Re: przewodnictwo pradu elektrycznego.
Nie moze ci sie nic stac jesli tylko nie dotkniesz ostrza. przy napieciu 500V bym sie juz bal ale marne 220? W dziecinstwie porazil mnie kiedys prad z gnaizdka - wcale nie boli tak bardzo
Jak masz pisać takie rzeczy to najpierw poczytaj. Porażenie zmiennym prądem elektrycznym może już być śmiertelne od 70V i zależy od tak wielu czynników zewnętrznych (łącznie ze stanem zdrowia pieszczonego gościa) że nie jesteś w stanie przewidzieć konsekwencji, takie fora czytają różni ludzie i niech któremuś przyjdzie do głowy sprawdzić !!! Wystarczy chwila nieuwagi, spocone ręce i zabawa może skończyć się w najlepszym wypadku strachem, jeśli gorzej to nawet poparzeniami lub zejściem.
W ramach ciekawostki moge dodać że statystcznie więcej porażeń śmiertelnych jest przy napięciu 220 (właściwie to już 230V) niż przy napięciach średnich bądź wysokich. Wiąże się to po pierwsze z wielokrotnie większą dostępnością oraz tym, że wysokie napięcie najczęściej upala kończynę zanim zmienny prąd doprowadzi do zatrzymania akcji serca (jak to się dzieje przy tym "marnym 220").
The thinnest part of the handle is about 1/8" thick, so the handle provides about 100,000 to 125,000 volts of electrical standoff.
Grzebanie w gniazdkach i innych zabawkach niskiego napięcia to proszenie się o wypadek, ale łażenie z nożem w okolicach uszkodzonych linii bądź stacji wyższych napięć to głupota. Przy odpowiednim doziemieniu 110kV może zabić człowieka który
podchodzi do słupa, nie musi nawet dotykać niczego metalowego !!! Różnica potencjałów pomiędzy stopami podczas wykonywania zwykłego kroku marszowego może wynieść kilkanaście tysięcy volt. Jak dbacie o swoje jajka, to już wiecie gdzie sie nie szlajać.
I na koniec praca domowa - łuk elektryczny może mieć najróżniejsze kształty, długości i temperatury palenia, ja dla przykładu widziałem na własne oczy 80 centymetrowy łuk elektryczny. Teraz pytanie które każdy amator mocnych wrażeń powinien sobie zadać - jak długi jest mój nóż?