ODWROTNY REVERSE
Napisano Ponad rok temu
jak walczy sie z takim uchwytem...?
reverse i ostrze w strone wlasnego przedramienia..
moje wnioski:
- o niebo lepiej sie dzga niz tnie
- ostrze skierowane jest w kierunku dzgniecia - co jest pomocne przy wbijaniu noza w cel (powieksza sie dziura, a ostrze sie zaglebia - jakby polaczenie dzgniecia z cieciem..)
- ciecia - jedynie plytkie, sama koncowka ostrza - szpicem.. niby jest to od tepej strony, ale szpic jest ostry z kazdej strony
- pozycja - mi odopwiada tylko "szermiercza" - uzbrojona reka z przodu (np. prawa) i noga wykroczna ta sama co reka ( prawa noga)
- dobre do dzgniec z gory jak i z dolu - praktysznie rusza sie samo przedramie (staw lokciowy) - dzgniecie od dolu wyglada tak jakbysmy sami sobie wykrecali reke (hehe), ale jest bardzo szybkie i latwe do ponowienia
w ogole dzgniecia w reversie so duzo lepsze od dzgniec w uchwycie normalnym - sa silniejsze, a jak trafimy na cos twardego to nie rozwalimy sobie reki (lokcia)
zaraz ktos od uchwytu prostego zacznie mowic o zasiegu.. no i dobrze. w koncu to ma byc DYSKUSJA !!
to sa wyniki moich "analiz"
moze wypowie sie ktos bardziej ode mnie obeznany w tym temacie..
moze Kenjiro? pisales gdzies, ze cwiczysz ten uchwyt..
Napisano Ponad rok temu
też tak sobie myślałem kiedyś. w szafę wchodziło takie pchnięcie nieźle, ale już w sparingu niebardzo. ma przede wszystkim koszmarnie mały zasięg, a zasięg to wszystko!- dzgniecie od dolu wyglada tak jakbysmy sami sobie wykrecali reke (hehe), ale jest bardzo szybkie i latwe do ponowienia
gwoli ścisłości dodam że nie jestem absolutnym przeciwnikiem reversa w ogole.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym w bliskim dystansie jest wiecej mozliwosci w odwrotnym...
juz wiele, wiele napisalem i przegadalem na ten temat i nie chce mi sie prowadzic nastepnej zazartej dyskusji. Jesli ktos ciekawy, apraszam do mnie na trening. Juz niedlugo we czwartki beda zajecia poswiecone nozowi w mojej grupie JKD...
Napisano Ponad rok temu
ja osobiście często używam reversa bo mi po prostu wygodniej, lepiej się z tym czuję, naturalniej i swobodniej (bardzo liczy sie pewny chwyt o którym wspomniano). jednak przez to że jestem troche cienki to nie bardzo sobie radzę w sparingach. przy prostym uchwycie łatwiej zaskoczyć przeciwnika, łatwiej wyprowadzać nietypowe ataki pod różnymi kątami. w przypadku reversa i to jeszcze odwrotnego, tych ataków nie ma za wiele i liczy sie czysty timing i poruszanie. i tak powinno być, a nie że ktoś zna więcej "sztychów" i dlatego wygrywa. ja jednak ze względu na oczywiste braki w podstawach muszę się uciekać do kombinowania z jakimiś backcutami albo pchnięciami nietypowymi...
co do zasięgu, to faktycznie może nie jest on aż tak mały, ale trzeba bardzo wydatnie wychylać ciało, żeby troche tego zasięgu nadrobić, a w moim przypadku ma sie to nieciekawie do powrotu do pozycji równowagi przy chybionym pchnięciu.
szczerze powiedziawszy kenjiro BARDZO chciałbym zobaczyć, albo najlepiej odczuć ilustrisimo. będę polował na jakieś seminarium.
Napisano Ponad rok temu
u mnie jest ona bardziej bokiem do przeciwnika (porownujac do pozycji bokserskiej)
Kenjiro: jakies ulubione techniki??
u mnie: dzgnieci dolem w brzuch, dzrniecie gora w twarz - z dojsciem..
jak gosc bedzie blokowal dol, to przewaznie odslania gore.. a ruchy przy tej prostej (banalnej!!) kombinacji ogranicza sie do stawu lokciowego...
a jak reszta? co o tym mysli?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ODWROTNY REVERSE
jak walczy sie z takim uchwytem...?
reverse i ostrze w strone wlasnego przedramienia..
Dawno, dawno temu PiterM wstawił tego krwiożerczego linka
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Jak pisalem wyzej - trzeba pocwiczyc, inaczej sie nie da....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a postawa mniej frontalna właśnie dla zasięgu. ja chyba jestem koszmarnie wolny, bo gdybym stał tak jak mówisz, to dostawałbym cięgi od każdego.
Napisano Ponad rok temu
przy prostym uchwycie łatwiej zaskoczyć przeciwnika, łatwiej wyprowadzać nietypowe ataki pod różnymi kątami. w przypadku reversa i to jeszcze odwrotnego, tych ataków nie ma za wiele i liczy sie czysty timing i poruszanie. i tak powinno być, a nie że ktoś zna więcej "sztychów" i dlatego wygrywa. ja jednak ze względu na oczywiste braki w podstawach muszę się uciekać do kombinowania z jakimiś backcutami albo pchnięciami nietypowymi...
wydaje mi się że chodzi o to żeby wygrywać a wszystko ine to techniczne i taktyczne zagadnienia -jeden ma świetny timing i szybkosc więc do wygrania wystarcza mu jedna technika inny musi miec bogatszy reperuar i tyle
a co do rewerse (mo/ze ktos mi wytłomaczy czym się różni odwrotny- czyzby był jeszcze zwykły??) to ostatnio pod wpływem forum troszke poćwiczyłem a raczej pociołem mojego domowego wroga (pustego peta po pepsi na sznurku) tak trzymajac nóz,. jakie wnioski??
po pierwsze mozna tak walczyć :wink:
po drugie faktycznie dzgniecia sa mocniejsze ale jak dla mnie to ma znaczenie przy wbijaniu noza w drzewo (juz rzymskich legionistów uczono by nie wbijali gladiusa głębiej niz na dłoń bo po co)
po trzecie to swietny sposób na dobrze blokujacych przeciwników -nie trafisz w cel główny to tniesz poboczny czyli łapę
generalnie nie lubię (jednak stre nawyki są mocniejsze ) ale warto się nauczyć
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co z technikami/combosami ? macie jakies?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Juz pisalem o tym w innym topicu, ale tutaj powtorze...
Kobra pisze najprawdopodobniej o DUZYCH, dlugich ostrzach (sztyletach) - ponad 7 cali? Prawda? Czy mi sie zdaje?
Bo jesli mowimy o tak duzych gabarytach to we Floro FS uzywa sie wtedy zazwyczaj takze prostego chwytu zgodnie z zasadami operowania maczeta...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kobra powaznie mówisz o tym zmienianiu reki w trakcie walki (sparingu)???? juz się z tym, spotkałem u ....sienkiewicza ("...nawet do lewicy potrafił przerzucać...")
Pisze poważnie kooniu. A co do tej zmiany to nie jest to przerzucenie noża z ręki do ręki tylko szybkie przełożenie. Tak że noż nie traci kontaktu z dłońmi. Parę razy na sparngu udało mi się wyprowadzić po tym skuteczny atak.
Kenjiro napisał:
Przy obusiecznej glowni dochodzi mozliwosc wykonywania ciec przy reverse odwrotnym jak i innych pomocniczych rzeczy w zwarciu.
Juz pisalem o tym w innym topicu, ale tutaj powtorze...
Kobra pisze najprawdopodobniej o DUZYCH, dlugich ostrzach (sztyletach) - ponad 7 cali? Prawda? Czy mi sie zdaje?
Miałem na myśli długie ostrza, dokładnie tak.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sprzet do walki (Kooniowy)! - opis
- Ponad rok temu
-
Liga FMA
- Ponad rok temu
-
Ostre Iaito
- Ponad rok temu
-
Rope dart
- Ponad rok temu
-
ośmiokątny kij
- Ponad rok temu
-
Metalowy Bo-KEN
- Ponad rok temu
-
palka kontra noz
- Ponad rok temu
-
Czy w Szczecinie można pomachać kataną ?
- Ponad rok temu
-
Walka pałką w Warszawie GDZIE?
- Ponad rok temu
-
Stinger czy Kubotan ?
- Ponad rok temu