Chodowla tykw!
Napisano Ponad rok temu
Stary... gdy ja zostawisz w suchym miejscu to NIEMA PRAWA żeby zgniła. A gdy zdrewnieje to nawet drążyć niebędzie trzeba (bo to sama skorupa jest), tylko wystarczy papierem ściernym przelecieć w środku.
Napisano Ponad rok temu
Kiedy tylko zacznie mi cos wychodzić, to czemu niecangoro to moze zaczniesz sprzedawac beri? jakis handelek na boq ? ;]
dzieki, to wlasnie chciałem usłyszeć tegoroczne zbiory beda schłyNigdy w życiu nieotwieraj tykwy zanim ona niezacznie grzechotać!!! (no chyba, że ją chcesz zjeśc )
choć, po wydrązeniu natychmiast po zerwaniu tez wychodzily Pewnie była przez to lekko zniekształcona. (krawedzie sie pozapadały podczas schniecia). Mam nadzieje, ze w koncu wyrosnie cos, na czym bedzie mozna pograć
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
jak wroce to moze napisze cos wiecej
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze, roślina niema kontaktu z glebą i nie będzie gniła gdy na przykład przez kilka dni pada deszcz (bo jakby niebyło rusztowania to by w błocie leżała).
Po drugie, skoro z roślinki wyrastają ogromne ilości "wąsów czepnych"(niewiem jak to się fachowo nazywa, ale myślę, że wiecie co mam na mysli ) to raczej poto aby roślina mogła się piąć po jakimś rusztowaniu.
pozdrawiam
PS. Niemartw się o nasionka Bencao, zawsze mogę Ci podesłać!
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
(jak brat wróci z urlopu z aparatem to wrzuce foto )
Napisano Ponad rok temu
A co powiecie o ucinaniu pomniejszych owoców lub przykracaniu roslimy aby wiecej soków szło do wiekszych Tykw ?
Mam na mysli m.in. ucinanie stożka wzrostu. Wtedy kazda roslina sie rozrasta w szerz i mocniej ukorzenia.
Beny.. obawiam sie, za nasze nasiona trzeba bedzie wymienic w przyszłym roku na Lagenaria Vulgaris
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozniły sie zasadniczo owocami i kształtem liści. Jedne byly okragłe i pokryte burchlami, inne rownierz okragle ale o gładkiej powierzchni i żółto zielone. Trzecia , to owoce o gładkiej powierzchni, i kształcie lekko wpadajacym w trojkat. Z uwagi na to , ze walsnie ten trzeci rodzaj byl najwiekszy.. z odzyskanych nasionek zasadzilem tylko te w tym roku.
Coraz bardziej jednak dochodze do wniosku, ze moje nasionka sa do d...
Na nowy sezon postaram sie o Vulgaris.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jeden h.. tzn. ch.. :wink:Nie, zebym sie czepial, ale co do tematu - roslin sie nie hoduje, tylko uprawia. A "hodowla" pisze sie przez 'h' :wink:
genosha wg Ciebie poprawnie jest "wyuprawiałem sobie roslinkę", czy "wyHodowałem sobie roślinkę"?
PSsss. lukij na 5pkt regulaminu :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nie, zebym sie czepial, ale co do tematu - roslin sie nie hoduje, tylko uprawia. A "hodowla" pisze sie przez 'h' :wink:
czepiasz sie
Napisano Ponad rok temu
Co do regulaminu to fakt, ale jak jest taki ortograf w temacie i nikt nie zwraca na to uwagi, to mnie skreca [a moze ktos zwrocil, szczerze mowiac nie czytalem calego tematu].
Napisano Ponad rok temu
Ludzie... zamiast pieprzyć o ortografi idźcie lepiej pohodowac seks sobie!
Napisano Ponad rok temu
Wszyscy olejmy poprawnosc jezykowa i stanmy sie analfabetami, co za roznica :wink:
No ale juz nic nie mowie. Wtracilem sie nie na temat, przepraszam, mozna znow prawic o botanice.
Napisano Ponad rok temu
I niewypowiadaj się lepiej w tym poście jak niemasz nic konretnego do powiedzenia!5. Uwagi o błędach ortograficznych czy interpunkcyjnych, oraz wszelkie słowne utarczki załatwia się listami prywatnymi.
Napisano Ponad rok temu
A to ten sam owoc dziś (10 sierpień)
(miarkę trzymam ok 15 cm przed owocem bo niemiałem dobrego dojścia do niego)
Miarka, którą widać na fotce ma 30 cm
Napisano Ponad rok temu
Campo...Stworzyles potwora !!!....................
ciekawe jak to by sie prezentowalo na tle bambusa ... :? ( :wink: )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
czy są jakieś zawody w CAPOEIRA
- Ponad rok temu
-
PYTANKO:jj + capo?!?!
- Ponad rok temu
-
atabaque - jak grac?
- Ponad rok temu