Chodowla tykw!
Napisano Ponad rok temu
Jak widać na moim zdjęciu... przetrwa wszystko, nawet kwaśne deszcze czarnego śląska :wink: !!! Tylko trzeba go przed zimą wyciąć w pień! Archon, nawet gdybym chciał to bym niemógł Ci dać nasion bambusa, z przyczyn naturalnych. Poprostu niema NASION! "Rozmnarza" się go poprzez przesadzanie kawałkó korzenia.Pytanko : Czy bambus przetrzyma zime w ogrodzie ?
Luzik Panowie!!! Jak już chyba wspominałem, gdy tykwy zdrewnieją, spokojnie mogę Wam przesłać "sprawdzone" nasionka
Napisano Ponad rok temu
A co do bambusa, to wim...po to sie poprawilem ,bo pierwszy post brzmial tak jak bym chcial "domniemane" nasiona bambusa...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mianowicie:
Bottle gourd ( Lagenaria siceraria var.clavata)
Other names: Edible bottle gourd, edible calabash Gourd, Cucuzzi, Guava bean, Opo, Yugao (Japanese), Po Gua, Bu Gua, Poo Gua, Peou Qwa, kwa kwa, Hu Gua, Hu Lu Gua, Hu Lou Gua (Chinese), upo (Filipino), bau (Vietnamese), dudhi, lauki (Indian)
najtansze jakei widzialem [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] to jakies 10$ za 60 nasion plus jakeis 8$ kolejnych za wysylke. w sumie jakbysmy sie jakos zrzucili to mozemy zamowic sporo nasioneksow.. a jakby ktos byl rdzennym amerykaninem to cyba tam by byl jakis upust:)
ale jezcze mi przyszlo do glowy ze moze czyjs mestre z brazyli albo co moze by podrzucil nasionek bo u nich to raczej powszechna roslina nie?
a jeszcze smeiszna sprawa bo w wieskzosci miejsc jest napisane ze wystepuje w azji i afryce (z tego co wiem brazylia jest w ameryce pld)
Napisano Ponad rok temu
u nich to odobno chwast jest , hmmm...ale te na fotce (z linka Bencao) wydają mi się całkiem małe :?ale jezcze mi przyszlo do glowy ze moze czyjs mestre z brazyli albo co moze by podrzucil nasionek bo u nich to raczej powszechna roslina nie?
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
zdjecia inne jakby co:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
te zdjecia chyba nie pochodzą z hodowli Bencaohhmmnn wiecie moge sie nie znac ale te owoce tykwy które wychodował Bencao wcale nie wyglądają na małe... 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zdjecia niedlugo bo wlasnie jestem po naprawie kompa (niby plyta byla schajcana a jakos teraz na niej dzialam:) i dolozeniu twardego dysku - dlatego nie wiem czy zaloze nowy temat ale czy ktos z was ma spory zbiorek mp3? bo ja jak uporzadkuje swoj to bym jeszcze poszperal czego nie mam i sie powymienial..to tak a propos
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dla porównania uieściłem w środku czerwoną cabase
Napisano Ponad rok temu
campo tylko dbaj qrde o nasionka! 8)
Napisano Ponad rok temu
Kto jeszcze chce nasionka palec pod budke...
Campo...podeslesz pare co nie ?? :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
czy są jakieś zawody w CAPOEIRA
- Ponad rok temu
-
PYTANKO:jj + capo?!?!
- Ponad rok temu
-
atabaque - jak grac?