Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kyokushin a Shotokan

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

budo_druid
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 995 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kyokushin a Shotokan
a jeszcze cos dodam od siebie a propos podzialu yoko shotokan, dla mnie to juz jest taki stopien wydumania, ze glowa boli, totalnie bezsensowny podzial i kompletnie bzdurna technika - yoko geri keage, no ale nastepcy funakoshiego lubili pokombinowac i dodac cos od siebie :-)
dlatego zgadzam sie w zupelnosci z jarkiem
  • 0

budo_stealthninja
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 67 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a jeszcze cos dodam od siebie a propos podzialu yoko shotokan, dla mnie to juz jest taki stopien wydumania, ze glowa boli, totalnie bezsensowny podzial i kompletnie bzdurna technika - yoko geri keage, no ale nastepcy funakoshiego lubili pokombinowac i dodac cos od siebie :-)

yoko byc moze, nigdy nie umialem keage kopnac i chyba dalej nie umiem bo nie mam ochoty sie tego uczyc poza egzaminami ale podzial na keage i kegomi wydaje mi sie bardzo potrzebny w przypadku ushiro-geri i mea-geri i moje slowa sa poparte treningami Combat 56 i Jiu-Jitsu czstej samoobrony, bo skoro tam to rozrozniaja to jest potrzebne
  • 0

budo_hebi
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A jak to jest z tym podziałem karate na bojowe i sportowe?
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

hebi
w zasadzie najpierw należałoby zapytać co rozumieszprzez karate bojowe? wg mnie karate bojowe trzeba by określić jako do użytku w wojsku i innych służbach czyli combat. To taka moja mała dywagacja.
Karate w zasadzie można podzielić na dwa nurty : sztuka samoobrony i sport. O ile pierwsze raczej dotyczy karate okinawańskiego, to drugie dotyczy całej reszty stylów, zresztą w karate okinawańskim też występuje rywalizacja sportowa ale nie ona większego znaczenia.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024