Dobre szkoły
Napisano Ponad rok temu
To może dla odmiany jednak ktoś odpowie na moja prośbę?
Ja, ja, mnie wybierz! Mnie!!
Z zastrzeżeniem, że polecam tylko to, co widziałem i pomacałem, w Warszawie mogę polecić:
- Modliszkowców,
- Chuojiaofanzi,
- Nas
Przyczyny są z grubsza te same: po prostu w każdym przypadku jest to autentyk, uczony pod nadzorem ludzi, którzy uczyli się (i nadal uczą lub są pod opieką) kompetentnego nauczyciela/mistrza z Chin. I to jest w zasadzie wystarczająca rekomendacja, bo wszystko inne, czyli jakość nauczania wiąże się z tym nierozerwalnie. Zwyczajnie i po prostu, podstawą musi być to, że nauczyciel wie, co robi.
To, co z tych trzech szkół można konkretnemu delikwentowi polecić, to już zależy od jego osobistych preferencji (z wyjątkiem Chuojiao, bo to tajna, sekciarska grupa i tam, żeby się dostać trzeba mieć rekomendację oraz wyrobić sobie chody u taaighika - jakby ktoś chciał wiedzieć jak, to mogę parę tpisów podrzucić :twisted: ))
K.
Napisano Ponad rok temu
co ja przez to rozumiem jako laik w dziedzinie kung fu:
ze po lini centralnej, dążac do zdobycia przewagi nad przeciwnikiem jak najblizej, obalic i zanim padnie- wykończyc leżacego trzymając już nieładnie
oczywiście interesuja mnie wszelkiego rodaju przechwyty i przeplywy jak sie to w kali nazywa - u was to chyba lepkie rece tak ? + odruchowa reakcja cialem z wykorzystaniem masy i niskie kopniecia rozbijające itd. i to tyle czego od ewentualnych zajec wymagam ......please poważną odpowiedź proszę ....
Napisano Ponad rok temu
Natomiast mogę Ci polecić kontakt z yiquanem, który realizuje całkiem nieźle twoje założenia techniczne (choć nieco inaczej niż ycq). Przy czym od razu przstrzegam, że to jest specyficzna metoda treningowa i nie każdy jest ją w stanie zaakceptować
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i pomijając różneeee sprawy federacji pierwotnej i dwóch z niej powstałych wiedza NYCKA i techniki jakie pokazuje zrobiły i robia do tej pory wrażenie - niestety Nycek jest w wrocku a ja w wawie pozatym SPRAWY FEDERACYJNE komplikuja czasem stosunki pod wzgledem finansowym zazwyczaj wiec szukam innej drogi >> wing tsun - i chodzi mi o to co widziałem u NYCKA - czyli szybkie zejścia/zbicia kilka udzerzeń rozbijająco dobijających z "wchodzeniem" na przeciwnika , przechwyt/trzymanie i rzut z wykończeniem łącznie z parterem jak potrzeba ...........pomijając całą teorie korzeni danego stylu to i tak wszystko wywodzi sie z indochin z silatu chyba ....ale tego podobno w polsce nikt nie uczy .......i tyle
Napisano Ponad rok temu
Jak masz czas i ochote to pojedz do Lodzi. Mieszka tam moj byly uczen i prowadzi zajecia.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Co do Yiquan - powiem szczerze nie znam sie. Nie mialem nawet okazji poznac i osobiscie pocwiczyc z Dachengiem ale mysle, ze jest to metoda godna uwagi. Jeden z moich uczniow jezdzi na seminaria z Dachengiem i bardzo sobie chwali
Napisano Ponad rok temu
To może dla odmiany jednak ktoś odpowie na moja prośbę?
Dobrą szkołe znaleźć?
Przejść sie na trening, zobaczyć jak ćwiczą, zadać parę pytań trenerowi względem technik, dlaczego tak a nie inaczej, jeżeli jest w stanie logicznie uzasadnic dlaczego dana technika jest wykonywana w okreslony sposób a do tego zastosowac w praktyce to pierwszy krok za nami. Następnnie sprawdź jakie rozeznanie ma terener w założeniach systemu, wiem że trudno sie w tym zorientować samemu nie wiedząc za dużo. Należy też poszperac trochę o samym systemie, czy wogóle taki powstał w Chinach i czy nie jest czasem wytworem współczesnych "miściów" czy też ma tradycję i korzenie. Ważne też jest podejscie samego nauczyciela wobec uczniów, czy ma predyspozycje dydaktyczne i chce czegos nauczyć.
W przeciwnym przypadku mozna zjechac sobie stawy lub nabawic się innych kontuzji z powodu nieprawidłowego wykonywania technik lub ćwiczeń rodem z kosmosu, ćwiczyć przez kilka lat machając bez sensu a potem dostać po twarzy od amatora, no i stracic troche kasy na goscia który uczy "kung fu".
Napisano Ponad rok temu
Ja już się zagubiłem , jak w końcu wybrać dobrą szkołę
Już to kiedyś pisałem, ale co tam, powtórze się. Dobrą szkołę kung fu jest wybrać całkiem prosto. Jeśli masz już przynajmniej te 17-18 lat, to najpierw zapisujesz się do sekcji boksu. Ćwiczysz 1,5 roku. Potem zaczynasz chodzić do różnych szkół kung fu z prośbą o naukę jeśli "mistrz" tej szkoły pokona Cię w walce. No i tak chodzisz i chodzisz i chodzisz... W końcu znajdujesz takiego albo i nie znajdujesz. Jak nie znajdujesz to ćwiczysz dalej boks :-)
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Tomek!
Jesteś w Pekinie myślisz, że "pana boga za nogi wchyciłeś" jeżeli tak jest to jak pisałem to życzę szczęścia i rozwoju!!
Ale nie obrażaj i nie rzucaj się się na szkoły i mistrzów , którzy z wiadomych powodów opuścili Chiny!
A mnie możesz ignorować 2 albo 222 albo 2222 razy , nie interesuje mnie to
Za 5-10 lat pogadamy
wiesz co powiem jedno: TY MNIE PRZERAZASZ!!!!!!!!!!! ja nie wiem czy mam sie z Ciebie smiAc czy nad Toba plakac.... :nie:
Napisano Ponad rok temu
Dajmy spokój!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam wszystkich na forum,Tomasza też oczywiście (nie należy tu zaogniać dyskusji), nie zrozumieliśmy swoich intencji.
Mam nadzieję, że przyszłe dyskusje między nami będą bardziej treściwe i mnie "bojowe".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zachęcam!
Napisano Ponad rok temu
ale w przypadku yongchunquanow pozbieraj adresy przejdź sie wszędzie - sprawdzić nie zaszkodzi, bo potem może się okazać że to w sumie nie o ten yongchun Ci chodziło, a potem cięzko sie przestawić
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wachlarz i inne
- Ponad rok temu
-
forma z mieczem
- Ponad rok temu
-
O wyzszosci stylu malpy nad stylem tygrysa ;-)
- Ponad rok temu
-
Kto oglądał WING CHUN
- Ponad rok temu
-
Mam pytanie...a własciwie dwa...:)
- Ponad rok temu
-
linki z "takimi" ukladami...
- Ponad rok temu
-
Trudnosci techniczne w wing tsun. wing chun