjne techniki
- Ponad rok temu
-
KT(ITKF), a Shotokan(WKF)
- Ponad rok temu
-
Knockdown - pytanie do zawodnikow
- Ponad rok temu